Anuntata revenire? Tina Maze castiga slalomul din Levi

La un an si sapte luni de la ultimul ei succes la slalom special, Tina Maze (Slovenia) urca din nou pe cea mai inalta treapta a unui podium in cea mai tehnica disciplina a schiului alpin. O secondeaza Frida Hansdotter (Suedia), care isi imbogateste uriasa colectie de locuri 2, si Kathrin Zettel (Austria), ajunsa la medalie datorita celui mai rapid timp in mansa a doua.

„It was time to win again” (© Tina Maze)

Ger, Mosi Craciuni plimbandu-se pe strada, latitudine dincolo de cercul polar si reni. Ce mai lipsea pentru a intregi atmosfera de sarbatoare din Levi? Un pic de ninsoare. Sosita la tanc, la inceputul mansei a doua a slalomului feminin din statiunea finlandeza. Mai putina pentru fetele cu mai putina experienta, care au schiat la inceput, si intetita spre final, cand a schiat elita, neincomodata de nimic in demonstratia de maiestrie.

E adevarat ca n-au fost numai fete tinere intre primele la startul care s-a luat in ordinea inversa a clasarii dupa prima mansa. Pasii gresiti din runda intai au dat emotii si unor fete care au in palmares podiumuri, ba chiar si victorii la slalom. S-au calificat la limita, iar in partea a doua a concursului n-au mai ratat. Michaela Kirchgasser (in urcare de pe 29 pe 16) si Manuela Mölgg (salt de pe 27 pe 12) aveau dupa primele 18 concurente cei mai buni timpi ai mansei, italianca rezistand vreme indelungata si pe prima pozitie provizorie.

Intre Manu si Michi s-au intercalat trei fete despre care sunt sigura ca va trebui sa mai povestesc in acest sezon. Elvetianca Wendy Holdener (13) a fost rapida in ciuda numeroaselor greseli. La cineva cu experienta, asta nu mai mira pe nimeni, dar la italianca Sarah Pardeller (15), la primele ei puncte de Cupa Mondiala, stiinta de a evita plata pentru erorile facute e un atu prevestitor de mare viitor. Veronika Velez-Zuzulova a repetat prima mansa la indigo. Un atac fulgerator in plat, o intrare prea directa pe abrupt, urmata de cateva viraje foarte largi si pierderea unei secunde. Abia astept momentul in care va scapa de balastul erorilor grave.

Dupa o prima mansa lalaita, Mikaela Shiffrin (11) a zabovit si intr-a doua. Nu la fel de mult, pe final si-a adus aminte ca trebuie sa atace si noroc ca a facut-o, ca altfel n-ar fi reusit sa o intreaca pe Manu. Spre lauda ei, la final a dat din nou dovada de maturitate si profesionalism. Nu si-a cautat scuze, si-a asumat ziua mai slaba, constienta ca are din nou ceva de imbunatatit, neuitand nici sa le felicite pe premiante.

Slalomul special si urias au o particularitate. In prima mansa schiorii si schioarele care pleaca primii termina printre primii. In mansa a doua, cand ordinea de start se inverseaza, cei ce terminasera intre locurile 20 si 30 sunt cei mai rapizi. De ce? Pentru ca la disciplinele tehnice ale schiului alpin numarul de start conteaza enorm. Se mai intampla ca invingatorul sa sparga regula si sa castige ambele manse, dar asa ceva reusesc doar foarte putinii schiori de exceptie.

Sau se mai intampla sa se schieze in Levi, statiune faimoasa pentru partia care nu se deterioreaza. Jumatate dintre cele 12 fete care au incheiat cursa, le-au depasit pe Michi Kirchgasser si Manu Mölgg. Primele cinci de la finalul cursei au avut si cei mai buni 5 timpi in mansa a doua.

Dar inainte de a ajunge la ele, sa ne oprim la fata de pe locul 6. In avancronica etapei, am fost foarte tentata sa o trec si pe Michelle Gisin printre favoritele elvetiene la un rezultat bun. Sora mai mica a campioanei olimpice la coborare a castigat anul trecut Cupa Europei, dar diferenta de nivel este mare si putine fete pastreaza dupa mutarea in divizia superioara elanul prins in esalonul doi. Lisa Magdalena Agerer si Jessica Depauli sunt cele mai relevante exemple. Prima se zbate in anonimat in Cupa Mondiala dupa una dintre cele mai zdrobitoare si convingatoare victorii in Cupa Europei (cu 8 victorii in 3 discipline in decursul unei singure luni!), iar a doua a renuntat la performanta la doar 21 de ani, dupa doi ani de chin pe scena mare a schiului alpin.

