Finalele

Cei mai buni 25 de schiori din fiecare disciplina (nominal, daca unul nu poate veni, nu are voie sa-i ia nimeni locul), plus campionul olimpic, plus campionul mondial de juniori daca nu se afla deja printre cei 25. Doar acestia au dreptul sa ia startul in cele 8 curse ramase in calendarul competitional al Cupei Mondiale. Care se tin, traditional de acum, in Lenzerheide, Elvetia. Iata programul:

 • miercuri, 12 martie, coborarea masculina – 10:30:
  • 10:14 live pe Eurosport 1
  • 13.03 – 5:30 in reluare pe Eurosport 2
  • 13.03 – 9:30 in reluare pe Eurosport 1
 • miercuri, 12 martie, cobrarea feminina – 12:30:
  • 12:15 live pe Eurosport 1
  • 13.03 – 6:15 in reluare pe Eurosport 2
  • 13.03 – 11:45 in reluare pe Eurosport 1
 • joi, 13 martie, super-G-ul masculin – 10:30:
  • 10:15 live pe Eurosport 1
  • 16:30 in reluare pe Eurosport 2
  • 14.03 – 5:30 in reluare pe Eurosport 2
  • 14.04 – 22:00 in reluare pe Eurosport 2
 • joi, 13 martie, super-G-ul feminin – 12:30:
  • 12:15 live pe Eurosport 1
  • 17:15 in reluare pe Eurosport 2
  • 14.03 – 6:15 in reluare pe Eurosport 2
 • vineri, 14 martie, proba pe echipe – 11:30:
  • 11:30 live pe Eurosport 1
 • sambata, 15 martie, slalomul feminin – 10:00, respectiv 12:30:
  • 9:45 live pe Eurosport 1 (mansa 1)
  • 12:30 live pe Eurosport 1 (mansa 2)
  • 16.03 – 9:30 in reluare pe Eurosport 1 (mansa 2)
 • sambata, 15 martie, slalomul urias masculin – 11:00, respectiv 13:30:
  • 10:45 live pe Eurosport 1 (mansa 1)
  • 13:45 live pe Eurosport 2 (mansa 2)
 • duminica, 16 martie, slalomul masculin – 10:00, respectiv 12:30:
  • 9:45 live pe Eurosport 1 (mansa 1)
  • 12:30 live pe Eurosport 1 (mansa 2)
 • duminica, 16 martie, slalomul urias feminin – 11:00, respectiv 13:30:
  • 10:45 live pe Eurosport 1 (mansa 1)
  • 14:00 live (???) pe Eurosport 1 (mansa 2)

Dis de dimineata in Lenzerheide (© FIS Alpine)

Spre deosebire de cursele normale, de astazi pana duminica puncteaza numai primii 15 clasati. Ceea ce inseamna ca Aksel nu are voie sa termine pe locul 21, ca la singurul antrenament oficial al baietilor, tinut ieri. Dar nu va fi cazul. La fel ca foarte multi altii, Aksel a ratat o poarta. Apoi s-a ridicat in picioare si a terminat restul cursei in ritm lejer.

Traseul are foarte multe viraje. Atat de multe si de stranse incat i s-a spus „slalom urias pe schiuri lungi”. Sase schiori s-au inghesuit intr-un interval de 18 sutimi pe cele mai bune pozitii la finalul coborarii de ieri: Adrien Theaux, Sandro Viletta (calificat prin intermediul titlului olimpic la super-combi, caci altfel n-a mers bine la coborare in aceasta iarna si n-a prins top 25), Carlo Janka, Matthias Mayer, Peter Fill, Georg Streitberger. Primii 4 si-au ars cefele cu rasuflarea unii altora. Doar 5 sutimi i-au despartit.

Mult mai rapid decat ei pana la ultimul intermediar a fost insa Bode Miller. Care pe final a cazut. Din fericire fara sa pateasca nimic.

