Henrik Kristoffersen a castigat in Levi. Marcel Hirscher invins intr-un duel stelar

Intr-o cursa palpitanta, in care evolutiile au crescut dincolo de limitele imaginabilului, Henrik Kristoffersen (NOR) si Marcel Hirscher (AUT) au oferit un duel de gala, castigat cu un avantaj de 12 sutimi de tanarul norvegian. Pe locul trei, dar cu o intarziere de o secunda si 31 de sutimi a terminat Felix Neureuther.

Intens si dupa trecerea linie de sosire (© Henrik Kristoffersen)

La frumusetea spectacolului a contribuit probabil si faptul ca partia e suficient de usoara incat sa nu scoata la iveala slabiciunile baietilor mai putin abili. Dar spre deosebire de prima mansa, a doua a dat sansa celor mai buni sa straluceasca in platul foarte direct de la inceput si in intrarea la unghi ascutit de pe abrupt.

A iesit o mansa frumoasa, ce a imbinat ambitiile noi ale tinerilor, pe cele vechi ale veteranilor incercand sa revina acolo unde au fost o data, cu schiul visat si noaptea al celor aflati la varf in momentul acesta.

Ca si la fete ieri, cei mai rapizi timpi au apartinut celor clasati pe primele locuri. Dar si fara performante extraordinare la capatul de jos al clasamentului, tot s-au inregistrat doua salturi mari in mansa a doua: rusul Pavel Trikhichev a urcat de pe 29 pe 20, iar neamtul Philipp Schmid de pe 21 pe 14.

Rezultatul lui Trikhichev a fost net depasit de al colegului Alexander Horoshilov (locul 8), cel mai bun rus si singurul care face puncte regulat. In ultimii doi ani a devenit unul dintre obisnuitii manselor secunde de slalom, dar niciodata nu a terminat atat de sus ca astazi. Si ar fi putut scoate un rezultat si mai bun, cu un pic de atentie la inspectie. Nu a retinut corect prima trecere pe muchia unei pante mici si s-a dezechilibrat la inceputul platului lung de la inceputul pistei finlandeze. Erorile in plat se platesc intotdeauna mai scump decat cele pe abrupt, iar rusul a fost penalizat de cronometru cu trei pozitii.

E pacat, dar mai putin important. Rusul a reusit ceva incredibil. A sarit peste prapastia sapata intre marile puteri ale schiului si restul lumii in cea mai competitiva dintre discipline. Rezultatul este urmarea fondurilor pompate de rusi in ultimul ciclu olimpic in toate sporturile de iarna. Putin a sperat sa vada rezultatele in Soci. Atata doar ca la schi e nevoie de enorm de multa rabdare. Horoshilov a crescut continuu si dupa sase ani de la castigarea primelor puncte, izolate, intr-un slalom de Cupa Mondiala, a ajuns la nivelul elitei. Poate doar punctual, constanta va trebui sa o probeze in restul sezonului, dar e un semn ca se poate.

Sase ani inseamna ca daca federatia romana ar avea rabdare cu tinerii nostri nebuni, care ne-au reprezentat in Soci, peste 8 ani am putea trai alaturi de ei emotiile unor curse in care ar avea sanse la clasari frumoase la JO. Edit Miklos s-a incadrat perfect in acest interval de timp cu rezultatele ei, dar la ea oficialii nostri n-au avut nici rabdarea necesara, nici discernamant in aprecierea talentului ei real.

Or fi invatat ceva intre timp?

Am divagat destul. Revenind la cursa, Philipp Schimd a fost primul care a atras atentia cu evolutia lui. Se vede ca are colegi exceptionali. Echipa actuala a Germaniei este prea buna pentru rezultatele trecutului, cele dupa care se socoteste numarul de schiori acceptati la start. Deocamdata mentii au doar trei locuri. Schmid a castigat calificarea interna dintre el si specialistul de urias, Stefan Luitz.