Asa ca n-am scris. Dar mi-a fost gandul aurit. Cu o siguranta de veterana, Michelle a atacat si in plat si pe abrupt, a taiat inteligent un pic din viteza la intrarea pe abrupt si a zbughit-o spre linia de sosire la terminarea lui. Locul 8 reprezinta cel mai bun rezultat al unei cariere in prag de a inflori. Le-a intrecut pe austriecele Alexandra Daum (10) si Nicole Hosp (9), care n-au schiat rau, dar le-a lipsit scanteia elvetiencei.

Nina Löseth (5), norvegianca care a urcat in top in sezonul trecut, a oferit din nou o evolutie puternica de sus pana jos. Lipsa de slabiciuni s-a reflectat in al doilea timp al mansei, cu care a reusit sa le intreaca pe Marie-Michele Gagnon (6) si Sarka Strachova (7), ambele clasate deasupra ei la pauza, dar cu evolutii usor scartainde mansa a doua.

Dezvaluiam dupa prima mansa ca lui Kathrin Zettel (4) ii plac partiile inghetate. Cat de mult, ne-a aratat in mansa a doua. Inainte de Levi, intrebata despre forma si despre sanse, Zetti spunea ca nu-i la maxim. La finalul lui aprilie a trecut din nou printr-o artroscopie la sold, „revizia de primavara” am putea spune, caci este una dintre schioarele si schiorii care trebuie sa apeleze anual la operatii pentru mentinerea in limite rezonabile a durerilor. A avut un program separat in timpul verii si n-a adunat decat 10 zile de antrenament intr-o disciplina tot mai pretentioasa din cauza concurentei acerbe. I-ar fi placut sa aiba mai multe. Nu s-a putut.

Lucru ce n-a impiedicat-o sa fie perfecta. Virajele cu schiurile lipite de zapada, fara cel mai mic derapaj de pe abrupt au pus piatra de temelie a celui mai rapid timp al mansei, cu 2 zecimi mai bun decat al Ninei Löseth.

Cum Maria Pietilä-Holmner, pe 3 la jumatatea intrecerii si tot pe 3 in mansa a doua, n-a fost la fel de precisa la schimbarile iuti de directie, scapand de sub schiuri cate un norisor de zapada din cand in cand, Kathrin a trimis-o pe suedeza pe ingratul loc 4.

„Soooo cool! A big hug from Santa in his homecountry!!!!” (© Kathrin Zettel)

Acelasi lucru l-ar fi patit si Frida Hansdotter, dar chiar daca evolutia ei a fost cu o frantura de clipit mai lenta decat a colegei de echipa, avantajul de jumatate de secunda din prima mansa a mentinut-o in fata lui Kathrin. Dupa 9 locuri secunde din 10 podiumuri cucerite in total, toate la slalom, am invatat ca locul 2 este de drept al Fridei. Ea nu s-a dezis nici astazi.

Frida Hansdotter (© TV4 Sport)

Si chiar daca de obicei Mikaela Shiffrin este cea care o intrece pe Frida, suedeza s-a aflat deja si in postura de invinsa doar a Tinei Maze. Povestea slovenei nu e simpla. Dupa extraordinarul sezon 2012-2013, in care a batut aproape toate recordurile posibile, a inceput mediocru iarna trecuta. A urmat podiumul din Levi, care nu a initiat totusi revirimentul. A urcat sporadic pe cate un podium, ba chiar a reusit si o victorie la coborare, dar la pretentiile slovenei – „castigarea Cupei Mondiale este un obiectiv normal”, dupa cum ne-a marturisit astazi cu candoare intr-unul din interviuri – iarna trecuta ar fi fost un dezastru, daca n-ar fi facut minuni la JO, unde a devenit singura dubla campioana a schiului alpin de la Soci.

Anul acesta a inceput mai prost decat precedentul. Si ca intr-o bucla istorica, dupa esecul din debut, Tina se ridica in Levi. Extrem de stabila pe schiuri, cu centrul de greutate plasat permanent intre schiuri, nu s-a clatinat nici macar la singurele doua viraje balbaite de pe abrupt, amandoua spre dreapta. Astazi, pe drumul spre victorie, Tina Maze a fost de neoprit. Si daca tot o apucase pe aceasta cale, a continuat si la festivitatea de premiere, unde si-a botezat puiul de ren primit drept premiu, cu numele de Viktor.

