I se spune si super-G si pentru unii schiori este disciplina cea mai interesanta. La probele de coborare, pentru reducerea riscului, se efectueaza cel putin un antrenament oficial inainte. Concurentii fac mai intai o recunoastere a traseului, il memoreaza, apoi il incearca in cadru organizat in ritm de cursa. Nu-i bai daca portile mai sunt sarite cand nu se poate altfel. Greselile se rumega si apoi se corecteaza in ziua decisiva.

Startul partiei feminine de viteza (© Lara Gut)
La slalomul super-urias, nu. Recunoastere se face, aha, o poarta aici, o curba colo, pentru stabilirea unei linii ideale si a unei strategii de atac, dar asta se petrece la orice cursa de schi. Apoi, pe neincercate, se intra direct in cursa, iar vitezele, desi putin mai scazute decat la coborare, ajung totusi pana la 120-130 km/h. Aici e nevoie de curaj. Sa ataci fara sa stii daca incape atata viteza in traseu.
Aceasta este proba careia ii vine randul maine si poimaine. Mai intai la fete, iar o zi mai tarziu la baieti.
Fostele
Ehe, ce vremuri. Din medaliatele olimpice curente, care se mai pot numi asa pana maine la incheierea super-uriasului, doar una este prezenta in Rusia. Argintata Tina Maze. Slovena a surprins in urma cu patru ani invingand-o pe dominatoarea vitezei de atunci, Lindsey Vonn.
Americanca a avut probleme cu zapada canadiana de un alt soi decat cel din Europa si n-a atacat suficient. Asa a ramas doar cu un bronz la super-G. Anul acesta Lindsey lipseste pentru ca a legat doua accidentari. In loc sa alunece pe partie, sta in studioul NBC si-si da cu parerea despre toate sporturile.
Campioana en titre, Andrea Fischbacher, a prins atunci o cursa perfecta intr-un an foarte bun. A vrut la fel de mult si in sezonul urmator. A vrut de fapt prea mult. A riscat in nestire si a cazut in nestire. De cate ori era o cursa, o vedeam pe Andrea culegandu-se din plase. Cu vanatai in fasii caroiate. Pana cand neincrederea, si teama de o noua cazatura, i-au fisurat inima brava si a uitat cum se ataca. Iarna aceasta a mers un strop mai bine decat anul trecut. Dar nu cat sa fie una din cele patru schioare austriece selectate pentru Soci.
Noile
Lara Gut a ratat slalomul la super-combinata si a plans de necaz, a ratat aurul la coborare si a plans ca s-a ales doar cu bronzul, dar proba ei cea mai puternica urmeaza abia maine. Si nu ne dorim sa-i vedem supararea daca nu castiga.
Dar medaliile nu se acorda dinainte, sau pentru rezultate trecute, chiar daca Lara va avea cu o adversara puternica mai putin. Sau cu jumatate. Tina Weirather a participat la tragerea la sorti, dar nimeni nu stie daca va putea concura maine. Iar daca va concura, ce sanse are dupa ce pana alaltaieri s-a plimbat prin satul olimpic in carje?
Anna Fenninger e probabil cea mai constanta schioara de super-G din aceasta iarna. Doar in Cortina n-a urcat pe podium, iar la antrenamente si chiar si la coborarea pe care n-a terminat-o alaltaieri, timpii in pasajele tehnice au fost la nivel de aur.
Elisabeth Görgl ar fi avut chiar mai multe puncte decat Anna in Cupa Mondiala, daca n-ar fi pierdut prin descalificare un loc secund in Beaver Creek. Are incredere in ea si ii place sa atace. Atata doar ca la ea nu toate zilele sunt bune.
Maria Höfl-Riesch era programata de compatrioti sa ia 4 medalii. Pe cea de la coborare a ratat-o si e in urma cu planul. Se va avanta sa-l indeplineasca macar la super-G.
De la venirea lui Mauro Pini in echipa, in urma cu o luna, Tina Maze e intr-o urcare de forma la probele de viteza, si in scadere la cele tehnice. Super-uriasul tine inca de viteza, deci sunt sanse sa ne uimeasca.
