Obisnuita calificare

Etapele de viteza din Cortina d’Ampezzo sunt programate in fiecare an la mijloc-sfarsit de ianuarie. Cam in perioada in care marile natiuni ale schiului alpin definitiveaza loturile pentru Campionatele Mondiale sau Jocurile Olimpice.

Nicole Schmidhofer s-a napustit surprinzator pe podiumul primei coborari din Cortina (© Keystone)

Nicole Schmidhofer, talent de acelasi calibru ca Lara Gut si Anna Fenninger (dar si Edit Miklos) in perioada junioratului, tocmai fusese data afara din echipa nationala inaintea sezonului trecut. Pregatita pe cheltuiala proprie, se dovedise mai buna decat colege antrenate sub umbrela federatiei, dar nu convinsese suficient incat sa fie inclusa intre cele patru reprezentate ale Austriei la Schladming.

Pe o vreme oribila, pe o dara subtire curata de zapada noua, venita de niciunde, Nicole Schmidhofer a terminat a doua la super-urias si a primit biletul pentru Mondiale.

Anul acesta Austria a urcat deja trei coboratoare (Görgl, Fenninger si Hütter) pe podiumurile Cupei Mondiale. Antrenorii mai erau doar in cautarea celei de-a patra fete care sa ia startul in Soci. Presiunea s-a vazut inca de la super-G-ul de joi. Curse timorate, clasari pe locuri apropiate, diferente de sutimi de secunda.

Nicole Schmidhofer in cursa surpriza (© Agence Zoom / Getty Images)

Nicole Schmidhofer fusese cu o zi in urma atat de apasata, incat a evitat presa. Nu i-a iesit cursa de anul trecut. Dar in a doua zi premisele erau deja schimbate. Cu numarul 39 la startul in cea mai rapida disciplina, era scoasa aproape implicit din cursa pentru JO. Si atunci si-a dat drumul. Aplecata in fata tot timpul, pe o linie curata ca zapada de sub ea, n-a facut nici o greseala si a stricat podiumul ce fusese deja fotografiat pentru trimiterea articolelor spre redactii. „La saritura finala m-am gandit: sper ca suieratul care se aude vine de la viteza mea si nu de la vantul impotriva.”

„Se pare ca am talentul ascuns de a-i pune pe antrenori inaintea intrecerilor majore in fata unei decizii complicate.“ Ca si anul trecut, Nicole a obtinut calificarea in ultima clipa si in conditii asemanatoare. Cu o noapte in urma ninsese in Cortina, motiv pentru care s-a schiat pe o varianta scurtata, cu pornire de la startul super-uriasului, si cu o intarziere de jumatate de ora, necesara pentru terminarea curatatului de zapada de pe traseu.

Pana la ea intrecerea fusese o afacere a favoritelor. Abia pe locul 8 regasim o outsidera, desi cum Tofana e partia pe care stie schia si in toiul noptii, legata la ochi si mergand cu spatele, Daniela Merighetti nu ar fi surprins nici daca s-ar fi clasat mai sus. Italianca are de altfel deja in palmares o victorie in Cortina.

Lara Gut (© Keystone)

Inaintea ei a terminat Tina Maze, cu o jumatate de cursa, a doua, excelenta. I-a luat jumatate de secunda invingatoarei, care in rest a parut imbatabila tocmai pe aceasta portiune.

Locurile 3-6 au parut trase la sorti in loteria sutimilor de secunda. Patru fete intr-un interval de 7 sutimi.

Lozul cel mai prost l-a tras Anna Fenninger. In cursa i se poate reprosa doar intrarea putin directa in padure. „M-am simtit bine azi si am fost relaxata la start. Dar e un rezultat al naibii de strans. Doar Maria a fost de neajuns. Mi-a lipsit norocul, asta e. Nu ma supar daca primesc sutimile de azi inapoi intr-o cursa viitoare.”

Stacey Cook a fost multumita de locul 5, chiar daca trei sutimi in minus ar fi insemnat o medalie in plus in colectia de acasa. Americanca a facut o cursa hotarata, a dat totul pe traseu, iar mica dezechilibrare de la mijloc, desi i-a rapit podiumul, nu a stricat impresia buna de ansamblu.

Si Lara Gut, ghinionista maxima caci Nicole Schmidhofer a fost cu o singura sutime mai buna, stie si ea unde a pierdut-o.  Elvetianca a inceput cu o cascadorie. Nu s-a speriat si a continuat la fel de agresiv. Pe final a pierdut din nou timp, desi n-a mai gresit. Partia din Cortina are o bucata plata inainte de saritura finala, unde greutatea conteaza. Si daca nu ma insel, i-am auzit pe comentatorii austrieci spunand ca Lara are cu 16 kg mai putin decat Maria Höfl-Riesch.

Tina Weirather (© Agence Zoom / Getty Images)

Dincolo de aceasta zbatere pentru razbatere din mijlocul sutimilor norocoase sau ghinioniste, s-au detasat doua fete.

Imi place tot la Tina Weirather. E mignona si totusi aluneca mai repede decat fetele masive, are cea mai frumoasa pozitie aerodinamica si viteza se aduna in mod firesc, dintr-un instinct ce nu poate fi educat. Doar tehnicitatea din viraje a dobandit-o prin munca. „Am schiat in zona de confort si totusi la limita.”

Dar asa cum se anuntase de la antrenamente si din primul super-G, vedeta a fost Maria Höfl-Riesch. Traseul a avut denivelari si am vazut multe fete scuturate. La Maria insa, partia a parut neteda ca in palma. A pus presiune pe schiuri si asa a putut uita de terenul accidentat, alunecand lin si nefiind franata de redresari infinitezimale. Primul timp intermediar i-a fost rosu, dar dupa el a adaugat zecimi peste zecimi pana a strans un avantaj de trei sferturi de secunda.

Saritura perfecta a Mariei Höfl-Riesch (© Keystone)

„N-am facut o cursa perfecta. Dar ma simt bine in Cortina. E frumos cand totul merge bine cu usurinta, dar cu atat mai greu e cand nu reusesti sa razbesti. Am avut parte si de asta, asa ca acum sunt happy.” A adaugat si ca nu se vede favorita in Soci, caci zilele bune nu vin de la sine.

La fel ca Nicole Schmidhofer, Edit Miklos a schiat cu impertinenta. Nu s-a lasat pusa la locul ei  de numarul 45 pe maieu, ci a demonstrat inca o data ce-i sta in puteri. Locul 18 si inca o recolta solida de puncte. Mai are de avansat una-doua pozitii si intra pe termen lung intre cele mai bune 30 de coboratoare ale Cupei Mondiale, performanta rasplatita cu numere mici de start.

Schioarele ce au insotit-o pe Maria Höfl-Riesch pe podiumul super-uriasului cu o zi inainte s-au impiedicat amandoua in aceeasi curba. Elisabeth Görgl a cazut („n-am nimic, doar o vanataie pe picior”), iar Nicole Hosp a facut un ocol asa mare ca n-a mai intrat in puncte.

Clasamentul complet