Super-combinata olimpica feminina din Soci – Julia Mancuso conduce, Tina Maze cu cele mai mari sanse la aur

Super-combinata este cea mai tanara proba a schiului alpin, aparuta in calendar in 2005 in locul combinatei clasice intr-o incercare de revigorare a celei mai vechi discipline. La inceputuri se schia o coborare, se schia un slalom (format din doua manse), dar castigatorii celor doua nu erau pretuiti la fel ca cel ce iesea primul dupa adunarea timpilor. Gloria trecutului n-a rezistat specializarii sportivilor si cum prin cele doua manse slalomisti erau de fiecare data favoriti, federatia internationa a venit cu o gaselnita: sa se schieze o mansa de coborare si doar una de slalom pe langa ea.

Startul coborarii feminine din Rosa Khutor (© Ania Caill)

Asa s-a nascut super-combinata ca proba de sine statatoare, inclusa in programul olimpic abia in Vancouver. Inca mai sunt favorizati tehnicienii, dar la fete situatia nu e la fel de drastica. In randul lor se gasesc mai multe schioare complete, in stare si sa se avante cutezatoare cu viteze pe care noi le incercam doar in masini, si sa se mladieze suple prin padurea de porti de la slalom.

Schioarele debuteaza in concursul olimpic cu aceasta proba, desfasurata maine la 9:00 (mansa de coborare) si la 13:00 (mansa de slalom). TVR-ul transmite evenimentul atat live, cat si in reluare:

  • luni, 10 februarie: 9:00 live pe TVR 2 (mansa de coborare)
  • luni, 10 februarie: 9:00 live pe TVR HD (mansa de coborare)
  • luni, 10 februarie: 13:00 live pe TVR 2 (mansa de slalom)
  • luni, 10 februarie: 13:00 live pe TVR HD (mansa de slalom)
  • luni, 10 februarie: 20:00 in reluare pe TVR 1 (ei zic ca doar mansa de slalom, dar durata permite transmiterea ambelor manse)

Acum patru ani

Vremea a dat programul peste cap si super-combinata si-a facut loc cu intarziere intr-o zi initial lasata libera intre coborarea feminina si super-G. Era sezonul in care Maria Riesch, nemaritata inca, nu descoperise cum poate s-o invinga pe Lindsey Vonn, dar nici mult nu mai avea. Dupa ce la coborarea speciala nu castigase nici o medalie, Maria a revenit in cea a super-combinatei si la pauza se afla pe locul 2, in spatele lui Lindsey. Slalomul a fost o formalitate si cum Lindsey a riscat prea mult, Maria a castigat primul ei aur olimpic. Au urmat-o pe podium marea surpriza Julia Mancuso, si asteptata Anja Pärson. Apropo, Anja este anul acesta prezenta la Soci in postura de comentatoare pentru televiziunea suedeza.

Anul acesta

Pe Maria o cheama intre timp Höfl-Riesch si revine la Jocurile Olimpice ca mare favorita la aurul acestei discipline. Nemtoaica schiaza in toate patru probele la nivel de top 10, dar cele in care probabilitatea unui podium este mai ridicata sunt tocmai cele care se aduna in super-combinata.

Julia Mancuso este din nou complet in afara cercului favoritelor, ceea ce n-a impiedicat-o totusi acum patru ani sa ajunga la medalii. E greu de crezut ca-i va reusi isprava inca o data, dar cu Jules nu se stie niciodata.

Nicole Hosp este a doua mare favorita. A fost cea mai rapida la antrenamentul de astazi si e o schioara ce patrunde cu usurinta in primele 10 si la slalom. Coechipiera ei Michaela Kirchgasser ar fi varianta cea mai logica pentru al treilea loc pe podium. E o prezenta constanta in topul disciplinei, iar slalomul ii este uneori genial. Atata doar ca nu-i deloc constanta.

Marie-Michele Gagnon este singura care se poate lauda cu o victorie la super-combi in acest sezon. Singura, caci numai o astfel de etapa s-a tinut pana acum. Triumful ei in Zauchensee a fost neasteptat si obisnuiti cu situatia veche, adevarul este ca nu o asteptam nici acum pe schioara din Canada pe podium. Dar ne-a dat deja o lectie, de ce nu ne-ar mai da una?

Tina Maze ar fi fost anul trecut o alegere la fel de buna ca si Maria Höfl-Riesch. Dar anul acesta alterneaza rezultatele frumoase cu cele mediocre, facand imposibil un pronostic corect in dreptul ei. La antrenamentele de coborare a mers si rau si bine. Daca prinde o zi buna, poate ajunge la medalie.

Favoritele le-am insirat, nu mai ramane decat sa pun lista de start si sa va astept la ora cursei sa urmariti ce se intampla pe traseu impreuna cu mine.