Greu de ghicit castigatorul de azi dupa rezultatele antrenamentului, dar oricum asta este mai putin interesant. Aksel Lund Svindal a castigat inca de acum doua saptamani globul disciplinei. Telul lui astazi si maine este sa faca multe, foarte multe puncte, pentru a-l tine pe Marcel Hirscher sub presiune sambata si duminica. Deocamdata are cu patru puncte mai putin decat austriacul. Amandoi sunt prezenti la start de trei ori. Dar daca Aksel e in stare sa puncteze la slalom urias, pentru Marcel sansele clasarii intre primii 15 la super-G sunt ceva mai mici.

Daca Aksel castiga coborarea si super-G-ul, as spune ca va castiga cu siguranta si marele trofeu. Dar si doua podiumuri i-ar fi suficiente pentru a-si creste semnificativ sansele. Marcel a mers ezitant in ultima vreme. Nu atat cat sa se piarda in anonimat, dar insuficient pentru locuri intre primii 3. Dupa o serie incredibila de doi ani in care nu-i gresit sa zicem ca n-a putut fi dat jos de pe podium, in ultimele 4 incercari l-a prins o singura data (slalomul din Soci) si acolo datorita unei singure manse, prima fiind in nota celorlate 6 de la acest sfarsit de iarna.

Mare favorit la super-G este Aksel, dar sanse aproape la fel de mari are si Kjetil Jansrud, aflat intr-o forma excelenta in acest moment. Super-G-ul este si proba de baza a lui Matthias Mayer. Gazdele sunt bine reprezentate de Patrick Küng. Avem si un favorit surpriza, caci daca traseului de coborare i s-a spus „slalom urias pe schiuri lungi”, cel de super-G va semana si mai mult cu fratele sau mai tehnic si il va favoriza pe Ted Ligety. Din acest motiv nu este exclus ca si Marcel sa ajunga intre primii 15. Va fi totusi dificil si depinde de rapiditatea traseului.

Paradoxal, dar daca Aksel nu va puncta masiv si va duce avantajul nu mai departe de 100 de puncte dupa primele doua zile de concurs, ii va face viata foarte grea lui Marcel. Caci daca norvegianul se distanteaza, atunci Marcel nu va avea alternativa la riscul nesabuit. Dar daca Aksel nu o face, austriacul va fi fortat sa schieze strategic. Ceea ce ii va reduce sansele la globurile disciplinelor.

La slalom urias Marcel inca mai este pe primul loc in clasament si doar Ted Ligety, cu un handicap de 50 de puncte, mai are sanse sa-l depaseasca. Cum putem presupune linistiti ca Ted va castiga cursa de sambata, stim si ca Marcel are nevoie de cel putin un loc 3 pentru a castiga globul mic de cristal.

La slalom este si mai palpitant. Felix Neureuther a reusit sa-i intre lui Marcel in fata (cu 5 puncte). Cei doi sunt amenintati de tanarul norvegian de 19 ani, Henrik Kristoffersen. Acesta a pornit in sezon doar cu dorinta de a patrunde in elita si outsider fiind, ar trebui sa nu resimt prea multa presiune.

Analizand cele de mai sus rezulta ca Marcel Hirscher ar trebui sa uite de globul mare. Caci daca le castiga pe cele mici, atunci cel mare le va urma firesc. Daca le rateaza pe amandoua, atunci probabil si cel mare ii va ramane interzis.

***

Nicole Schmidhofer la startul celui de-al doilea antrenament din Lenzerheide (© Nici Schmidhofer)

Pentru ca fetele schiaza pe aceeasi partie si acelasi traseu ca cel al baietilor, s-au considerat necesare doua antrenamente pentru ele. E pentru prima data cand fetele au voie sa se compare cu baietii intr-o etapa oficiala. Din pacate Lindsey Vonn, cea care si-a dorit asa ceva, nu e prezenta la start.