Favorite de rang doi sunt multe. Nicole Hosp, Kajsa Kling, Verena Stuffer. Plus medaliatele din primele zile, Dominique Gisin si Julia Mancuso, care nu au gasit nici un loc liber in inghesuiala de mai sus.
Ania noastra
Ania Caill a ajuns cu concursul olimpic la jumatate. Conform punctajului, coborarea ii era cea mai slaba disciplina (slalomul nu-l luam in considerare, fiindca la el nu concureaza niciodata). Totusi mult mai bine nu are cum sa se claseze maine, caci situatia e asemanatoare. O gramada mare de fete cu experienta de Cupa Mondiala vs. 6-7 schioare incepatoare la nivel mare. Va fi greu din nou si ar trebui sa fim multumiti daca reuseste sa micsoreze intarzierea avuta luni la coborare.
A fost cuminte si si-a baut toate antibioticele, febra i-a scazut, astazi a facut doua manse de super-G la liber, conform programului, si ar mai fi facut una de n-ar fi cazut o grecoaica, intrerupand astfel cursa. Zapada moale a primaverii ruse insa nu i-a placut deloc. Nu o simte raspunzand si atunci nu indrazneste sa riste pe ea. Are numarul 44, orice rezultat deasupra acestui loc e o performanta.
Voi comenta cursa live de la 9:00 dimineata si va invit sa va alaturati indiferent daca o puteti urmari la TVR sau nu:
- sambata, 15 februarie: 9:00 – live pe TVR2
- sambata, 15 februarie: 9:00 – live pe TVR HD.
Buna dimineata. Vremea a ramasa frumoasa pe partiile de la centrul alpin Rosa Khutor. Traseul nu este usor si cere experienta in dozarea vitezei. A fost marcat cu multe ocolisuri pe abrupt de antrenorul austriac special pentru Anna Fenninger, Nicole Hosp si Lizz Görgl
1. Carolina Ruiz Castillo (SPA) – derapeaza la a treia poarta.
2. Leanne Smith (USA) – nu ia nici sus linia ideal, dar la saritoarea finala iese pe linia de coborare si are mari probleme in a ramane pe traseu in ultimele viraje
3. Daniela Merighetti (ITA) – o greseala sus, mijlocul este excelent, dar la final portile devin prea stramte pentru ea si pana la urma nu mai prinde una.
4. Jessica Lindell-Vikarby (SWE) – cursa foarte buna pana la saritoarea finala unde iese sub poarta de sub muchia pantei.
5. Marie-Michele Gagnon (CAN) – ea rateaza o poarta in primele viraje de pe abrupt. Linia trebuie tinuta foarte inalt acolo, cine n-o face nu mai are timp sa schimbe directia pentru urmatoarea.
6. Marie Marchand-Arvier (FRA) – la ea vedem cum influenteaza o serie de cazaturi o schioara experimentata. A ratat mult in ultima vreme, iar acum schiaza cu foarte multa indoiala si face lucrurile gresit. La primele viraje pierde linia, derapeaza si nu prinde a cincea poarta.
7. Laurenne Ross (USA) – inceputul e pe linia de siguranta. Nu risca nimic, dar ia virajele perfect. Pe mijloc recupereaza. La saritoarea finala iese si ea prea aproape de poarta ascunsa si de acolo cursa devine o lupta de ramanere in traseu, pe care o pierde.
8. Kajsa Kling (SWE) – magnifica pana la saritoarea finala. Cu un avans de o secunda si jumatate, rateaza si ea a treia poarta inainte de final. Din 8 schioare doar Leanne Smith a trecut finisul.
9. Fabienne Suter (SUI) – ajunge cu o secunda avans la saritoarea finala, o pregateste frumos, primele doua viraje e fara probleme, dar la al treilea derapeaza si ramane intre porti cu greu. Totusi adauga jumatate secunda la avantaj si termina mult in fata americancei.
10. Nadia Fanchini (ITA) – foloseste bine informatiile pe care fetele de la start le au acum despre traseu, dar ii lipseste tehnica de exceptie a Fabiennei. Pierde 75 de sutimi pana la saritoare si e prima care stie sa schieze panta finala. Se apropie la 3 zecimi de elvetianca.
