O mica recapitulare. Combinata alpina e cea mai veche disciplina olimpica din schiul alpin. La inceput coborarea si slalomul nu se medaliau separat. A disparut cand a aparut uriasul, pentru a fi reintrodusa in calendar la JO din 1988. Pe vremea aceea consta din o mansa de coborare si doua de slalom. Intre timp schiul s-a modernizat si combinata a fost inlocuita de mai echitabila pentru coboratori super-combinata. Aici avem o mansa de coborare si una de slalom.

Inspectia de dimineata vazuta prin ochii lui Ionica Achiriloaie (foto din colectia lui personala)
Ca sa nu mai greseasca nimeni, ratandu-l pe Ionica la cursa de slalom, iata inca un detaliu important. Intotdeauna, indiferent de nivelul intrecerii, toti cei care termina coborarea se califica pentru mansa de slalom.
Imposibilul Bode
In urma cu patru ani, castiga Bode Miller. Daca nu va mai amintiti cum, va reamintesc. Americanul a terminat doar pe 7 coborarea, fiind teoretic scos din cartile pentru medalii. Dar el, cel care nu mai schiase de ani un slalom bun, pe traseul lui tata Kostelic, cu Ivica in forma, a ajuns jos mai repede decat croatul. Care s-a multumit cu argintul. Iar bronzul i-a revenit lui Silvan Zurbriggen intr-unul din cele mai bune sezoane ale carierei.
Tot imposibilul Bode?
Gluma-i buna de ras, dar la cat de imposibil este, Bode ne-o poate opri in gat.
In teorie medaliatii de acum patru ani sunt ramasi in istorie, maine altcineva o va scrie. De fapt nu cei trei sunt problema, ci faptul ca doua dintre locurile pe podium sunt acontate aproape suta la suta. Ted Ligety si Alexis Pinturault, care si-au impartit frateste cele doua victorii ale iernii, sunt in prezent cel mai aproape de ce inseamna un schior complet.
Alexis Pinturault poate castiga si la slalom, Ted este si el foarte bun in compania adversarilor din super-combi, iar la coborare amandoi stiu sa mentina pierderile sub baremul cu care sa fie siguri ca ii depasesc pe specialistii de viteza in mansa a doua. Bronzul ramane deschis mai multor concurenti.
Pe Ivica nu-l recomanda rezultatele iernii. A si sarit peste multe antrenamente oficiale de coborare, preferand sa se pregateasca separat, pentru slalom, impreuna cu tatal lui. Care, coincidenta, va marca din nou mansa de slalom.
Silvan Zurbriggen s-a aflat cu forma intr-o genune. Si desi a reusit in sfarsit sa revina oarecum, castigand doua coborari de Cupa Europei, cursa de maine ii ramane interzisa.
Cine ne-ar putea surprinde? In afara de Bode, care aproape a promis ca daca va fi soare va scoate cel mai bun timp, i-am mai avea pe cehul Ondrej Bank, favorizat si de un start devreme, si croatul Natko Zrncic-Dim. Dintre coboratori, Peter Fill si Christof Innerhofer au dovedit in cursele precedente ca au un slalom rezonabil. Iar Carlo Janka si Sandto Viletta au mai fost fie pe podium, fie in apropiere.
Ionica I’mPossible
Schiorul nostru, Ionica Achiriloaie, s-a calificat la JO prin intermediul coborarii. Scotand a treia combinata din program, Federatia s-a sabotat singura, criteriile olimpice nu au avut cum sa fie dublate, si era cat pe ce ca de exemplu campionul mondial Ted Ligety sa nu poata fi inscris, deoarece el nu a participat la curse din afara programului. Si atunci federatia a facut un compromis, acceptand pe foaia de start toti schiorii in stare sa termine coborarea.
La ultimele doua antrenamente Ionica si-a imbunatatit enorm timpul precedentelor coborari. Daca-l repeta si maine se va clasa in mijlocul schiorilor din tari fara traditie, dar cu punctaj mult mai bun decat al lui. Problema e ca marti s-a simtit si el mai rau, intre timp ajungand sa ia antibiotice. E insa baiat si numai prin asta mai robust decat Ania, deci il vom vedea in concurs.
Atentie insa, ora de start s-a modificat dupa cum urmeaza:
- vineri, 14 februarie: 8:00 – mansa de coborare (nu stiu pe care post o va transmite TVR-ul)
- vineri, 14 februarie: 13:25 – mansa de slalom in direct pe TVR2.
In continuare voi comenta live cursa, deci reveniti. 🙂
Buna dimineata in aceasta zi perfecta de la centrul alpin Rosa Khutor. Traseul este mai rapid si un pic mai denivelat decat in zilele precedente, deci e nevoie de mai mult curaj si de mai multe puteri pentru controlul schiurilor.
1. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) – deschide mansa cu o cursa cu probleme la mijloc. Sa vedem cine-i primul care-l depaseste.
