Program de avarie in Kvitfjell, normal in Crans Montana

Medaliile olimpice s-au distribuit, Jocurile s-au incheiat, si in vreme ce schiorii nostri isi gasesc cu intarziere (ca si la dus, drumul de intoarcere al intregii delegatii s-a efectuat in grup fara sa se tina seama de calendarul competitional) drumul spre rutina zilnica, Cupa Mondiala e deja in plina desfasurare.

Am avut o etapa de slalom paralel, de incalzire, pe echipe, langa Innsbruck in Austria. Suedia, cu toti marii favoriti la medalii ramasi cu mana goala in Soci, si-a luat revansa si a invins o Norvegie agasant de ireverentioasa in pretentii. Ei, norvegienii, i-au eliminat pe austrieci in sferturi. Elvetia a castigat nu foarte usor in fata ambitiosilor americani si au demonstrat inca o data, cu locul 3, ca sezonul trecut a fost o slabiciune pasagera. Toate cursele incepand din semifinale s-au terminat la egalitate 2-2, fiind decise la timpi. A fost frumos si palpitant, sorry ca nu v-am atras atentia in avans s-o urmariti.

Partia din Kvitfjell nu e deocamdata in ceata (© FIS Alpine)

Dar va atrag atentia ca s-ar putea sa avem etapa azi. Programul ar trebui sa fie urmatorul:

 • vineri, 28 februarie, prima coborare masculina – 13:00:
  • 12:35 live pe Eurosport 1
  • 15:46 in reluare pe Eurosport 1
  • 23:22 in reluare pe Eurosport 2
 • sambata, 1 martie, coborarea feminina – 11:15 amanata pentru 14:00 14:30 15:00 din cauza ninsorilor de peste noapte anulata din cauza cetii:

  • 11:00 live pe Eurosport 1
  • 15:15 in reluare pe Eurosport 1
 • sambata, 1 martie, a doua coborare masculina – 12:45:
  • 12:30 live pe Eurosport 1
  • 2.03 – 1:15 in reluare pe Eurosport 2
  • 2.03 – 9:45 in reluare pe Eurosport 2
 • duminica, 2 martie, super-combinata coborarea feminina – 11:00 amanata pentru 11:30 13:30 din cauza cetii de pe traseu, respectiv 14:00:
  • 10:45 live pe Eurosport 1 (mansa 1)
  • 13:45 live pe Eurosport 1 (mansa 2)
  • 16:00 in reluare pe Eurosport 2 (mansa 2)
  • 3.03 – 2:00 in reluare pe Eurosport 2 (mansa 2)
  • 3.03 – 5:00 in reluare pe Eurosport 2 (mansa 1)
  • 3.03 – 6:00 in reluare pe Eurosport 2 (mansa 2)
  • 3.03 – 12:45 in reluare pe Eurosport 2 (mansa 2)
 • duminica, 2 martie, super-uriasul masculin – 12:30:
  • 12:00 live pe Eurosport 1
  • 19:30 in reluare pe Eurosport 2
  • 3.03 – 1:00 in reluare pe Eurosport 2
  • 3.03 – 4:00 in reluare pe Eurosport 2
  • 3.03 – 12:00 in reluare pe Eurosport 2

Am spus s-ar putea sa avem, caci nici vremea trecuta, nici cea prezenta si nici prognoza nu se arata induratoare cu schiul. In Kvitfjell, locul unde s-au adunat baietii pentru doua coborari (prima e cea reprogramata dupa anularea din St. Moritz) si un super-urias, nu s-a putut desfasura ieri antrenamentul. Cum coborarile nu au voie sa se tina fara un antrenament in prealabil, s-a incercat reprogramarea lui astazi, la 10:30 inainte de cursa. Pe un traseu scurtat, nemaifiind destul timp pentru parcurgerea intregii piste.

Antrenamentul de astazi a furnizat o ierarhie neasteptata. Dupa ce Silvano Varettoni a condus aproape de la inceputul cursei (a avut numarul 4), cu o sutime mai rapid decat Travis Ganong, cu numarul 34 a venit Frederic Berthold (fiul antrenorului echipei masculine a Austriei) si a oprit cronometrul cu 6 sutimi mai devreme. Travis Ganong nu-i o surpriza, americanul a fost constant in top 10 in acest sezon, dar la un loc in frunte pentru ceilalti doi nu se asteapta nimeni.

