La deschiderea sezonului de schi alpin, Mikaela Shiffrin conduce oarecum surprinzator la pauza dintre cele doua manse ale slalomului urias din Sölden. Acelasi lucru se poate spune si despre pozitia a treia a Tessei Worley, chiar daca frantuzoaica este campioana mondiala en-titre a disciplinei. Normala este clasarea Annei Fenninger intre fruntase, castigatoarea globului la urias de iarna trecuta, avand doar 9 sutimi intarziere fata de americanca.

Mika in prima mansa
Doar la inceput a parut primul slalom urias al iernii o cursa usoara. Cu oarecare ingaduinta am putea spune ca primele 15 concurente s-au aratat mai pricepute. Dupa ele a urmat clar o cadere drastica in iscusinta de a stapani partia, schiurile, virajele. Cand au aparut primele intarzieri de peste 5 secunde, comentatorul austriac a remarcat ca fetele acestea au sanse mici de calificare si vor trebui sa astepte tremurand evolutiile adversarelor cu numere mari de concurs. N-a fost cazul. Ultima calificata si-a permis sa rateze cu peste 6 secunde timpul Mikaelei Shiffrin.
In apararea fetelor intarziate, trebuie spus ca au avut circumstante atenuante. La inceperea cursei, partia stralucea in soare, iar Mika a avut numarul unu de start. Treptat s-au adunat nori, cerul s-a acoperit total, iar partia s-a intunericit de-a dreptul. Cand nu mai vezi unde este suprafata, ce sa mai vorbim de denivelarile sau bulgarii din cale, e firesc sa schiezi haotic si sa pari oarecum nesigura. Si aceasta a fost impresia data de toate concurentele din afara elitei.
Mai ales ca nici marcajul nu a le-a facut treaba usoara. Cu vreo trei secunde mai lent decat in anii precedenti, traseul a avut portile de pe abruptul extrem de inclinat foarte stranse, cu distante sub 25m, porti ce au cerut viraje bine controlate.
Mikaela Shiffrin, dupa cum ziceam, a tras numarul de start norocos. Soare, vizibilitate perfecta, partie neatinsa. Nu ar fi avut ce sa-si doreasca mai mult pentru a face primul pas spre atingerea primului tel al noului sezon, si anume castigarea primului ei slalom urias. A facut o cursa buna optic, fluenta in alunecare, poate cu o intrare un pic directa la portile stranse de care vorbeam mai sus, corectata insa extrem de rapid. Dar punctul forte al parcursului ei a devenit evident abia la cursele adversarelor.
Pe rand, Tessa Worley, Anna Fenninger si Federica Brignone, singurele care au tinut pasul sau au depasit-o pe Mika in portiunea inclinata a partiei, au pierdut de la 4 zecimi in sus in platul lung dinaintea finisului. Intrebata ce s-a intamplat, Anna Fenninger a spus ca un recul intr-unul din schiuri a dezechilibrat-o dupa ultima masuratoare a timpului intermediar. In timpul cursei nu observasem, dar cautand cu dinadinsul la reluare, s-a vazut minuscula tresarire ce i-a taiat avantul atat de necesar in Sölden pentru ultimele porti. Avantajul de 35 de sutimi a fost spulberat si e obligata sa atace si in mansa secunda.
Ascultand de logica, Tessa Worley n-ar fi trebuit sa fie printre primele astazi. Frantuzoaica revine dupa o accidentare urata (ruptura a ligamentelor incrucisate) si este deocamdata departe de varful de forma. Asa cum ne asteptam, a schiat un pic retinuta. Dar slalomul urias i se potriveste atat de bine, incat si in aceste conditii, timpul inregistrat tot a fost excelent si suficient pentru podiumul provizoriu.
In urma ei s-a clasat una dintre schioarele care in ultimii ani s-a aflat printre victimele modificarii razei de intoarcere. Federica Brignone se impusese deja in elita atunci cand a intervenit schimbarea. A urmat o cadere brusca, ce s-a prelungit si datorita unor mici, dar suparatoare probleme de sanatate. Dupa o vara eliberata de tracasari, in care s-a putut antrena fara impedimente, Federica a revenit intre fruntase.
Ce s-a intamplat in rest? Lara Gut a riscat prea mult, a facut o boacana care aproape a oprit-o si este totusi pe 5. Daca nu va gresi din nou, o asteapta podiumul.
Foarte bine s-a prezentat Eva-Maria Brem, trasa in jos (locul 7) de o greseala mica in plat. Inaintea ei se afla Maria Pietilä-Holmner, cu un timp solid in ciuda catorva dezechilibrari usoare si a unei contre pe abrupt.
Tina Maze a dezamagit profund. Pusa in primavara in fata demisiei lui Mauro Pini, cel care a condus-o spre cele doua titluri olimpice, Tina si-a luat un nou antrenor italian, care insa nu ne-a convins dupa ce a aratat Tina pe traseu. A schiat static, blocand alunecarea sub fiecare poarta de pe abrupt cu cate o frana in viraj.
Numeroasele abandonuri (8 intre primele 30), ar fi lasat loc destul pentru tinerele prezente la start, toate cu numere mari de concurs. Dintre ele doar Michelle Gisin, campioana Cupei Europei si Marta Bassino, junioara campioana mondiala a disciplinei au profitat si s-au calificat clar pentru mansa secunda.
In rest, grupa de 30 a celor ce vor porni in mansa a doua, a fost completata de fete cu experienta, pe care conjunctura catorva rezultate nefavorabile la slalom urias in sezonul trecut al Cupei Mondiale, le-a coborat in clasamentul FIS si le-a fortat sa inceapa cursa din mijlocul debutantelor. Astfel, le vom revedea pe prima scena a slalomului urias pe Julia Mancuso si Andrea Fischbacher.
Mansa secunda incepe la 13:45, iar clasamentul primeia il gasiti la articolul anterior.