Benjamin Raich conduce in slalomul urias din Beaver Creek

Aranajament intre frati, am putea spune. Pe traseul marcat de fratele lui, Florian, austriacul Benni Raich (1:15,70) se afla din nou in fruntea unui slalom urias in pauza dintre manse. Pentru prima data dupa cinci ani si jumatate! Doar o sutime mai lent a fost francezul Alexis Pinturault. Austriacul Marcel Hirscher completeaza podiumul primei manse si cu o intarziere de 24 de sutimi pastreaza sanse la victorie. La fel ca americanul Ted Ligety. Diferenta intre el si Marcel, este aceeasi ca si intre primii doi concurenti: o singura sutime.

Benni Raich intr-un viraj perfect (© Ezra Shaw/Getty Images)

Trebuie sa recunosc. Am vazut mansa de doua ori, a doua oara cunoscand deja timpii si pasajele pe care a pierdut timp fiecare dintre concurenti. Altfel n-as fi reusit sa observ micile imperfectiuni.

Marcel Hirscher a deschis mansa. „Am numarul unu, deci voi fi cobaiul. Totul depinde acum de cum am facut inspectia. Daca am ratat ceva, le va servi de invatatura de minte celor de dupa mine.” A ratat ceva? Foarte putin. Intrarea pe abruptul de la Golden Eagle, unde a fost saritura cea uriasa in cursa de coborare, a avut un viraj. Pe care Marcel l-a luat din saritura, aterizand un pic mai jos si trebuind sa taie din viteza pentru poarta urmatoare.

De aceasta eroare a profitat al doilea concurent, Benni Raich. Balans perfect, actiune, fluiditate in miscare si alunecare. Ce ar fi putut dori mai mult? Sa nu recupereze toti adversarii periculosi pe ultimul pasaj. Un derapaj la intrarea pe ultimul abrupt inaintea liniei de sosire a fost de vina.

„Benni, fratele tau a marcat traseul special pentru tine?” „Nu, doar e antrenorul intregii echipe! Putem spune ca l-a montat pentru toti austriecii.”

Alexis Pinturault a pornit atacand ceva mai departe de porti. Apoi s-a dezechilibrat scurt cand schiurile au incercat sa divorteze luand-o in directii diferite. Dar a prins un ritm perfect pe final si a recuperat mica intarziere de inceput.

Pentru Felix Neureuther acesta a fost primul slalom urias al sezonului. Mai mult de atat, pana in ultimele zile n-a stiut daca va concura sau nu. Deci nu-i de mirare ca mobilitatea care ii este specifica a lipsit. Am putea spune ca stat destul de rigid pe schiuri, cu mentiunea ca rigiditatea la schiorii de performanta e mobilitate de invidiat pentru omul de rand. De aceea, cand vedem intarzierea de doar 48 de sutimi, e legitim sa ne intrebam: ce ar face un Felix sanatos si intreg? Deocamdata e pe locul 5.

De o luna si jumatate astept sa-l revad pe Ted. In Sölden n-a fost deloc convingator, dar cum a si gresit, aprecierile nivelului sau n-au avut nici o baza obiectiva. Dupa prima mansa de astazi pot spune doar ca mai are o jumatate de cursa in care sa incerce sa ne uimeasca. A schiat pe o linie departe de porti si doar finisul a amintit de dominatorul sezoanelor trecute. Pe Felix l-a depasit, pe Marcel nu.

In schiul masculin al anului 2014 nu mai exista cursa fara norvegieni intre primii.

Lui Henrik Kirstoffersen ii lipseste inca experienta pentru Beaver Creek. Terenul variat si valurit cere si calitati de strateg, care se dobandesc in timp. A muncit mult, dar putin fara spor, mai ales in prima jumatate a cursei. Ceea ce nu inseamna ca nu are o clasare buna, atata doar ca mai exista cativa baieti mai buni decat el.

Se afla pe 7, caci l-a depasit… Kjetil Jansrud! Liderul Cupei Mondiale n-a reusit in tot sezonul trecut o clasare intre primii 10. Dar daca acum tot i-a luat locul lui Aksel Lund Svindal, a facut-o pana la capat. A schiat ca intr-o cursa de viteza: atac inmultit cu zece, accelerare pe schiul interior la incheierea virajelor si nu e mai sus doar pentru ca n-a putut mentine ritmul ridicat pana la sfarsit.

Mansa secunda incepe la 21:45. Clasamentul complet al mansei il gasiti la articolul precedent.