Cine ar fi crezut

Ondrej Bank a castigat ultimul antrenament de coborare. Nimeni nu l-a luat in serios. Ca au lipsit favoriti de la start (Svindal, Jansrud, Innerhofer, Franz). Ca cei care au fost n-au fortat (Miller si Mayer). Nimeni n-a parut sa observe ca cehul a pornit destul de tarziu in cursa (numarul 25) si pana la el se mai topise zapada.

Ondrej Bank astazi

Antrenamentul de ieri a fost unul surprinzator de relevant. Ondrej Bank, Dominik Paris, Bode Miller, Matthias Mayer, Aleksander Aamodt Kilde, Ivica Kostelic. Doar Dominik si Bode n-au fost la fel de rapizi astazi, iar locurile le-au fost luate de absentii de ieri. Doar unul (Jansrud) l-a depasit pe ceh.

Surprizele nu se termina aici. Prima mansa a super-combinatei de azi a nivelat in mod straniu valorile. Cei fara sanse n-au mai pierdut la fel de mult timp ca inainte, unii ajungand sa-i atinga pe schiorii de Cupa Mondiala, in vreme ce cei cu sanse au pierdut de multe ori inexplicabil.

Prepararea inadecvata a schiurilor poate fi un motiv. Au avut zapada normala sus, moale jos, diferita enorm de cea de la coborarea de duminica. Pe deasupra se pare ca a contat si un numar timpuriu de start. De fapt mansa a fost adusa cu o ora mai devreme tocmai din cauza temperaturilor foarte ridicate din statiunea rusa, care incet dar sigur subrezesc baza solida a pistei preparate din ianuarie de specialisti austrieci.

Kjetil Jansrud saluta publicul dupa o cursa buna (© FIS Alpine)

Devansarea n-a contat prea mult. La primii schiori s-au observat greselile ce au provocat intarzierile. Dupa 10 numere deja, parcursuri fara greseala au fost taxate drastic de cronometru. Doar Matthias Mayer si Ivica Kostelic au stiut cum sa alunece iute si pe zapada muiata. Iar Kjetil Jansrud a avut numarul 9.

Ted Ligety si Alexis Pinturault erau marii favoriti inainte de inceperea cursei. Cand au terminat-o s-au uitat unul la timpul celuilalt. Ted a vazut ca are jumatate de secunda avantaj si s-a gandit ca l-ar putea pastra, chiar daca francezul va porni cu un numar de start mai bun.

N-au observat cum s-a strecurat vulpoiul Kostelic in pole-position. Ivica a fost cu o secunda mai rapid si va schia pe traseul tatalui sau. Ante Kostelic are un stil aparte, curgerea parcursului fiind nenaturala si obligandu-i pe schiori la multe cascadorii. Ivica a crescut pe astfel de trasee, ceilalti au nevoie sa se scarpine mai intai in cap cand trebuie sa rezolve combinatiile antrenorului croat. Chiar si pornind 11 schiori dupa Ted, e greu de crezut ca Ivica isi va irosi avantajul.

Semne de intrabare sunt mai multe. In competitia in 3, francezul e in stare de un slalom genial pana la punctul in care e mai rapid cu o secunda si jumatate decat Ivica. Uneori. Si mai sunt schiorii de pe primele locuri.

Nu stim cum schiaza Kilde la slalom. E tanar. Norvegienii isi cresc schiorii in disciplinele tehnice. Deci fiul fanilor lui Aamodt ar putea fi bun.

Ondrej Bank a fost un schior foarte puternic in super-combinata. Pana s-a accidentat acum doi ani. La revenire a intrat intr-un con de umbra. Dar daca rezultatul coborarii e semnalul revirimentului total, atunci unul dintre cei trei favoriti principali va pleca cu mana goala la finalul mansei secunde.

Mai este Kjetil Jansrud. Fost tehnician, imbatat intre timp de viteza. La nivelul de acum doi ani ar fi tinut un avantaj de doua secunde in fata lui Ted fara probleme. S-ar fi luptat sa nu piarda secunda pe care o are in duelul direct cu Ivica. Totusi nu mai suntem acum doi ani. A ramas un slalomist la fel de puternic? Mansa a doua (13:30) ne va lamuri.

Dupa coborarea favoritilor a fost timp destul si pentru incheierea socotelilor de sanse la medalii pana sa ii vina randul la start schiorului nostru, Ionica Achiriloaie. Asta si pentru ca bielorusul Yuri Danilochkin a cazut, iar ajutorul a intarziat in a-i fi acordat.

Ionica a progresat frumos de la antrenamentul in care a cazut pana acum. Pozitia ii este mai adunata, atacul mai hotarat, sariturile rutinate. Se vede ca incearca sa aplice din meseria furata de la schiorii mari. Din pacate s-a impiedicat in zapada moale, si dupa o semi-pirueta si-a pierdut un schi si a ramas fara control al pozitiei. Cazatura s-a oprit in ultima plasa de protectie. Primele doua au cedat. Din fericire n-a patit nimic.

I’m ok. I’mPossible (mesajul lui Ionica pentru fanii ingrijorati dupa cazatura)

Dar ne-a aratat inca o data ce inseamna schiul alpin. Pericolul pe care si-l asuma vitezistii, ai nostri si ai celorlalti, ne obliga la tacere atunci cand ne simtim nemultumiti de locul lor in clasament. Federatia internationala a avut grija sa ridice stacheta calificarii la un nivel la care startul inseamna pricepere. Numarul mic de participanti (50 la baieti, 40 la fete) releva dificultatea acestor discipline, iar  tinerii nostri viteji au ajuns acolo. Jos toate palariile intr-o reverenta ca cea oferita de Ionica duminica dupa coborare.

Pentru Ionica Jocurile s-au incheiat. De azi inainte se va putea bucura de spectacolul oferit de ceilalti sportivi. Multumim pentru cel aratat de tine, Ionica!

Publicitate

O părere la “Cine ar fi crezut

  1. Bravo Ionică! Chiar dacă a căzut important e că nu s-a accidentat… participarea la olimpiadă e o experiență importantă în viața oricărui sportiv… să fii în primii 50 e o chestiune de mândrie… Felicitări!

Comentariile nu sunt permise.