Tentatia de a cauta similitudini cu iarna trecuta e mare. Patternul actual ar prezice un nou sezon de mijloc pentru schioara slovena. Dar mental, e o diferenta enorma intre locul 3 de anul trecut si succesul de astazi. De data aceasta Tina a fost cea mai buna dintre toate, increderea aratata deja pe pista i-a saltat si mai mult si ii va hrani evolutiile viitoare. In afara de aceasta, discursul ei de la interviu a fost acelasi cu cel din sezonul ei de varf. Aceeasi siguranta in ceea ce poate, aceleasi ambitii uriase, aceeasi perspectiva in care aceste ambitii sunt un lucru firesc si tangibil, aceeasi lipsa de indoieli.

Nu e usor de vorbit despre ce se va intampla in cursele de viteza, dar dupa succesul de astazi inclin sa o vad pe Tina cu sanse reale la trofeul slalomului.

In incheiere, trei observatii despre intamplarile de la Levi, din afara luptei pentru primele locuri.

Resi Stiegler este ca valoare a doua americanca din proba de slalom. Clasata suficient de bine incat sa ia startul intre primele 30, adica cele cu sanse mai mari la calificare. Cu potential dovedit deja prin locul 2 obtinut in Ofterschwang. Si cu mare ghinion, fiica fostului campion olimpic austriac Pepi Stiegler fiind oprita de cate o accidentare grava dupa fiecare razbatere in topul slalomului. Inca ii mai aud strigatele din padure din decembrie 2007, cand s-a accidentat in Lienz. Ultima ruptura de ligamente a suferit-o in concursul pe echipe (!!!!) la doua saptamani dupa singura ei urcare pe podium.

Si cu toate acestea, pentru ca nu a terminat sezonul trecut in primele 25, a fost scoasa din echipa americana, in care insa sunt incluse cu drepturi depline, sperantele SUA, pustoaice deocamdata fara rezultate. Evident ca fata prezenta in Levi nu a facut nimic. Resi in schimb a obtinut din nou cateva puncticele, pentru locul 18. Diferenta dintre ea si Mikaela Shiffrin? 17 sutimi intarziere in prima mansa, 35 in a doua.

Tot la categoria „ca la noi la nimenea” s-ar incadra si accidentarea Rosinei Schneeberger. Austriaca, la prima ei cursa de Cupa Mondiala, cu un numar de start mare (51), s-a calificat pentru mansa secunda. Unde din pacate nu si-a tinut cumpatul. A gresit si a cazut, fortand un genunchi in proces. S-a oprit la doi metri de fanionul exterior al uneia dintre porti si nu s-a mai putut ridica. Si desi a ramas intinsa in zapada, la -10 grade, in combinezonul subtire de concurs si atat de aproape de traseu, abia dupa doua concurente s-a intrerupt cursa.

Cei care i-au acordat primul ajutor la fata locului au ezitat inainte sa intre pe pista, neavand voie sa se stea pe langa porti. Pana la urma compasiunea a fost mai puternica. A fost inconjurata de cinci-sase oameni. Nici o achie. Intr-un final unul dintre membrii echipei austriece a luat-o pe fata in carca si a coborat-o pe schiuri in zona stadionului. Unde a cazut, cu tot cu Rosina.

A treia poveste este mai mult un indemn la cugetare. Anul trecut adolescenta austriaca Christina Ager, tot la prima cursa de Cupa Mondiala, surprindea pe toata lumea cu locul 4, desi avusese si ea un numar de start urias. A fost brusc inconjurata de atentie, toate ziarele din Austria, mici sau mari au scris cateva randuri exclusive despre ea, lumea neatenta la detalii psihologice a batut-o pe spate si i-a cerut si alte podiumuri, iar Christina a cedat. A schiat crispata tot restul sezonului si nu s-a mai calificat in mansa a doua a nici unei alte etape. Antrenorul sef al echipei feminine a Austriei e cunoscut drept un om care stie sa citeasca in sufletul fetelor. Pare-se ca in timpul verii a discutat cu Christina, a resetat obiectivele si astazi tanara care recent a implinit 19 ani, a obtinut pentru a doua oara in cariera puncte pentru locul 21. Doar 9, dar numai bune pentru a se cladi temeinic o cariera deasupra lor.

Rezultatele compete ale cursei se gasesc la articolul anterior

Publicitate

O părere la “Anuntata revenire? Tina Maze castiga slalomul din Levi

Comentariile nu sunt permise.