Anna Fenninger si Mikaela Shiffrin – dubla victorie in Sölden

Soarta ca diplomat, am putea spune, caci de data aceasta ursita le-a asezat pe cele mai bune concurente prezente la startul primei etape a Cupei Mondiale la schi alpin la egalitate pe cea mai inalta treapta. Pentru Mikaela Shiffrin (SUA) aceasta a fost prima victorie la slalom urias, pentru Anna Fenninger (Austria) a cincea consecutiva. Sub semnul continuitatii sta si podiumul austriecei Eva-Maria Brem.

© Reuters/Dominic Ebenbichle

Dar s-o luam cu inceputul. Lasasem partia intunecata la finalul primei manse. Si desi norii n-au plecat, mansa a doua a avut parte de suficienta lumina pentru ca partia sa poata fi atacata cu aplomb.

Andrea Fischbacher e cunoscuta in lumea schiului, daca nu pentru altceva, macar pentru titlul olimpic de la super-G, cucerit in Vancouver. Dar o serie de ghinioane, combinate cu o scadere de forma sezonul trecut, au scos-o in afara primelor 30 de schioare de slalom urias, inmanandu-i indirect numere foarte proaste de start, care n-au facut decat sa adanceasca prapastia in care s-a scufundat.

Pentru clarificare: Fiecare cursa de schi alpin, indiferent de nivel, are asociat un sistem de penalizare, la care se tine cont de nivelul general al adversarelor si de intarzierile fiecarei concurente. Pentru fetele care schiaza in Cupa Mondiala si nu termina deloc in top 10, penalizarea este usturatoare, fiecare secunda pierduta agatand cam 10 puncte in acest clasament, in care de exemplu fruntasele Cupei Europei pornesc cu un bagaj de doar 6 puncte. Numerele de start in Cupa Mondiala se acorda pentru primele 30 in functie de clasamentul acestei intreceri, pentru restul lumii insa, conform punctajului FIS. Deci obisnuitele Cupei Mondiale care isi pierd locul intre primele 30, se vad brusc coborate la nivelul numerelor 50-60, ceea ce aduce implicit un handicap de cateva secunde la timpul inregistrat in cursa.

Nu este astfel de mirare, ca avand sanse atat de scazute, Andrea Fischbacher nu a fost nominalizata pentru startul in Sölden. A trebuit sa treaca prin calificari, alaturi de sperantele echipei Austriei. Si-a cucerit locul pe lista de start la inceputul saptamanii. Astazi a jucat cartea experientei si a prins mansa secunda, cu o sansa rara de pista inca intacta pentru mansa a doua (a schiat a cincea). Nu a lasat-o sa-i scape. S-a aruncat in lupta si timpul ei pus in balanta pe rand cu cei ai fiecarei adversare spune totul.

Pe a doua performera a mansei, suedeza Sara Hector (una dintre cele de a carei calificare s-a indoit comentatorul austriac in prima mansa), a intrecut-o cu 6 zecimi. Pe Viktoria Rebensburg, schioara cu al treilea timp al mansei, cu 9 zecimi. Pe cele doua invingatoare cu peste doua secunde! Poate ar fi meritat o clasare mai buna decat locul 13 final, dar greutatea intarzierii din prima mansa a fost prea mare.

Trecem aproape fara comentarii peste evolutiile fetelor pana la locul 12, cu o mica oprire pentru a resublinia evolutia greoaie a Tinei Maze, ceea ce explica locul 22 din 26 de clasate astazi.

Pe pozitia 12 se afla Viktoria Rebensburg. Schioara germana a schimbat schiurile peste vara, alegand marca Tinei Maze, si anume pe cea a producatorului elvetian Stöckli. Dupa prima mansa impresia a fost ca renuntarea la Nordica n-a fost inspirata. Abruptul mansei secunde a infirmat aceasta impresie. Un control precis al schiurilor, o alunecarea fireasca si linistita, emanand suveranitate, au conturat, dupa cum am scris mai sus, al treilea timp al mansei. Si o saltare pe locul 6.

Austriecele Eva-Maria Brem si Kathrin Zettel, s-au clasat am putea spune la pachet pe locurile 7-8 in prima mansa. La pachet nu doar datorita alaturarii, ci si a similaritatii evolutiilor. Amandoua au stralucit tehnic acolo unde dificultatea partiei a cerut-o si s-au inpotmolita in alunecarea sterila de pe finalul plat, pierzand cate o secunda.