In schimb Anna Fenninger a dovedit deja ca si-ar merita locul in elita coboratorilor. Dupa un antrenament luni terminat pe locul 3, in urma Tinei Maze (favorita si astazi) si a Fabiennei Suter, ieri si-a lasat toate colegele de intrecere mult (8 zecimi) in urma, reusind un timp bun de locul 16 in antrenamentul baietilor, la doar o secunda si jumatate in spatele celor mai buni! A fost urmata de Fabienne Suter si apoi la peste o secunda de Lara Gut si Nicole Schmidhofer.

Cursa de coborare va reprezenta un dublu duel cu Maria Höfl-Riesch. Nemtoaica are globul de cristal pentru cea mai rapida proba aproape asigurat. Conduce cu 80 de puncte avantaj. Ceea ce inseamna ca Anna are o singura alternativa azi: victoria. Ea singura nu-i de ajuns. Daca Maria termina pe locul 13 vor avea acelasi numar de puncte si va castiga datorita victoriilor suplimentare. Ea are deja trei, Anna nu are inca nici una in acest sezon.

In clasamentul general situatia este mai delicata pentru schioara germana. Conduce cu doar 29 de puncte. E adevarat ca are cu o cursa in plus, Anna neconcurand la slalom, dar Maria pare obosita si in plus este si racita. A sarit peste antrenamentul de ieri din cauza acceselor de tuse si a febrei. Daca amandoua mentin media ultimelor rezultate, Anna va ridica duminica deasupra capului marele trofeu al Cupei Mondiale.

Anna Fenninger intra in finale cu sanse – mici, dar sanse – si la cucerirea globului de cristal pentru super-urias. Lara Gut conduce in fata Tinei Weirather, careia pe langa edemul osos i-au fost diagnosticate si fisuri in os si din aceasta cauza trebuie sa faca o pauza lunga de inca 5 saptamani, si a Annei. Aici exista doua scenarii posibile pentru ca austriaca sa ajunga la trofeu. Castiga, iar Lara nu urca mai sus de locul 10, sau Anna termina pe 2, iar Lara nu puncteaza deloc. Dupa cum se vede, elvetiencei i-ar ajunge o cursa tactica pentru locul 9, dar Lara nu nimereste niciodata pe calea de mijloc. Fie greseste, fie straluceste.

La slalom urias duelul este tot intre Anna si cineva. Mai precis intre Anna si Jessica Lindell-Vikarby. Suedeza a punctat serios la inceputul sezonului, Anna s-a apropiat de ea in ultimele 3 curse. Aici diferenta e mica. Ca sa fie sigura de trofeu, Jessica trebuie sa termine inaintea Annei. Daca Anna castiga, nu conteaza ce face Jessica. Daca iese pe 2, trebuie sa o lase in acelasi timp pe suedeza in urma. Daca iese pe 3, are nevoie de un rezultat cel mult pe locul 5 din partea adversarei. Si cu cat ar fi clasarea Annei mai joasa, cu atat cresc sansele Jessicai sa pastreze primul loc in clasamentul disiciplinei chiar daca nu reuseste o cursa buna.

Slalomul fetelor se va tine inaintea uriasului, dar acolo lucrurile s-au lamurit deja. Mikaela Shiffrin a dominat sezonul si a castigat meritat globul de cristal pentru a doua oara in cariera. Frida Hansdotter este pe 2 si mai poate fi depasita de Marlies Schild numai daca abandoneaza si Marlies termina pe unul din primele 2 locuri. Marlies poate fi si ea data jos de pe podium de Maria Pietilä-Holmner si Maria Höfl-Riesch. Nemtoaica se bazeaza pe aceasta disciplina alaturi de coborare, pentru a-si aroga pentru a doua oara in cariera titlul de campioana a Cupei Mondiale. Pe primul l-a obtinut in urma cu 3 ani, cu doar 3 puncte avantaj in fata lui Lindsey Vonn, tot in Lenzerheide, in urma anularii ultimei finale din cauza vremii proaste.