Ante Kostelic face prozeliti

Adio cer senin si soare. A nins in Lenzerheide si dupa caldurile din zilele trecute, zapada noua a facut partia de slalom foarte dificila. Gropi, movile, distrugatoare ale placerii schiului in viteza. La marcarea traseului a venit randul austriecilor. Care l-au delegat pe Mike Pircher, antrenorul privat al lui Marcel Hirscher.

Marcel Hirscher urmarind amuzat cum toti se impiedica pe traseul antrenorului sau (© skiweltcup.tv)

Acesta a  tras invataminte din experienta Soci. Acolo Marcel a fost lasat mult in urma pe traseul normal al primei manse, pentru a se propulsa spre medalia de argint pe cel foarte imbarligat al lui Ante Kostelic. Cum Marcel se afla la 5 puncte in urma lui Felix Neureuther in clasamentul disciplinei, Pircher a avut grija sa introduca ciudatenii pe parcurs.

Un inceput ritmic pe abrupt a fost urmat de doua verticale pe curmezis in directii nefiresti. Prima dintre ele pusa perpedicular pe directia pe care se ajungea dupa un viraj foarte strans ce urma o linie lunga. Si a incheiat cu o rupere de ritm brutala prin niste porti inchise la intrarea pe ultima panta. La prima poarta s-a intrat constant prea direct si dupa 4-5 schiori s-a format o groapa adanca in care s-au impiedicat toti cei care au urmat.

A fost chin si s-a vazut ca este chin. S-a suduit din greu la final, ba Felix Neureuther a facut-o si inainte, imediat dupa ce a vazut traseul. „O nerusinare sfruntata! N-am mai vazut asa ceva. Asa se distruge slalomul. Nu este absolut nici o legatura intre traseul acesta si sportivitate. Felicitari federatiei austriece: aveti tupeu!”

Un singur schior a mers fara greseala: Marcel Hirscher, pornit primul in cursa. Singurul cusur, abruptul i-a fost prea controlat. Aici l-a depasit Felix cu jumatate de secunda! Dar in combinatia celor doua verticale stranii, neamtul a taiat gazul si pana la urma a trebuit sa dea din bete ca sa-si faca vant. Dar tot nu s-a potrivit socotelii austriece. Intarzierea ii masoara doar 6 sutimi, recuperabile intr-un singur viraj de catre cel mai agil slalomist al lumii.

Restul lumii a aratat amatoare in incurcatura de bete de pe traseu. Pentru prima data am vazut un schior atat de dezorientat incat a trecut o poarta prin exterior. Fritz Dopfer si Mattias Hargin nu au reusit sa termine mansa.

Intarzierile sunt uriase si nu cred ca podiumul la pauza mai poate fi schimbat daca primii trei nu gresesc. Mario Matt s-a incurcat la a doua dintre verticale, pierzand viteza si e singurul cu numai o secunda handicap fata de cei doi fruntasi.

Jean-Baptiste Grange in crestere evidenta de nivel, dupa un abrupt mai rapid decat Hirscher, a acumulat un plus de 1.73 la sosire. Unde a lasat si la el sa-i scape cu naduf cateva vorbe de dulce. Ca sa puteti aprecia mai bine ce s-a intamplat astazi, ganditi-va ca baietii au schiat pe aceeasi partie ca fetele. Cu un minut, cinci secunde si ceva, aceasta a fost cea mai lunga mansa de slalom inregistrata de ele vreodata. Marcel Hirscher a obtinut astazi un minut, sapte secunde fara o sutime! Iar intarzierile au atins de multe ori peste cinci secunde!

Bode Miller  a tratat cu umor capcanele si dificultatile intampinate. Pe abrupt a fost doar cu jumatate de secunda in urma. La mijloc a calcat o poarta. Arbitrul de traseu s-a apucat de demontat portile, caci Bode a fost ultimul schior inscris, dar acesta a urcat inapoi si a continuat. Dupa cateva porti a mai calcat o data si a urcat din nou inapoi in traseu spre deliciul spectatorilor, terminand la 48 de secunde in spatele lui Marcel.

Publicitate

4 păreri la “Ante Kostelic face prozeliti

  1. …nu înțeleg de ce la JO Sochi 2014,comentariul pentru SL masculin lipseste . Condițiile de start,temperaturi,număr de porti,viraje,etc.Pentru opinia publica ar fi fost un ghid din partea unui profesionist… Oricum la finala Cupei Mondiale a fost evidentă starea partiei dacă al 23 clasat pentru mansa a 2-a a avut peste 4 secunde…dar asta este valabil doar pentru cei de buna credință .

    • Am avut un deces in familie in perioada JO, nu am vazut slalomul.

      Intarzierea enorma nu poate fi pusa doar pe seama starii partiei. Traseul a jucat un rol decisiv.

  2. Îmi pare nespus de rău ,sincere condoleante ! Ai dreptate parțial… Vezi mansa 2-a nu doar din perspectiva primilor 3 care aveau un avans substantial…si nu asculta comentariile Eurosport Romania ale „doctorilor” in ski.

  3. Într-adevăr, când am văzut cum e montată prima manșă m-am gândit imediat la Ante Kostelic și la traseele montate de el la Kitzbuhel sau Soci… însă surpriză… mai există și alții care s-au molipsit de la bătrânul Kostelici. Nu știu dacă traseul a fost montat pentru a-l avantaja clar pe Marcel și a-i încurca pe ceilalți, însă e de înțeles frustrarea lui Felix… chiar avea șanse. Oricum, Mike Pircher e un nume de reținut.

Comentariile nu sunt permise.