Mika oriunde si oricand

Daca fetele au fost asa de viteze si au schiat si la coborare si la super-G pe traseul baietilor, de ce n-ar incerca asa ceva si la slalom? Antrenorul sloven a marcat o mansa foarte invartita, evitand pe cat posibil mersul la vale si chinuindu-le pe fete cu traversari nesfarsite din stanga in dreapta aproape in linie dreapta, lungind artificial durata mansei la peste un minut.

Mikaela Shiffrin savurand primul loc in Lenzerheide (© skiweltcup.tv)

A fost nevoie de multa putere si munca pentru a ajunge pana la final fara greseala. Doar baietii au avut parte de astfel de incercari de forte. Daca au aparut si greseli, a fost nevoie de si mai multa putere, caci fiecare eroare si-a cerut tributul de energie.

Mikaela Shiffrin a deschis mansa, si pentru prima data nu s-a simtit in largul ei. N-a gresit deloc. Dar lentoarea traseului n-a lasat-o sa intre intr-un ritm pe care sa-si poata etala dansul obisnuit. A ridicat din umeri la final, nelamurita de valoarea parcursului facut.

Maria Pietilä-Holmner a relevat-o. Suedeza a schiat prudent la inceput, neobisnuita cu raza mica a virajelor. La mijloc a prins spilul si nu a mai pierdut la fel de mult timp, dar plus o secunda si 7 zecimi, cat a aratat cronometrul atunci cand a trecut linia de sosire, sunt o eternitate in schi.

Doar Frida Hansdotter a intrecut-o (+1.57), dar si ea a avut nevoie de o perioada de acomodare. La inceput a incercat sa intre direct la porti, pe o linie de atac, si s-a trezit nevoita sa schieze la deal pentru a prinde urmatoarea poarta. Abia de la mijloc in jos a devenit armonioasa.

Bernadette Schild ar fi putut prinde si ea podiumul, dar s-a grabit cu atacul spre linia de finis, declansat cu o poarta prea devreme, ratand astfel ultimul viraj strans si iesind de pe traseu. Acesta ar fi trebuit sa-i vina ca o manusa surorii ei, Marlies. Dar schioara cu cele mai multe succese in Cupa Mondiala a gresit la a doua poarta si apoi n-a mai gasit ritmul pana jos. Locul sase.

Mai bune decat ea au fost Kathrin Zettel si Sarka Strachova, careia eu tot insist sa-i spun Zahrobska, amandoua cu un stil rotund de intoarcere a schiurilor, foarte potrivit cu traseul primei manse. Ar fi fost loc si pentru mai bine, dar Sarka s-a chinuit cu abruptul, iar Kathrin a gresit la finalul lui, salvand cu o intoarcere din saritura, dar pierzand viteza necesara platului.

Cursa este una fara miza, caci Mika a castigat globul de cristal deja din Are, iar cel mare ii apartine de alaltaieri Annei Fenninger. Cu toate astea, ambitia Tinei Maze ar fi trebuit s-o impinga spre o batalie furioasa pentru un nou podium. Dar slovena a aratat mai impiedicata decat oricand si ar fi fost ultima in clasament daca Petra Vlhova, campioana mondiala de juniori, nu ar fi urcat inapoi pe traseu dupa ratarea unei porti, pierzand jumatate de minut cu mersul la deal.

Simpatica a fost aparitia Larei Gut. Schioara elvetiana isi doreste sa urce in clasamentul general pe pozitia a doua si incearca sa foloseasca fiecare sansa. A pornit vitejeste in cursa, a luptat cu primele dificultati, dar cand a vazut ca nu exista nimic placut in traseu, s-a oprit razand si a facut semn cu mana ca nu, asa ceva nu e pentru ea.

Mansa a doua incepe la 12:30.

Publicitate

2 păreri la “Mika oriunde si oricand

Comentariile nu sunt permise.