2. Adam Zampa (SVK) – e tras mult in lateral in nenumarate pasaje si automat intarzierea e de peste doua secunde.
3. Alexander Horoshilov (RUS) – rusul este specialist de slalom, in acest sezon punctand de multe ori. Ramane la mai putin de doua secunde in urma norvegianului, dar fata de coboratorii mari va creste si ii va fi mai greu sa-i depaseasca in mansa a doua.
4. Ondrej Bank (CZE) – ieri a castigat antrenamentul, depasindu-l pe Bode Miller care a ramas pe 2. Astazi are din nou o cursa buna, desi nu la mijloc. Unde a gresit Kilde, nu avanseaza decat foarte putin. La final are o jumatate de secunda in favoarea lui.
5. Max Franz (AUT) – pierde linia sus, traversa o ia si el foarte jos, pe final recupereaza putin si incheie pe 3, la 55 de sutimi de schiorul ceh.
6. Martin Vrablik (CZE) – slalomist care scoate ce poate din traseul rapid. Trei secunde intarziere.
7. Maciej Bydlinski (POL) – ultimul, cu patru secunde intarziere.
8. Beat Feuz (SUI) – pierde jumatate de secunda pe primul pasaj, traversa o ia foarte jos apoi se mai si supraroteste. Putin peste o secunda mai lent decat Bank.
9. Kjetil Jansrud (NOR) – nu face greseli si totusi timpii intermediari raman minimal deasupra celor ai cehului. Primul cu un avans de doar 14 sutimi.
10. Christof Innerhofer (ITA) – linia e buna, dar se pare ca zapada moale nu-i prieste. Pierde o secunda fara motiv aparent.
11. Mauro Caviezel (SUI) – la primul antrenament a fost cel mai bun elvetian. N-a confirmat la urmatoarele ca sa fie selectat in echipa de coborare, si astazi pierde mult, da in gropile care se vad adanci cu ochiul liber, la saritura finala este mult in afara.
12. Aksel-Lund Svindal (NOR) – ocoleste mult intr-o combinatie porti nu foarte departate si agata jumatate de secunda la timpul intermediar. Pana la final creste la 7 zecimi si este doar al saptelea.
13. Romed Baumann (AUT) – mai lent cu jumatate de secunda pe fiecare pasaj, la final acumuleaza un handicap de 2 secunde si nu e specialist de slalom.
14. Matthias Mayer (AUT) – schiaza frumos, linia ar fi putut fi o idee mai buna, dar n-a incercat sa corecteze franand, ci a ajustat finut trasa. Al treilea schior si specialistii austrieci au impresia ca pista a devenit mai lenta decat la inceputul cursei. Urme sunt sigur mai multe.
15. Peter Fill (ITA) – inca un coborator bun care pierde enorm. Doar locul 10 pentru Peter.
16. Carlo Janka (SUI) – nu arata foarte decis sa atace. Pozitia este putin ridicata si desi cursa e solida, pierde aproape cat Beat. Locul 8.
17. Alexis Pinturault (FRA) – doua secunde si jumatate pentru specialistul de slalom. Va fi o mansa secunda foarte interesanta, caci cei doi lideri nu sunt cei mai slabi tehnicieni.
18. Natko Zrncic-Dim (CRO) – ultima aterizare e periculoasa, dar altfel face o cursa fara greseala, dar si fara viteza de baza. Locul 12, cu doua secunde intarziere si se autoinclude printre pretendentii la medalie.
19. Thomas Mermillod-Blondin (FRA) – si el e tehnician si telul e sa nu intarzie prea mult. Nu reuseste sa-l indeplineasca. 3 secunde.
20. Sandro Viletta (SUI) – coborator, dar nu se ridica la nivelul nivelul asteptat. Peste o secunda si jumatate intarziere.
21. Ivica Kostelic (CRO) – foarte atent sa tina o linie buna. Loc de imbunatatiri ar fi fost, dar e rasplatit pentru efort de locul 7 si o intarziere sub o secunda. Asta se traduce in sanse mari la aur!
22. Ted Ligety (USA) – ce depinde de el pentru un timp bun, face. Sta in pozitie de coborare si in sarituri, virajele lungi le ia cu tehnica lui speciala de la slalomul urias, dar ii lipseste viteza de baza. Locul 14, cu aproape doua secunde intarziere. In mod normal Ivica e un slalomist mai bun, care nu are cum sa piarda secunda pe care o are acum avantaj.
23. Andrew Weibrecht (USA) – doua secunde intarziere si coborator fiind nu va conta la socoteala finala.
24. Bode Miller (USA) – o greseala la mijloc care pare sa atarne tot mai greu pe masura ce se apropie de finis. O secunda si jumatate intarziere si visul unei medalii pare complet estompat.
25. Dominik Paris (ITA) – saritura frumoasa la lac, viteza de aproape 140 km/h dupa ea, dar finisul bun nu compenseaza intarzierea acumulata pana acolo. Locul 10, la egalitate cu Beat Feuz.