Celelalte doua locuri apartin de drept lui Fritz Dopfer si Felix Neureuther. Felix, cu un rezultat mai slab in prima mansa decat Fritz, a schiat in partea a doua inaintea colegului. Fiind prima lui etapa, avand spatele in pioneze, a fost clar ca nu va putea arata tot ce poate. Dar intaratat de intarzierea mare a primei manse, in cea de-a doua a atacat.

A batut timpul lui Hargin pe fiecare pasaj, marind continuu avantajul, fara vreun efort aparent. Un fleac. Si Mattias Hargin schiase deja superb, ca omul care n-are ce pierde, lansand schiurile in atac si zburand dupa ele, corectand dezechilibrarile inainte de a se infiripa.

Fritz Dopfer e un tehnician perfect, dar e mai molcom din fire. La el agilitatea e innascuta si se afla in picioare. Are si un echilibru de invidiat. Dar nu-i arde fiecare fibra din corp si nu risca nebuneste. Asa ca n-a putut invinge inflacararea lui Felix. A terminat pe 5.

Felix fusese al optulea dupa prima mansa. Cu Horoshilov, Dopfer si Andre Myhrer (locul 9) – un singur curmezis a pus, pe abrupt, nu in plat, dar partia neiertatoare l-a taxat o secunda – ramasi in urma, neamtul avea asigurata pozitia 5.

Pe Patrick Thaler derapajele infime de pe abrupt l-au trimis in spatele lui Felix. Urma surpriza etapei, norvegianul Sebastian-Foss Solevaag, aflat pentru prima data in postura de a-si apara un rezultat bun din prima mansa. Avea de ales intre o cursa de siguranta care sa-i garanteze un loc in top 6, sau una de risc, pentru apararea pozitiei pe podium, dar care printr-o greseala l-ar fi putut lasa fara puncte. A preferat varianta a doua.

A schiat extraordinar trei sferturi din cursa. Insa pe abrupt a pierdut de doua ori linia ideala, cu dezechilibrare de fiecare data, si desi s-a redresat intr-o clipita, timpul final a fost pe rosu. +0,01 fata de neamt. Felix Neureuther, handicapat si neintrat in forma, a ajuns din nou pe podium.

„Mai am mult de recuperat” a realizat cateva minute mai tarziu, privind cu admiratie la demonstratia de virtuozitate a celor mai buni doi schiori.

Henrik Kristoffersen a concurat cu un singur gand: victoria. A dat drumul la schiuri intr-atat incat a creat iluzia ca stau sa-i fuga de sub picioare. Dar de fiecare data cand am crezut ca gata, nu mai controleaza un schi, in secunda urmatoare l-am regasit aliniat langa celalalt in intoarcere pe langa o noua poarta.

Asa ceva e unic, ne-am gandit dupa ce l-am vazut. Insa Marcel Hirscher ne-a aratat ca incredibilul e repetabil. Risc, precizie, accelerare. Ce a facut atunci diferenta? Orientarea agresivitatii. La Henrik a fost un vector tintind in fata. La Marcel a punctat spre pamant. Schiurile i-au muscat din zapada mai zdravan decat la norvegian si intr-o lupta avand ca miza sutimile de secunda, s-a simtit. Austriacul a plecat in cursa cu un avantaj de 6, a terminat cu o intarziere de 12.

„Sunt surprins ca s-a terminat asa. Am reusit o mansa extrem de buna, ceea ce inseamna ca pustiul (Marcel are 25 de ani, Henrik doar 20 – n.t.) a schiat senzational. Cursa mi-a facut o placere enorma. Anul acesta ma simt foarte bine.” a declarat un Marcel cu rasuflarea inca taiata.

Si invingatorul? N-a zis prea multe. A stat in fata microfonului radiind de bucurie. Cu greu, reporterul a scos cateva fraze legate de la norvegianul cu dezinvoltura aratata pe schiuri blocata de zambetul larg. „Nu m-am asteptat sa castig, deoarece Marcel e foarte puternic. Dar mi-a placut enorm sa schiez pe partia de aici.”

Rezultatele complete ale etapei

Publicitate