La pachet au avansat si in mansa secunda, desi de data aceasta au avut evolutii diferite. Kathrin a excelat pe abrupt, unde schiurile au zburdat libere, ea urmandu-le firesc si fara efort pentru a obtine cel mai bun timp pe acest pasaj, in vreme ce Eva si-a corectat greseala primei manse si a tasnit cu mult elan pe plat spre finis.

Instalate in primele pozitii, austriecele au asteptat, cu sperante la inceput plapande, apoi tot mai consistente, evolutiile celor mai bune 6 ale primei jumatati a intrecerii.

Suedeza Maria Pietilä-Holmner a continuat sa puna din cand in cand schiurile de-a curmezisul pantei, platind un pret mai mare decat in prima mansa pentru aceste erori (locul 8).

Lara Gut, spre bucuria noastra si spre frumusetea spectacolului, n-a invatat nimic din prima mansa si a riscat din nou peste masura. Din pacate a fost oprita de o cazatura.

Federica Brignone a intarziat la unul din primele viraje de pe abrupt si de acolo intarzierea s-a propagat pana la sfarsitul lui, reintrand prea tarziu in ritm pentru a mai incerca atacarea podiumului (locul 5).

Tessa Worley a schiat din nou cu grija si de data aceasta prudenta s-a simtit si in timpul inregistrat (locul 7), ea pierzand intrecerea nu numai cu cele doua austriece, ci si cu Fede si Viki.

Si am ajuns la vedetele intrecerii. Anna Fenninger a inceput atat de frumos, incat nu cred ca exista om care sa nu se fi indragostit pe loc de schi dupa ce a vazut-o. Abruptul l-a dozat, poate si din cauza informatiei ca undeva la mijloc este un val care le-a cam scos pe fete mult in afara liniei ideale. A incheiat mai bine decat in prima mansa, desi a fost clar loc de si mai bine.

Mikaela Shiffrin a inceput parca fara sa se fi pregatit. Pasagera pe schiuri in prima bucata de traseu, a acumulat dintr-un foc un balast de peste sase zecimi de secunda, desi pornise cu o zecime avantaj. La intrarea pe abrupt a preluat controlul si dintr-odata virajele i-au devenit de o tehnicitate brilianta, recuperand aproape tot ce pierduse sus.

Vazandu-i avantul de pe final, intarzierea de doar +0,09 de la ultimul punct de control si stiind cat de buna a fost pe ultima bucata in prima mansa, inima Annei a pornit la galop. Dar de data aceasta, cronometrul cel atat de neinduplecat de obicei, s-a indurat si a aratat un 0.00 verde izbavitor pentru amandoua fetele. Egalitate, victorie impartita, dar nu mai putin pretioasa.

Clasamentul final se gaseste la postul anterior
Povestile medaliatelor

2 păreri la “Anna Fenninger si Mikaela Shiffrin – dubla victorie in Sölden

  1. Perfect comentariul… păcat de comentariile de pe Eurosport Romania ! In calitatea de formatori de opinie al reprezentanților maas-media ceea ce comentează acești comentatori distorsionează flagrant si evident evoluția competiției …Este ,cred,inadmisibil,sa afirmi ca pârtia este așa de bine pregătită de organizatori încât nu contează numărul de start! Ar fi fost bine ca măcar unul dintre comentatori sa fi luat startul intr-o cursa de CM… Sunt si alte aspecte ale evolutiilor diversilor sportivi evident „distorsionate” de acești COMENTATORI …Poate o atitudine de acest fel va determina reorientarea Eurosport Romania spre comentatori credibili si obiectivi!

    • Toti cei care urmaresc regulat schiul alpin sunt exasperati de comentariile de la Eurosport. Le-am propus sa scrie fiecare cate un email cu reclamatii concrete din fiecare cursa. Nimeni n-a facut-o. Eu nu am ocazia decat foarte rar sa aud cum se comenteaza, caci locuiesc in Austria. Cand am fost nevoita sa urmaresc cursele in Romania, am scris cate un articol critic aici. Fara alt rezultat decat ascunderea emailului personal de catre unul dintre comentatori. E o lupta cu morile de vant, dar asta nu inseamna ca tracasarea celor implicati nu poate aduce rezultate. E nevoie doar de perseverenta din partea catorva nemultumiti.

Comentariile nu sunt permise.