26. Adrien Theaux (FRA) – trebuie sa fie frustrant pentru acesti baieti excelenti la coborare sa-si vada intarzierile la final. Francezul se alatura unei lungi liste de specialisti care pot numi ziua ratata. O secunda 75 si nici o sansa in mansa a doua.
27. Morgan Pridy (CAN) – un coborator tanar, intarzierea este explicabil mai mare, 3 secunde, decat a celorlalti.
28. Jared Goldberg (USA) – un timp apropiat de al lui Bode, pentru un schior cu mult mai putina expertiza. Deci se pot scoate si timpi buni. Nu stiu de ce specialistii nu se impaca azi cu zapada si traseul.
29. Klemen Kosi (SLO) – cu slovenul intram in mijlocul schiorilor pe care nu-i vedem in Cupa Mondiala. Trei secunde intarziere.
30. Krystof Kryzl (CZE) – specialist de slalom, schiaza cu ocoluri mari si pierde trei secunde si jumatate.
Urmatorii schiori vor face multe greseli de linie, asa ca eu fac pauza pana la Ionica. Care ia medicamente pentru ca are otita, deci nu e impiedicat sa schieze chiar mai bine decat la antrenamentul de alaltaieri. Are nevoie totusi si de putin noroc, caci lipsa de experienta asta face, ii impiedica pe schiorii talentati sa-si arate potentialul in mod constant.
31. Cristian Javier Simari-Birkner (ARG)
32. Pavel Trikhichev (RUS)
33. Olivier Jenot (MON)
34. Ferran Terra (SPA) – ne arata cea mai lunga saritura, cu ramanere periculoasa pe spate la aterizare si nici nu are o intarziere exagerata. Patru secunde.
35. Matej Falat (SVK) – rateaza o poarta.
36. Martin Khuber (KAZ)
37. Paul de la Cuesta (SPA)
38. Jorge F. Birkner-Ketelhohn (ARG) – prima intarziere care se apropie de 8 secunde. Intr-o zi buna poate fi depasita de Ionica.
39. Nikola Chongarov (BUL)
40. Otmar Striedinger (AUT) – austriacul are un numar de start prea mare ca sa scada intarzierea sub doua secunde.
41. Yuri Danilochkin (BLR) – isi pierde echilibrul peste un damb cu schimbare de directie si intra frontal in plase. Are nevoie de ajutor, il cere prin gesturi, dar in afara de fotografi si de cei care au inceput sa aranjeze gardul la loc nu e nimeni in preajma. Teribil.
Austriecii au o veste foarte proasta pentru fanii lui Felix Neureuther. Pe drumul spre aeroport, pe autostrada, Felix a avut un accident de masina si a fost transportat la spital. Accindentarea este in zona cervicala ca urmare a accelerarii-decelerarii bruste si nu stiu cum se cheama in romaneste.
S-a reluat cursa.
42. Igor Zakurdaev (KAZ)
43. Georgi Georgiev (BUL)
44. Igor Laikert (BIH)
45. Arnaud Alessandria (MON)
46. Marc Oliveras (AND) – obtine un timp foarte bun pentru asteptarile de la el, cu o intarziere sub 4 secunde.
47. Henrik von Appen (CHI)
48. Martin Bendik (SVK) – rateaza o poarta dupa primul intermediar.
49. Christoffer Faarup (DAN)
50. Ioan Valeriu Achiriloaie (ROU) – intarzierile schiorilor de pana acum nu sunt mari, Ionica are nevoie de o cursa buna astazi. Incepe mai bine decat ieri. Se dezechilibreaza la incheierea unui viraj cu 110 km/h, face o pirueta, ii sare un schi si e catapultat in plase. Dupa care nu mai pot vedea cat dureaza pana vine cineva sa-l descalceasca si nici daca a patit ceva.
Toate cele bune, Ionica! De indata ce aflu noutati despre el, le postez aici. Ionica a avut grija sa nu ne facem inutil spaime pentru el si a postat o poza pe Facebook, cu manusa pregatita pentru a-si saluta universitatea la sosire. N-a fost sa fie, dar e bine. Ca sa va faceti o idee despre cat de mult suflet pun britanicii pentru Ionica, imaginati-va ca au pregatit o sala de curs cu monitor urias in care s-au adunat sa-i vada cursa impreuna. De luat aminte!
Un rezultat final foarte surprinzator. Nu pentru Jasrud si Mayer, dupa medaliile de duminica erau favoritii principali. Ci pentru Ondrej Bank, cehul care s-a interpus intre cei doi, si pentru Aleksander Aamodt Kilde, norvegianul de pe patru. Mansa a doua va fi extrem de interesanta, favorit la aur fiind Ivica Kostelic.
Se pare ca e TVR2, ca de obicei.
http://port.ro/pls/w/tv.channel?i_date=2014-02-14&i_ch=10002&i_xday=5