Buna dimineata. E vreme frumoasa pe partia din Rusia. Pista este tare, va tine foarte bine pana la Ania, dar este intr-adevar dificila. Multe valuri, o portiune foarte scuturata si un final foarte rapid. Fiind si foarte lung, echilibreaza putin sansele vitezistelor in aceasta super-combinata.

1. Francesca Marsaglia (ITA) – ajunge cu bine jos, foarte obosita, dar fara greseala
2. Daniela Merighetti (ITA) – putin nesigura, explicabil caci ca si Ania a cazut la antrenamente. Spre deosebire de pustoaica noastra, ea a lasat antrenamentul imediat urmator si inca mai schiaza ca sa prinda curaj.
3. Marianne Kaufmann-Abderhalden (SUI) – sare departe, abruptul il abordeaza de foarte sus si viteza este prea mare, nu mai poate intoarce la timp si pierde o poarta
4. Elena Yakovishina (RUS) – rusii au investit enorm in ultimii 5 ani in crearea unei echipe competitive pentru aceste Jocuri, Elena este cel mai bun rezultat al acestui proiect in echipa feminina. E curajoasa, nu mai are mult pana sa inchida podul cu schioarele experimentate, dar deocamdata mai lipseste un strop. O secunda intarziere.
5. Chemmy Alcott (GBR) – britanica revine dupa cea mai recenta accidentare dintr-un lung si chinuit sir, inceput cred ca in 2010 cu o cazatura teribila in Lake Louise. Ii lipseste antrenamentul si e doar putin mai rapida decat rusoaica.
6. Noelle Barahona (CHI) – derapeaza pe schiul interior in portiunea cea mai abrupta si cade. Din fericire nu pateste nimic.
7. Lotte Smiseth Sejersted (NOR) – incepe agatand poarta a doua, ceea ce ii opreste accelerarea, apoi risca poate mai mult decat ar fi facut-o altfel, fapt ce se vede abia la timpul final. Jumatatea de secunda intarziere se transforma in avantaj.
8. Dominique Gisin (SUI) – sus este mai rapida decat norvegianca, pe mijloc pierde peste jumatate de secunda. Surprinzator caci Lotte a avut finisul bun, recupereaza putin pana la final, dar nu-i ajunge decat pentru locul 3
9. Ragnhild Mowinckel (NOR) – si ea e mai rapida sus si pierde mult pe mijloc, dar nu mai recupereaza nimic la final. Locul 4.
10. Lara Gut (SUI) – cursa tipica pentru schioara din Elvetia. Cu mult curaj, direct la vale si timpi intermediari tot mai in fata. 7 zecimi avantaj la final. Va avea nevoie de ele pentru mansa de slalom, in care nu e specialista.
11. Anna Fenninger (AUT) – pe abrupt schiaza frumos, ca o buna specialista. In plat incepe sa piarda si la final ii lipseste jumatate de secunda.
12. Denise Feierabend (SUI) – prima specialista in slalom si se vede. Linia pe care schiaza iese de cateva ori in afara marcajului albastru, ceea ce inseamna ca e departe de ideal. Cu aproape 3 secunde intarziere e ultima. Greu de crezut ca sunt recuperabile fata de toate fetele aflate inainte.
13. Marusa Ferk (SLO) – se dezechilibreaza de prea multe ori si intrzierea e marisoara. Nefiind tehniciana, nu prea mai are cum sa imbunatateasca situatia in mansa a doua. E penultima deocamdata.
14. Laurenne Ross (USA) – incepe in forta, mai rapida decat Lara, dar pe denivelarile abruptului ii sare un schi. Aceasta nu se intampla nu din cauza unei setari incorecte, ci pentru ca a pus prea putina presiune pe acel schi. Ar fi fost totusi greu s-o faca.
15. Sara Hector (SWE) – schiaza pe o linie mai larga, si la al doilea intermediar se afla deja la peste o secunda si jumatate in spatele Larei. La radarul final ii lipsesc 6 km/h si ca urmare intarzierea ii este de peste 3 secunde. Ultimul loc.
16. Nicole Hosp (AUT) – schioara austriaca are astazi doua obiective. O medalie si calificarea pentru coborarea speciala de poimaine. Pana la ultimul punct de control e in plasa Larei. La ultimul radar ii lipsesc 4 km/h si fara sa greseasca pierd 6 zecimi pe bucata finala. Locul 4
17. Tina Maze (SLO) – o linie perfecta in partea superioara, ce-i permite sa intre in plat cu viteza maxima. Desi e mai grea decat Lara, pierde incetisor in portiunea plata si la radar ii lipsesc si ei 3 km/h. Patru zecimi mai lenta pe ultimul pasaj si avansul devine intarziere. E foarte multumita totusi pentru locul secund.
18. Michaela Kirchgasser (AUT) – o noua slalomista si din nou intarzierea este notabila. Doua secunde si jumatate. Greu de recuperat in mansa a doua.
19. Elisabeth Görgl (AUT) – cursa promitatoare pentru miercuri. Un singur pasaj, abruptul tehnic de sus are nevoie de imbunatatiri, in rest e foarte aproape de Lara. Locul 5.
20. Maria Höfl-Riesch (GER) – se dezechilibreaza de cateva ori, pe abrupt are o linie prea larga si restul cursei este una de recuperare a intarzierii de 6 zecimi. Reuseste aceasta doar pana la ultimul intermediar. Locul 4. Jumatatea de secunda ce o desparte de primul loc e totusi usor recuperabila in mansa de slalom. Nemtoaica se afla in cea mai buna pozitie pentru aur.
21. Marie-Michele Gagnon (CAN) – probleme mari cu echilibrul pe abrupt. Are totusi cea mai mica intrziere intre slalomistele pure. Un podium e greu de obtinut, dar nu imposibil.
22. Julia Mancuso (USA) – fantastic cum stie Jules sa concentreze toate resursele posibile atunci cand are curse decisive, la evenimentele importante. Schiaza cu lejeritate, in pozitie de coborare inclusiv la sarituri si dupa o usoara ramanere in urma dupa abrupt, nu-i mai lasa nici o sansa Larei. Jumatatea de secunda avans ii ofera sanse reale la o medalie dupa slalom.
23. Sarka Strachova (CZE) – comentatorii austrieci spun ca schioara ceha are probleme de sanatate. Asa ca incercarea de a mentine intarzierea in limite rezonabile nu e incununata de succes. Pierde aproape 4 secunde si e penultima.
24. Macarena Simari-Birkner (ARG) – argentinianca e una din schioarele pe care o vedem doar la evenimentele majore, caci in rest punctajul e prea scazut pentru un numar bun de start in Cupa Mondiala. Pierde sase secunde. Alexandra Meissnitzer subliniaza inca o data respectul pe care i-l trezesc outsiderele. Intre ele e si Ania noastra.
25. Federica Brignone (ITA) – italianca nu-i nici specialista de viteza, nici de slalom. Pierde multisor, 3 secunde, si ii va fi greu sa redreseze situatia in mansa a doua.
26. Jana Gantnerova (SVK) – e fiica unei mare schioare din anii ’80 si schiaza cu mult curaj, chiar daca e fara sanse. Patru secunde si jumatate. Fetele ca ea si Macarena sunt cele pe care trebuie sa le ajunga mai intai Ania si abia de acolo va putea face saltul spre clasa mondiala.
27. Leanne Smith (USA) – americanca e specialista de viteza si totusi e trasa mult in larg in unele viraje. Intarzierea de peste doua secunde corespunde acestor ocoluri.
28. Ilka Stuhec (SLO) – are pasaje frumoase si altele un pic cam largi, dar per ansamblu face o cursa fara greseli majore. Locul e bunicel, 11, intarzierea mai mult decat sensibila, o secunda si jumatate.
29. Elena Fanchini (ITA) – a avut rezultate mai bune la coborare la inceputul acestui sezon. Astazi ramane in spatele Ilkai.
30. Stacey Cook (USA) – la inceput lupta cu linia, apoi are o saritura foarte lunga ce nu-i mai permite sa controleze schiurile spre urmatoarea poarta.

