Marcel Hirscher conduce in Levi, norvegienii impresioneaza in grup

Marcel Hirscher (Austria) este inca o data favoritul principal dupa prima mansa a slalomului de Cupa Mondiala din Levi. Victoria nu este insa nici pe departe asigurata, Henrik Kristoffersen si Sebastian-Foss Solevaag (Norvegia) pierzand doar 6, respectiv 20 de sutimi fata de campionul en-titre din statiunea finlandeza.

Henrik Kristoffersen a deschis mansa (© Shinichiro Tanaka AP)

Partia Levitunturi, din statiunea finlandeza, unde in ultimul deceniu a debutat aproape in fiecare an sezonul de Cupa Mondiala la slalom, nu este una de dificultate mare nici macar pentru fete. In combinatie cu traseul foarte usor de astazi, traseu ce a avut o singura schimbare de ritm, s-a ajuns la o nivelare a valorilor, facand cursa una foarte dificil de castigat de catre cei mai buni.

A fost nevoie de atac in fiecare fractiune de secunda, la fiecare viraj, la fiecare lung de linie, tot efortul enorm fiind rasplatit cu doar cateva sutimi suplimentare avantaj pentru mansa secunda. Ingrata conjunctura.

Cu atat mai meritorie este performanta primilor sase concurenti, toti terminand intre primii noua. Henrik Kristoffersen (2) si Marcel Hirscher (1) s-au prezentat suveran, semanand atat la stil, cat si la timpi.

Felix Neureuther (8), desi retinut in comparatie cu finalul sezonului trecut, probabil din cauza durerilor de spate ce i-au amanat startul in sezon pana astazi, s-a bazat pe tehnica deosebita pentru a ramane in top 10. Mattias Hargin (9) foarte rapid si in platul de inceput si pe abruptul de mijloc, n-a reusit sa pastreze elanul pe ultimul pasaj, de unde si intarzierea de trei sferturi de secunda, care-l lasa fara sanse la un loc pe podium astazi.

Fritz Dopfer (5), la fel de agil ca in slalomul din Sölden, nu e mai sus doar pentru ca la slalom concurenta este mai dura decat la urias. Iar Patrick Thaler (4) le-a dat emotii lui Marcel si Henrik, conducand la toate punctele de control. Doar la trecerea liniei de sosire timpul i-a fost pe rosu, din lipsa de explozie pe ultimii metri ai cursei.

Dupa cei 6, concurentii au intrat in impas. Nici Mario Matt, si nici unul dintre schiorii din grupa a doua valorica (numere de start intre 8 si 15) cu exceptia lui Ander Myhrer (7) n-a reusit sa termine mai sus de locul 25. Abruptul s-a transformat pe neasteptate intr-o cursa cu obstacole, in care toti au pierdut fie ritmul, fie linia. Campionul olimpic al disciplinei, Mario Matt, a iesit de pe traseu dupa o intrare prea directa intr-un viraj si n-a mai revenit.

Alexis Pinturault a ratat si el, dar a urcat inapoi la poarta sarita, la fel ca Markus Larsson si Jens Byggmark. Intarzierile de peste patru secunde i-au trimis pe pozitii de la saizecisi in jos. Jean-Baptiste Grange s-a balbait, si chinuindu-se sa ramana intre porti, a adunat si el prea multe secunde la timpul final.

Comentatorii postului de televiziune austriac au inceput sa se intrebe ce se intampla. O fi ceata, au zis dupa ce Patrick Thaler a parut ca isi sterge ochelarii la intrarea pe abrupt. Mario Matt i-a contrazis. „Nu, vizibilitatea a fost in ordine.” S-o fi stricand partia, au cautat ei mai departe motive pentru evolutiile dezastruoase. I-au contrazis baietii cu numere mai mari de concurs. Cristian Deville le-a facut cel mai frumos compliment organizatorilor, calificandu-se ca purtator al maieului 70 de pe locul 15!

Marcel Hirscher a indicat la interviu cel mai probabil scenariu. „Zapada e mai moale decat ne-am asteptat noi. Si nici nu ai cum sa te antrenezi in conditii ca aici. Partia n-a mai fost atinsa de 10 zile, nicaieri nu gasesti asa ceva. Prepari schiurile un pic la nimereala si poti doar spera ca se vor potrivi cu conditiile reale. Eu am avut noroc.”

Cu o zi inainte fetele avusesera mai multa gheata decat se asteptasera. Dar ieri a nins un pic in Levi si peste noapte gerul s-a muiat. Partia a fost inchisa complet in ultima saptamana. Nici turistii n-au mai atins-o, dar nici ratracurile. A stat si s-a tasat natural, devenind tot mai agresiva. Baietii buni care au ratat, au avut probabil canturile o idee prea ascutite. A fost suficient sa se impotmoleasca o singura data. Partia si traseul au fost necrutatoare.

Semnalul revirimentelor l-a dat Alexander Horoshilov (6). Rusul a rotunjit frumos virajele, a accelerat vizibil intre porti si nu si-a dat nici un moment de ragaz. La doi schiori dupa el, am putut acorda premiul de frumusete. Sebastian-Foss Solevaag, colegul si prietenul lui Henrik, a adus prospetimea pe care o au doar cei in curs de afirmare. Asemanarea cu Kristoffersen, la fel ca la Leif Kristian Haugen (13), e frapanta. Toti norvegienii poseda o tehnica deosebita, cu genunchii extrem de activi, ce le permite sa fie simultan activi si stabili. Dar Henrik schiaza acum cu rutina si siguranta celui care stie ca face bine ce face. Solevaag, desi mai mare cu trei ani decat coechipierul sau, arata inca exuberanta flamandului ajuns la un banchet.Dupa Solevaag, care a avut numarul de start 21, cursa a redevenit interesanta la schiorii care au incheiat grupa a treia valorica. Pe langa Haugen, s-au anuntat drept candidati la rezultate bune in acest sezon, intr-o frumoasa impletire intre fosti si viitori campioni, slovacul Adam Zampa (11), castigator in vara al Cupei Australiei si Noii Zeelande (in fata schiorilor din esalonul doi al marilor puteri ale schiului), Giuliano Razzoli (12), campionul olimpic din Vancouver si elvetianul Daniel Yule (13), campionul curent al Cupei Europei la slalom.

Mansa a doua incepe la 14:00. Rezultatele complete ale primei manse se afla la postul precedent.

Publicitate