O mansa usor romantica

Partia de slalom urias din Are, Suedia, este lunguta. Si lunga fiind, antrenorii care marcheaza traseele, n-au de ales, trebuie sa puna portile departe unele de altele. Asta face ca uriasul din Are sa fie printre cele mai rapide de circuit. Intervalele mari dintre porti impiedica estimarea precisa a vitezelor cu care se intra in viraje. Pentru asta ar fi nevoie sa incerce o data traseul. Dar fetele nu au la dispozitie decat o inspectie lenta a lui. Si iaca asa, o parte dintre favorite au intrat prea direct la unele porti si au trebuit apoi sa corecteze cu o linie ocolita.

Stati asa? Etapa joi? Pai cum, am ajuns deja la finale? Ca numai atunci ne este solicitata atentia de catre Cupa Mondiala la mijloc de saptamana. N-am ajuns, dar facem recuperari. Ultima posibila. Federatia a ingramadit aproape toate uriasele feminine in 2013. In 2014, din luna in luna, au mai fost doar doua incluse in calendar. Si apoi finalele. Dar in Kranjska Gora (unde ajunsese dupa ce Mariborul a ramas cafeniu ca un ogor asteptandu-si aratura de primavara) ceata, ninsorile abundente si zapada moale nu au permis decat tinerea unui slalom special. Etapa de la sfarsitul lui ianuarie a cazut victima capriciilor vremii. Si a fost reprogramata azi in Are. Unde maine si poimaine se desfasurau oricum doua etape tehnice.

La ora amiezei europene a inceput prima mansa. In Suedia la ora aceea apune soarele. Bland, caldut, auriu. 5 grade afara. Curios cum ne perverteste o iarna caniculara perceptiile. 5 grade e bine, au rasuflat usurati comentatorii televiziunii austriece. Domnilor, nu-i bine. E cald si zapada a cedat. Nu foarte grav, dar placut de mers pe ea n-a fost, cel putin nu pentru toata lumea.

Genul acesta de zapada pretinde un stil special si canturi foarte, foarte, foarte ascutite. Pe care, zice secretul succesului, nu trebuie apasat mai deloc. Schiurile trebuie conduse finut si impinse fara agresivitate. Cel mai bine s-a priceput sa faca asta Tina Maze. „Am incins turbo dieselul” ne-a marturisit volubila la final. A schiat dintr-o singura miscare, fluenta, stiind cu precizie in ce viraje sa atace direct si in care sa taie putin avantul pentru a le lua destul de rotund ca sa prinda poarta urmatoare.

O linie inteligenta a ales si Nadia Fanchini, care a repetat prima mansa foarte buna din Soci. Acolo a cedat locul de pe podium in jumatatea a doua a cursei. Azi e chitita sa n-o mai faca.

Lara Gut a terminat in acest sezon doua slalomuri uriase din cinci. O data invingand, a doua oara fiind pe locul 2. Azi a mers ca in cursele bune. Diferenta de 4 zecimi dintre ea si Tina se poate pune numai pe seama liniei mai indraznete a slovenei.

Celelalte fete au gresit. Are iese in lume cu un teren foarte valurit, bun de ascuns porti sub movile. Traseul n-a avut capcane, dar prin lungime si repetitie, memoria fetelor a fost pusa la incercare si nimeni din restul lumii nu si-a amintit exact la care porti e prea riscant sa se intre direct. Jessica Lindell-Vikarby, Federica Brignone, Kathrin Zettel, Anna Fenninger, Anemone Marmottan, au mers bine, dar au avut cel putin un viraj in care le-a fugit zapada de sub picioare obligandu-le la un ocol. Intarzierea fata de Lara e totusi mica si oricare dintre ele poate prinde podiumul dupa mansa secunda, care va incepe la 17:30.