Favoritii au tras frana pe ultima bucata si desi au avut intermediari mai buni, au incheiat in spatele trioului de mai sus: Dominik Paris pe 4, urmat de Kjetil Jansrud (un specialist al partiei de la el de acasa), Bode Miller (inca in forma) si Matthias Mayer (aflat pe val dupa prestatiile exceptionale de la JO). Pe cei patru as miza si in cursa, atat astazi, cat si maine. Pentru super-uriasul de duminica il dam la o parte doar pe Dominik Paris.

Aksel Lund Svindal fie a blufat puternic, fie nu si-a revenit inca dupa experienta rusa. La Jocuri i s-a declansat o alergie suparatoare (si n-a fost singurul afectat), ce l-a obligat sa plece acasa inainte de slalomul urias, pe care in conditii normale l-ar fi inclus in programul olimpic. Daca intre timp e din nou sanatos, atunci contam si pe el in ceea ce va fi probabil o batalie a sutimilor.

Norvegianul are nevoie de rezultate bune in toate trei cursele din Kvitfjell ca sa nu piarda teren in fata lui Marcel Hirscher in lupta pentru globul mare de cristal. O anulare i-ar fi extrem de defavorabila. Prognoza meteo prevede insa ninsoare, respectiv ploaie si ceata pentru tot weekend-ul. Organizatorii au spus ca s-ar considera norocosi daca s-ar tine macar doua din cele trei curse.

***

Partia din Crans Montana la orele diminetii, cand s-a decis anularea antrenamentului cu numarul 2 (© FIS Alpine)

Fetele se intrec in Crans Montana. Antrenamentul de astazi a trebuit anulat si la ele din cauza ninsorii de peste noapte si a zapezii moi de pe partie. Primul, desfasurat ieri, anunta o afacere austro-helveta. Primele 6 locuri au fost impartite in mod egal de reprezentantele celor doua natiuni alpine.

Lara Gut s-a detasat la peste o secunda in fata adversarelor si intr-o cursa in care miza nu mai este o medalie olimpica, ma astept sa nu poata fi intrecuta decat cu ajutorul propriilor ei greseli. Interesant este ca dupa ea, cei mai rapizi timpi i-au avut fete carora experienta olimpica le-a adus dezamagiri sau le-a fost refuzata: Regina Sterz, Andrea Fischbacher si apoi cu inca 4 zecimi intarziere, pustoaica Elvetiei, Joana Hählen. Abia dupa Fränzi Aufdenblatten le regasim pe Anna Fenninger si Maria Höfl-Riesch. Maine ma astept totusi ca cele doua sa se mobilizeze si sa atace podiumul.

Tina Maze a pierdut trei secunde si e greu de crezut ca poate reveni cu un rezultat pe podium in cursa. Edit Miklos pare intr-adevar sa fi apasat pe butonul de start al carierei. A incheiat a 14-a, imediat in spatele campioanei olimpice de coborare, Dominique Gisin. Un nou rezultat intre primele 15 ii este mai mult decat la indemana.

Tina Weirather, singura care i-a mai dat Mariei Höfl-Riesch emotii pentru globul mare de cristal, a incheiat din pacate prematur sezonul. Durerile aparute dupa ce a cazut la antrenament in Soci, n-au cedat si cea mai fina dintre coboratoare a decis sa se vindece complet inainte de a reveni pe partii.

La super-combinata de duminica, favorite sunt in primul rand cele trei schioare complete: Maria Höfl-Riesch, Tina Maze si Nicole Hosp. Totusi daca Lara Gut reuseste un timp la fel de departe de restul lumii in mansa de coborare, si nu iese de pe traseu la slalom, nu-i exclus sa-i revedem zambetul pe podium. Si desigur, ca la orice super-combinata, nu avem voie sa uitam de slalomiste, care cu un numar de start timpuriu in mansa tehnica pot pune distante suficient de mari intre ele si coboratoare ca sa recupereze ce-au pierdut in mansa de viteza.

Publicitate

5 păreri la “Program de avarie in Kvitfjell, normal in Crans Montana

Comentariile nu sunt permise.