Vacanta mea, nu a altora

Sunt in vacanta si e greu cu scrisul rapoartelor si actualizarea clasamentelor. Asa ca deocamdata anunt programul de maine si dupa cursa voi completa cu restul programului acestui sfarsit de saptamana tot in acest articol. Avem baietii in Wengen si fetele in Cortina dupa cum urmeaza:

Pista de coborare din Wengen (© FIS Alpine)

 • vineri, 17 ianuarie, super-combinata masculina – 11:30 slalomul, respectiv 15:00 15:30 coborarea:
  • 11:25 live pe Eurosport 2 (mansa de slalom)
  • 14:50 live pe Eurosport 2 (mansa de coborare)
 • sambata, 18 ianuarie, coborarea feminina11:30 anulata:
  • 11:30 live pe Eurosport 2
 • sambata, 18 ianuarie, coborarea masculina13:30 13:45:
  • 13:30 live pe Eurosport 2
 • duminica, 19 ianuarie, slalomul masculin – 11:15, respectiv 14:15:
  • 11:30 live pe Eurosport 2 (mansa 1)
  • 14:15 live pe Eurosport 2 (mansa 2)
 • dumica, 19 ianuarie, super-uriasul coborarea feminina12:30 anulata:
  • 12:15 live pe Eurosport 2

Pentru ca prognoza meteo anunta pentru vineri ninsoare dimineata si vreme uscata de la pranz incolo, responsabilii cu cursa au decis sa schimbe traditia super-combinatei si sa tina mansa de slalom inaintea celei de coborare. Va fi ceva foarte interesant de urmarit. Cu numerele de start 1-7, vor pleca in cursa cei mai buni combinatoristi. Nu imi dau seama cat de mult ii va ajuta startul devreme pe cei specializati in coborare. Specialistii de slalom insa, este de asteptat sa scoata rezultate foarte bune si vor avea toti numere de start mari in mansa secunda. Daca vremea buna intarzie sa apara, e posibil ca startul la prima ora sa fie pana la urma dezavantaj.

Anul trecut super-combinata din Wengen a fost castigata de Alexis Pinturault, urmat de Ivica Kostelic si Carlo Janka. Janks a devenit astfel salvatorul natiunii, obtinand singurul podium elvetian al iernii. Anul acesta mi-e greu sa-l vad in postura de favorit, chiar daca se afla intr-o clara revenire de forma. Sansele cele mai mari raman de partea tehnicienilor. Alexis Pinturault, Ivica Kostelic, Ted Ligety, plus o surpriza. Cam asta astept de la prima super-combinata masculina a sezonului.

In Wengen luni, respectiv marti (© Aksel Lund Svindal)

Coborarea din Wengen este de departe cea mai lunga din lume. Peste 4 km, strabatuti in aproximativ doua minute si jumatate, taie si picioarele celor mai fortosi schiori. Daca finisul ar fi in linie dreapta i-am vedea probabil tremurand incordati in niste simulacre de pozitii aerodinamice. Dar finalul din Wengen e crud si el, cerandu-le ca lipsiti de putere sa ia S-ul final cu niste curbe foarte stranse, in care nu de putine ori se cade.

Pentru a estima ce se va intampla sambata, sa ne uitam la rezultatele antrenamentelor:

 • miercuri, 15 ianuarie, 14:30: 1. Werner Heel (ITA) 2:39,04; 2. Peter Fill (ITA) 2:39,34; 3. Patrick Küng (SUI) 2:39,49. Rezultatele antrenamentului nu trebuie luate foarte in serios. Zapada a fost moale si din aceasta cauza multi schiori doar au trecut traseul in revista, schiind pasaje intregi in picioare.
 • joi, 16 ianuarie, 13:30: 1. Erik Guay (CAN) 2:36,14; 2. Matthias Mayer (AUT) 2:36,27; 3. Kjetil Jansrud (NOR) 2:36,45. De data aceasta zapada a fost tare si mult mai rapida, iar candidatii la victorie au dat in general aproape tot ce au avut.