11. Dominique Gisin (SUI) – o greseala pe primele viraje, corectata rapid, la mijloc are din nou linia ocolita, panta finala o incepe bine, dar apoi in zapada moale apasa prea mult si ii scapa un picior in lateral, cazand cu doua porti inainte de linia de finis.
12. Verena Stuffer (ITA) – iese foarte jos din virajele primului abrupt, la mijloc lniia e si ai ocolita decat la Dominique, finalul e bun si recupereaza putin, plasandu-se pe 3, cu 6 zecimi intarziere.
13. Regina Sterz (AUT) – o egaleaza pe italianca dinainte, dupa o cursa similara.
14. Julia Mancuso (USA) – inceputul e dozat, pierde imediat jumatate de secunda, apoi incepe atacul si recupereaza. Intra direct pe panta finala si trebuie sa corecteze directia sub porti. Ii lipsesc 15 sutimi pentru primul loc.
15. Viktoria Rebensburg (GER) – inceputul e la fel de bun ca al liderei, se vede ca e tehniciana. Pe mijloc ramane in pozitie adunata in alunecare, dar saritura finala e prea directa. Ar trebui aterizat mai departe de poarta, deasupra ei, ca sa se poata schimba la timp directia pentru partea tehnica ce urmeaza. Pierde 19 sutimi acolo si e deocamdata pe 3.
16. Nicole Hosp (AUT) – antrenorul austriac si-a facut treaba. Inceputul e bun, pe mijloc o ia o zecime inaitea elvetiencei, la final linia nu e cea mai buna, dar nu are nevoie de corecturi, ci o ajusteaza din alunecare si termina la 7 zecimi in fata liderei de pana acum.
17. Tina Weirather (LIE) – din pacate nu este la start.
18. Anna Fenninger (AUT) – combina tehnica cu atacul, e prima care ia bine virajele cu viteza ridicata si avantajul creste permanent. Pa panta finala agata o poarta, dar nu se lasa oprita si incheie cu un avans de 66 de sutimi.
19. Tina Maze (SLO) – tehnica e buna, elanul mai scazut. Ar fi prins locul 2, dar derapeaza pe final si cade pe 3.
20. Lara Gut (SUI) – pe abruptul de sus se duc 2 zecimi, mijlocul este egal cu al Anei, dar la final derapeaza mai mult sau mai putin controlat si asta costa timp. Ii ia Tinei locul 3 pentru 3 sutimi.
21. Elisabeth Görgl (AUT) – pe drumul spre locul 3 face aceeasi greseala ca fetele de la inceput. Sare prea direct si rateaza poarta de sub muchia pantei finale.
22. Maria Höfl-Riesch (GER) – inceputul e prudent, pe mijloc e cea mai rapida, recupereaza jumatate de secunda si trece in fata. Apoi ii iese in fata o poarta cu un om care o fixa. Acesta se da inapoi si nu o pune pe Maria in pericol, dar ea pare sa-si piarda concentrarea. Greseste intrarea pe abrupt, trebuie sa taie mult viteza si totusi prinde locul 2.
23. Ilka Stuhec (SLO) – e o schioara din a treia grupa valorica si se vede. Termina penultima, dupa ocoluri mari pe panta finala.
24. Lotte Smiseth Sejersted (NOR) – nici ea nu reuseste mai mult decat Ilka, si trece in spatele ei.
25. Larisa Yurkiw (CAN) – rateaza o poarta pe abrupt, cu un timp ceva mai bun decat al celor doua schioare dinaintea ei.
26. Francesca Marsaglia (ITA) – sare sub poarta ascunsa si cred ca e deja al 12-lea abandon!
27. Ragnhild Mowinckel (NOR) – face o cursa retinuta. Cu viteza putin scazuta, nu are probleme cu ramanere pe traseu, desi merge mai ocolit. E ultima si sigur nemultumita de acest lucru.
28. Marusa Ferk (SLO) – schiaza in nota ultimelor fete. Intarziere de 2.67 secunde si antepenultimul loc.
29. Stacey Cook (USA) – se inclina pana la intinderea in zapada in primele viraje si nu se mai poate ridica.
30. Fränzi Aufdenblatten (SUI) – este schioara care n-a mai avut loc in echipa de coboratoare a Elvetiei desi a obtinut un loc 2 la un antrenament si a mers bine si la celelalte. Asta ar fi revansa ei. Inceputul e bun, pe mijloc se dezechilibreaza si imediat urmeaza un ocol, finisul este in ordine si va fi prezenta la festivitatea de premiere pentru a primi a treia mentiune.
