O mana de ajutor pentru Marcel

Spre deosebire de fete, la baieti slalomul urias de astazi este foarte important. Iar la pauza situatia este neasteptata. Aksel Lund Svindal, suferind evident de slabirea conditiei fizice, s-a prezentat greoi in schimbarea greutatii, balansul devenindu-i pana la urma prea lent si iesind de pe traseu.

Felix Neureuther in inedita postura de lider dupa prima mansa (© skiweltcup.tv)

Asta i-a facut viata usoara lui Marcel. Cu un loc 13 astazi sau maine, austriacul va castiga globul mare de cristal pentru a treia oara la rand. Dar loviturile de teatru nu s-au oprit aici. Posibilele scenarii de cursa l-au avut toate pe Ted Ligety pe primul loc. Cu o victorie a americanului, Marcel ar avea nevoie de un loc 3 ca sa castige si globul disciplinei.

Atata doar ca Ted nu si-a mai declasat adversarii. Pe un traseu obositor, nemtii – Fritz Dopfer si Felix Neureuther –  au fost la inceput singurii care au descifrat secretul succesului in portiunea de mijloc. Abia spre final Davide Simoncelli (locul 5) a mai reusit sa fie la fel de rapid ca ei.

Pasajul median a ramas decisiv, caci desi pe abrupt s-au reusit timpi cu 6-7 zecimi mai buni (Ted Ligety si Marcel Hirscher), pana la final avantajul s-a evaporat in intregime. La Marcel fara sa greseasca, doar din cauza lipsei de relaxare. Ted are pe ce sa dea vina, caci atipic pentru el, s-a dezechilibrat de doua ori.

Si asa se face ca pe primul loc nu e americanul, ci Felix. E drept, cu un avantaj neglijabil de doar 13 sutimi. In configuratia actuala a clasamentului, lui Marcel ii ajunge si locul 8 (pe care-l ocupa la pauza) ca sa castige globul. Inaintea lui au patruns schiori care au asteptat tot sezonul slabiciunile liderilor de obicei detasati. Simoncelli i-a egalat pe Philipp Schörghofer si Matts Olsson, toti cu parcursuri foarte frumoase si sigure si sunt pe locul 5, la o sutime in fata lui Marcel.

Inaintea lor s-a strecurat un alt italian iute de picior. Roberto Nani (4) s-a aflat cel mai aproape de specialistii Ted si Marcel in abruptul de inceput si a incheiat cu un finis perfect la doar 7 sutimi de Fritz Dopfer.

Timpii sunt apropiati ca pe vremea schiurilor cu raza mica de intoarcere. Intre Felix si Benjamin Raich (locul 10) handicapul e de doar 45 de sutimi. Loc din plin pentru rasturnari drastice de situatie. Va fi interesant cum va aborda Ted mansa (cu incepere la 13:30). Sunt ani de cand americanul nu a mai trebuit sa atace in mansa secunda, fara sa exagereze totusi riscul.