Cei mai buni

La slalom, ca si la slalom urias, Marcel Hirscher conduce in Cupa Mondiala, desi daca se dau abandonurile deoparte si se face o medie a timpilor, are adversari mai buni decat el. Pe Mario Matt si Felix Neureuther, care trebuie sa recunoastem, ofera cel mai bun slalom al momentului.

Mario Matt in prima mansa a slalomului din Kranjska Gora (© AP)

Slalomul e o disciplina cruda, in care greselile se ivesc din nimic atunci cand se impinge riscul la limita. Rareori se intampla ca cei mai buni sa fie intr-adevar primii, dar astazi este una din acele zile fericite.

Termometrul a scazut sub 0 grade azi noapte in Kranjska Gora, astfel ca la ora recunoasterii, pe schiori i-a asteptat o pista de vis. Sigur, scaldata de soarele stralucitor, n-a ramas neintinata ca in mijloc de Gerar, dar a oferit conditii decente pentru toata lumea. Traseul, marcat de antrenorul austriac, n-a parut dificil in timpul evolutiilor din grupa de elita.

Primii 7 schiori au absolvit incercarea cu maiestrie apropiindu-se de perfectiune si nimeni din afara nu s-a infiltrat in mijlocul lor. Marcel Hirscher a deschis mansa si dupa doua viraje consecutive luate in saritura, n-a mai gresit nimic. A schiat activ la inceputul portiunii plate de la mijloc, apoi foarte controlat si exact pe abruptul final. S-a simtit bine si a ridicat pumnul victorios la sosire.

Cat de tare s-a inselat. Controlul s-a dovedit prea costisitor, dar adevarul e ca schiind cu gandul la trofeul cel mare al Cupei Mondiale, nu isi permite sa riste la fel de mult ca adversarii. Iar acestia nu l-au iertat.

Mario Matt (locul 1) a pornit pe o linie mai apropiata de porti decat Marcel, pe plat a schiat ideal ca intotdeauna, iar abruptul precis si agil l-a ajutat sa mareasca la peste jumatate de secunda avansul crescut frumos de-a lungul intregului traseu.

Patrick Thaler (7, la 2 sutimi in spatele lui Marcel) a fost singurul schior de top care a deconspirat dificultatea reala a abruptului prin derapaje usoare la finalul virajelor. Henrik Kristoffersen (3, cu 3 zecimi intarziere) in schimb l-a stapanit cu rutina unui schior avand mult peste cei 19 ani ai sai.

Nici Mattias Hargin (4, cu 12 sutimi mai lent decat norvegianul) n-a lasat sa se observe vreo ezitare sau clatinare, conducandu-si cu suveranitate schiurile pe portiunea finala si foarte dificila a traseului.

Felix Neureuther (© AP)

Apoi Felix Neureuther (2) a incantat ochiul. Usurinta cu care schiaza aduce o nota de dans intr-o cursa care este totusi una cu miza de sutimi de secunda. Cel mai instinctiv dintre slalomisti a fost si singurul mai rapid decat Mario pe abruptul final. Pierduse din pacate putin cu cateva intrari prea directe in virajele de la mijloc si la final s-a plasat in spatele austriacului. Dar ce-s 5 sutimi? O fractiune dintr-o clipita, iar Felix va incepe mansa a doua de pe pozitie egala cu veteranul austriac.

Mai bun decat Marcel a fost si colegul lui Felix, Fritz Dopfer (5, cu 8 sutimi mai rapid decat Hirscher). In acelasi stil nemtesc, Fritz a intrat foarte direct pe virajele din plat si a pierdut timp, pentru a impresiona apoi prin siguranta pe abrupt.

Dupa Dopfer, tot ce a parut simplu a devenit dificil si intarzierile au crescut brusc, foarte rar ivindu-se cate o sclipire care sa apropie un schior la mai putin de o secunda de Mario Matt.

S-a vazut ca inceputul traseului n-a curs pe directia de coborare, ca virajele stranse de dupa verticala din plat au fost greu de prins, si ca abruptul final a avut si el cateva schimbari de ritm dificil de incorporat intr-o alunecare fluenta.

Si atunci amintirea primelor sapte coborari a bucurat inca o data gandul, aducand si un strop suplimentar de respect. In mansa a doua, care incepe imediat, ii vom vedea pe cei mai buni 30 de schiori de azi, in ordinea inversa a clasarii. Opriti-va putin atentia asupra lui Michael Janyk si a lui Manfred Pranger. Astazi ne despartim de ei. Cei doi nu sunt calificati pentru finalele din Lenzerheide si si-au anuntat deja retragerea.

Na, ca aproape am uitat. Andre Myhrer a lipsit azi. Membru cu drepturi depline in clubul slalomistilor de elita, suedezul a decis sa opreasca prematur sezonul din cauza unui edem osos. Il are de mai multa vreme, la JO a schiat cu el, dar medicii i-au atras atentia ca daca schiaza mai departe asa, i-ar putea cauza multe neplaceri. Asa ca a intrat in vacanta.

Publicitate