31. Marie-Pier Prefontaine (CAN) – termina cursa, dar e ultima. Mai sunt doar cateva fete care pot ajunge mai la mijlocul clasamentului, Edit Miklos printre ele, dar in principal acum se da batalia pentru evitarea ultimelor locuri.
32. Elena Yakovishina (RUS) – rusoaia este clar mai lenta decat toate fetele care au terminat cursa.
33. Klara Krizova (CZE) – prinde locul 16 si e foarte multumita. Nu cred ca are asa rezultat bun in Cupa Mondiala.
34. Chemmy Alcott (GBR) – inceputul e acceptabil, mijlocul de-a dreptul bun, dar greseste intrarea pe panta finala, la fel ca Maria. Nu stie sa corecteze la fel de iscusit si pica pe penultimul loc.
35. Edit Miklos (HUN) – cursa buna a lui Edit, nu are deloc probleme, dar taie viteza pe final. Abruptul ultim e fara greseala, dar prea lent si azi nu mai intra in top 10. Locul 15.
36. Maria Bedareva (RUS) – rateaza o poarta pe final spre dezamagirea suporterilor locali care au intampinat-o calduros cand a aparut la capatul ultimei pante.
37. Karolina Chrapek (POL) – nici poloneza nu se descurca intre ultimele porti si rateaza una.
38. Greta Small (AUS) – sare sub prima poarta de pe abruptul final
39. Sara Hector (SWE) – termina curs cu o intarziere de putin peste 3 secunde.
40. Macarena Simari-Birkner (ARG) – e greu sa ramana intre porti la sfarsit, dar nu cedeaza si cu o intarziere de cinci secunde si jumatate trece linia de sosire.
41. Agnieszka Gasienica-Daniel (POL) – ea rateaza o poarta pe abruptul final.
42. Barbara Kantorova (SVK) – schiaza foarte avantat pe mijloc, taie viteza la final si nu are probleme cu ultimele curbe. Intarzierea e ok, doar 3.39.
43. Katerina Paulathova (CZE) – ajunge cu bine jos.
44. Ania Caill (ROU) – toate fetele de pana la ea schiaza regulat in Cupa Mondiala. Schiaza destept la inceput, tine linia sigur, timpul la intrarea pe ultima panta este promitator. Din pacate nu taie viteza la timp si ultimele viraje au nevoie de corecturi. Ramane pe traseu, dar isi dubleaza intarzierea pana la 8 secunde. Dar mi-a placut. N-a facut o cursa in viteza a treia, ci a riscat.
45. Helga Maria Vilhjalmsdottir (ISL) – da, confirma ce am zis. Islandeza e in spatele Aniei la ultimul timp intermediar, dar nu risca pe abrupt si o intrece cu 3 zecimi.
46. Maria Shkanova (BLR) – iese de pe traseu chiar la inceput.
47. Anna Berecz (HUN) – unguroaica are deja experienta la nivel inalt si totusi e doar cu jumatate de secunda mai buna decat Ania.
48. Kristina Saalova (SVK) – rateaza o poarta
49. Agnese Aboltina (LAT) – preia ultimul loc de la Ania.
50. Bogdana Matsotska (UKR) – ne arata ce timp ar fi scos Ania daca ar fi intrat mai sus pe ultima panta. Sase secunde intarziere.
Nu se intampla foarte des, dar de data aceasta antrenorul care a marcat traseul l-a pus pentru fetele lui si aproape numai pentru ele. Anna Fenninger si Nicole Hosp au castigat aurul si bronzul, incadrand-o pe Maria Höfl-Riesch, care s-a surprins pe sine cu argintul obtinut.
Ania Caill a facut o cursa de care poate fi mandra si a ridicat putin voalul si de pe potentialul pe care il are. Acoperirea golului pana la elita in aceasta disciplina se poate face intr-un an. Cu o conditie. Sa aiba un antrenor permanent, care sa-i planifice progresul, si sa nu trebuiasca sa isi faca griji de unde scoate banii ca sa-l plateasca.