O coborare dificila

Vremea numai buna de pus in vederi, vizibilitatea perfecta si un public nu numeros dar foarte inimos si darnic in ovatii pentru toata lumea, au creat cadrul ideal pentru debutul schioarelor alpine la Jocurile Olimpice. Proba super-combinata, formata din cate o mansa din disciplinele de la extreme ale acestui sport, coborarea si slalomul.

Stadionul pe care au fost intampinate coboratoarele (© Keystone)

La 11:00 ora locala, punctual, Francesca Marsaglia a luat startul in prima mansa. Cea care trebuie sa le aduca vitezistelor suficient avantaj incat sa reziste asaltului tehnicienelor in partea a doua a concursului.

Cat de grea este pista atat pentru concurat, cat si pentru estimat doza necesara de risc ne-au aratat cele 5 abandonuri. Unele mai spectaculoase, altele doar frustrante prin ratarea unei porti din cauza vitezei prea ridicate.

Asa s-a facut ca slalomistele nu au au avut sanse reale in a mentine intarzierile ingradite intr-un tarc confortabil pentru mansa secunda. Michele-Gagnon sta cel mai bine, cu +2.71 secunde in dreptul ei. Michaela Kirchgasser trebuie sa se confrunte cu un handicap de +3.04.

Lara Gut (© Reuters)

De aceea sansele cele mai mari le au acum schioarele cu adevarat complete, cele care intotdeauna ar trebui sa-si revendice medaliile. Cursa a avut o desfasurare relativ simpla. Lara Gut a venit, a atacat, n-a gresit si cu un final vijelios s-a postat pe prima pozitie cu un avantaj considerabil.

Anna Fenninger (locul 4), Nicole Hosp (8), Tina Maze (3), Maria Höfl-Riesch (5) s-au tinut bine de ea, ba unele au si depasit-o in prima parte sau la mijloc, dar toate fara exceptie au pierdut pe bucata finala. Inaintea acestei portiuni Lara inregistrase 100 km/h, viteza de care adversarele nu s-au putut apropia si din cauza careia, pe zapada in curs de topire, au avansat spre linia de finis cu lentoare.

Julia Mancuso (© laola1.at)

Apoi a venit Jules, Julia Mancuso adica, si aflandu-ne noi la Jocurile Olimpice, a vrajit un timp care a facut-o pe Lara sa plece ochii rusinata. Jumatate de secunda avans fata de elvetianca, 86 de sutimi fata de Tina Maze, o secunda fata de Maria.

Specialistii spun ca Julia nu are absolut nici o sansa in mansa a doua. Slalomul de la Centrul Olimpic Rosa Khutor e dificil, va schia pe o partie brazdata deja de urmele a 29 de fete pornite inaintea ei (dezavantajul locului unu in cursele cu doua manse), ultimul ei start in slalom dateaza de acum un an si nici antrenamente pentru cea mai tehnica disciplina nu are.

O astept totusi sa ne uimeasca. Poate nu va castiga medalie, dar ce-i sigur e ca Jules se va lupta ca o tigroaica pentru ea.

Scenariul cel mai logic pentru mansa secunda este Maria si Tina ne ofera un duel acerb pentru aur (as paria parca pe Maria chiar daca e in spatele slovenei, caci a avut evolutii mai constante in acest sezon), iar Nicole Hosp vine si se multumeste cu bronzul.

Edit Miklos

Trei paragrafe si despre fetele noastre. Edit Miklos care ramane a noastra pentru toate bucuriile pe care ni le-a oferit cat timp a concurat pentru Romania, a facut o cursa remarcabila si e pe locul 13. Sansele pentru o clasare buna la final sunt totusi mici. Slalomul ii este atat de chinuit incat nici ea nu vrea sa-l vada ulterior.

Ania Caill a avut ghinion. In St. Moritz, la primul ei start de Cupa Mondiala, in fata ei a cazut o fata din Monaco. Ania a asteptat in cabina de start 30 de minute pana sa fie lasata pe pista. A auzit elicopterul venind si ridicand-o pe Alexandra Coletti de pe traseu. Cu inima cat un purice, a plecat in cursa, dar s-a pierdut cu firea si nu a terminat-o.

Ania Caill

Acum aceeasi fata monegasca a cazut la a treia poarta. Exact la finalul abruptului de sub cabina de start, sub ochii reprezentatei Romaniei. In alte conditii Ania ar fi putut merge mai bine. Dar cu cineva care i-a amintit pe viu de cele trei cazaturi recente, n-a riscat nimic. Inceputul a fost de fapt indraznet pentru situatia data, s-a descurcat frumos in portiunea tehnica, dar a tras vizibil frana pe final. A vazut ca s-a muiat zapada si n-a cutezat sa treaca bucata finala in viteza prea mare. Ramane de apreciat felul in care si-a invins teama si a terminat curat si in siguranta cursa. Va porni ultima in mansa de slalom si probabil va ramane ultima. Ca si la Julia Mancuso, este proba pentru care nu se antreneaza mai deloc si nu ia startul in competitii.