Initial programul prevazuse doar cele doua antrenamente de mai sus. Dar prognoza meteo nefavorabila a schimbat planurile si toata lumea a fost chemata in Elvetia de luni seara. N-au avut de ales. Si s-au trezit marti cu o zi libera in locul primului antrenament, din cauza ninsorilor sosite mai devreme decat era anuntat si a vizibilitatii proaste. Pentru jocul de-a ghicitul ne ajung si doua antrenamente, mai ales ca avem si mansa din super-combi, dominata de Aksel Lund Svindal.

In mod normal, lupta pentru victorie se va da intre el si Erik Guay. Canadianul a fost foarte puternic la cel putin un antrenamente pentru fiecare cursa mai apoi si castigand una. Matthias Mayer, Hanner Reichelt, Christof Innerhofer s-au recomandat si ei pentru un loc pe podium. Gazdele vin cu pretentii prin Patrick Küng. Italienii ii mai au si pe Peter Fill si Werner Heel. Bode Miller e ca un sac fara fund plin de surprize, iar de la francezi, in special Adrien Theaux a dovedit ca este in forma.

Perechea celei mai lungi coborari din circuit este duminica cel mai scurt slalom. Ceea ce nu inseamna ca este si usor. Mijlocul este atat de abrupt incat pe un novice il ia cu ameteala. Vom asista inca o data la un duel Felix Neureuther – Marcel Hirscher. Felix a castigat anul trecut, Marcel inca mai asteapta triumful din Wenger. Pana acum a fost de doua ori pe locul 2 si a abandonat de 2 ori.

Pe langa ei mai spera la un podium suedezii Mattias Hargin si Andre Myhrer, italienii Patrick Thaler si Manfred Mölgg, iar Mario Matt va incerca sa gaseasca limita de risc pe care nu are voie s-o depaseasca pentru a reveni pe drumul succesului.

***

Partea de inceput a partiei de coborare din Cortina (© Dominique Gisin)

Vremea le-a jucat feste si fetelor in Cortina d’Ampezzo. Primul antrenament s-a desfasurat in conditii bune:

 • joi, 16 ianuarie, 12:00: 1. Maria Höfl-Riesch (GER) 1:39,31; 2. Tina Maze (SLO) 1:39,32; 3. Anna Fenninger (AUT) 1:40,00… 25. Edit Miklos (HUN) 1:41,56.

Dar al doilea nu s-a mai putut tine, caci a nins prea mult. Totusi vitezistele vor avea de schiat atat de mult in Cortina incat s-ar putea satura. Cum in Garmisch nu este deloc zapada, etapele de saptamana viitoare au fost reprogramate in Cortina, asa ca dupa intrecerile de sambata si duminica, fetele vor reveni la mijlocul saptamanii viitoare la antrenamentele oficiale pentru a doua coborare.

Dintre fetele deja afirmate in cea mai rapida proba in acest sezon, Tina Weirather si Lara Gut nu s-au impacat perfect cu traseul. Pana acum, cand au ramas in urma la antrenamente, nu le-am regasit nici in cursa pe podium. Deci ne multumim sa le vedem ca favorite pe Maria Höfl-Riesch si Anna Fenninger. Punem un semn de intrebare in dreptul Tinei Maze. Stie partia, a mai urcat pe podium aici, dar forma din ziua cursei va fi decisiva.

Liz Görgl este cam in aceeasi situatie. Timpi buni la antrenamente au mai scos elvetianca Fabienne Suter si Regina Sterz. Aceasta din urma este la al doilea sezon in care este campioana la antrenamente, pentru a claca in cursa.

Pentru super-urias avem aceleasi favorite, cu sanse mai mari pentru Lara Gut decat in coborare. Tina cea mica a dovedit si ea ca e o disciplina in care nu mai poate fi ignorata.

Ii tinem pumnii si lui Edit Miklos, care a avut cel mai bun antrenament din acest sezon, dupa ce in mansa de super-urias a super-combinatei din Zauchensee a scos primul rezultat bun al sezonului la super-G.

3 păreri la “Vacanta mea, nu a altora

Comentariile nu sunt permise.