Julia Mancuso la interviu spune ca a trecut un an de la ultimul ei slalom, dar chiar daca nu va fi cel mai rapid, ea tinteste spre medalie.

Voi sari acum peste cateva schioare si voi reveni la cursele fetelor noastre: Edit si Ania. La aceste fete pe care nu le comentez se vede de fapt cate de dificila este partia atunci cand lipseste experienta. Iar majoritatea, spre deosebire de mezina noastra, au mai participat la Campionate Mondiale. Nu trebuie sa uitam si ca intre timp pista s-a muiat usor in portiunea finala, facand-o ceva mai lenta.

Ania se joaca cu mainile la start cu un antrenor si rade. E relaxata. Sa speram ca o va ajuta in cursa. 🙂

33. Klara Krizova (CZE) – e vitezista din esalonul trei al Cupei Mondiale, care ca si Edit puncteaza ocazional incercand sa patrunda intre primele 30 si astazi are o zi buna. Pierde doar putin peste 2 secunde.
36. Edit Miklos (HUN) – excelenta Edit azi! Crainicul o aplauda entuziasmat. Ataca cu multa cutezanta, pe abrupt linia e cam larga, pierde o secunda, pe mijloc insa e cateva sutimi mai rapida decat Jules si nu pierde mult nici pe final. Locul 13!  Bravo Edit.
39. Ania Caill (ROU) – cursa de siguranta si in acelasi timp sigura pentru fata noastra, nu ne da emotii si prinde fara probleme toate portile. Pana la ultimul intermediar are si un timp rezonabil. Pe final schiaza putin ridicat, nu stim de ce. Fie a obosit, fie are in fata o curba de care nu e sigura ca o poate prinde la viteza mai ridicata. Intarzierea finala e mai mare decat la antrenamente si se apropie de 10 secunde. La sosire e ovationata de stadion.

 

Publicitate