Ori la bal, ori la spital. Lara Gut castiga super-G-ul din Lake Louise

Lara Gut (Elvetia) isi apara titlul cucerit anul trecut in statiunea canadiana la slalom super-urias. In stilul specific, sinucigas ar putea argumenta unii, Lara a inchis cursa cu un timp de 1:18,46. Lindsey Vonn (SUA) si-a regasit definitiv aplombul si a urcat inca o data pe podium, dupa o evolutie cu 37 de sutimi mai lenta. Tina Maze (Slovenia) a avut o intarziere mare, de 81 de sutimi, dar a fost suficient pentru locul 3.

„Super-uriasul de aici e distractie, coborarea nu prea. Stiam asta de anul trecut. N-am reusit o cursa perfecta, doar am riscat totul. Am vazut ca traseul e usor, si mi-am zis s-o iau direct. Ca fie ajung drept in plase, fie sunt iute.”

Suna simplu. Trecerea peste inteleptul sfetnic din cap, care permite sau interzice lucrurile pe care dorim sa le intreprindem nu este insa lucru usor. Poate ca cel al Larei Gut a fost concediat de mult timp, schioara elvetiana schiind nebuneste de pe cand avea 17 ani. Maturizarea nu pare s-o linisteasca. Lara e setata pe un singur mod de functionare. Risc maxim. Cu doua posibile finaluri. Face spectacol si cade. Sau face spectacol si castiga. In ambele variante ne inrobeste inimile. Astazi a castigat.

Traseul marcat de antrenorul suedez a fost intr-adevar rapid, chiar daca nu prea dificil. Anna Fenninger (locul 8) ar fi preferat sa aiba parte de unul mai tehnic. Dupa cum l-a descris antrenorul echipei americane: „Traseul a avut o linie foarte rapida. A trebuit sa-l ataci. Nu sa-l rotunjesti. Sa te tii de linia de curgere la vale cat ai putut de mult.”

A durat insa ceva vreme pana fetele si-au dat seama ca nu trebuie ocoluri largi la fiecare poarta, si nu e nevoie de tras frana in viraje. Pentru unele, abordarea directa a condus la erori. Dar in general am vazut o crestere graduala a riscului si cutezantei.

Saltul in nivel s-a vazut prima data la americanca Julia Mancuso (numarul 9 la start, locul 6 la final). A schiat inteligent pe o linie mult mai dreapta decat fetele dinaintea ei, pe care le-a lasat in urma la 8 zecimi in ciuda unei greseli in partea de mijloc.

Schioara germana Viktoria Rebensburg (numarul 12, locul 4) si-a asumat foarte bine rolul de urmasa a Mariei Höfl-Riesch. Saltul calitativ in disciplinele rapide nu poate fi ignorat, iar in ultima cursa din Lake Louise a facut o noua demonstratie: pozitie foarte joasa, alunecare nefranata, si tehnica pe care stiam deja ca o poseda. Abruptul i-a fost briliant si desi timpii intermediari au fost toti pe rosu, cel de la final a sclipit verde.

De la numarul 16 incolo au venit fetele din prima grupa valorica si de aici s-a selectat crema. Nu ca ar fi contat numarul de start. A fost frig, deci pista a rezistat perfect, iar soarele a stralucit ca in reclamele cu vacanta ideala de iarna.

Tina Maze a atacat in viteza virajele tehnice de pe abrupt, a stat din nou in pozitie de coborare aproape fara intrerupere si chiar daca finalul i-a fost mai lent decat al nemtoaicei, a salvat 6 sutimi. „De obicei nu sunt rapida in Lake Louise. Insa anul acesta am mers bine de la primul antrenament. Dupa ce ieri am riscat prea mult la coborare, astazi am schiat mai calm. Am fost sigura ca nu e suficient pentru victorie. Am simtit ca as fi putut face mai mult pe traseu, deci a fost clar ca daca vor, alte fete pot schia mai repede decat mine. Totusi nu inteleg de unde a scos Lara Gut asa un avantaj mare.”

Cu opt zecimi a intrecut-o fostul copil minune al schiului elvetian. Dar din moment ce doar a accelerat, fara sa taie viteza in nici un loc, e clar ca si avansul a adunat grabnic zecimi. A unspezecea victorie a Larei ar fi fost strivitoare anul trecut.

Anul acesta insa a revenit Lindsey Vonn si l-a redus la jumatate. Desi inainte de Lake Louise americanca nu avusese nici un antrenament de SG pe zapada dura, desi resimte inca deficitul de antrenamente, aceasta a fost prima zi in care Lindsey a aratat de parca pauza ei de aproape doi ani nici n-ar fi existat (n-am socotit desigur cursele ei cu ligamentele rupte). Lindsey din primul super-G al iernii, a fost ca Lindsey din sezonul de dupa divort, cand si-a cautat si gasit alinarea in schi.

„Cred ca am fost agresiva si n-am facut greseli in partea superioara. In partea de jos insa am intarziat in cateva viraje. Am pus presiune pe schiuri mai tarziu decat ar fi trebuit. Si am iesit pe o linie mai larga. E clar ca mai trebuie sa ma antrenez. Voi merge acum acasa in Vail si ma voi antrena in Beaver Creek. Sper sa merg mai bine pana la cursele urmatoare – din Val d’Isere daca se tin acolo (cele masculine de la sfarsitul acestei saptamani au fost mutate in Are – n.r.). Dar cred ca de acum sunt deja o candidata solida pentru podiumuri.”

Tina Weirather a inchis grupa de elita cu o cursa de locul sapte, in care n-a incercat sa-si depaseasca limitele. Invers decat schioara din Austria, Cornelia Hütter (locul 5). Deocamdata este doar in a treia grupa valorica dar nu mai are mult pana va patrunde in prima. E proaspata, e exuberanta, vrea sa castige „la fel de mult ca Lindsey” si nu se teme. In plus schiaza dupa acelasi plan ca al americancei. N-ai facut erori, da-i bataie. Ai facut erori? Nu frana, ci schimba linia firesc din mers, si alege-o tot pe cea mai directa.

„Am incercat sa las schiurile libere tot timpul. Azi a fost foarte important, pentru ca n-am avut multe viraje pe traseu.” „Si cum nu-ti pare deloc rau ca ai ratat podiumul? Esti la doar o zecime de el!” „Deloc! Sunt atat de fericita! 5, 10, 5. Niciodata nu mi-as fi imaginat ca pot termina asa de bine cursele din Lake Louise. Acum pot zbura linistita spre casa.”

Edit Miklos a avut parte de o zi ciudata. Super-uriasul i-a fost in suferinta sezonul trecut, unde n-a reusit inca sa patrunda intre primele 30. A avut deci un numar de start atat de mare (48) incat a contat. Si totusi s-a apropiat de puncte, cu un loc 32. Pe care l-a pierdut ulterior prin descalificare. Pornise in cursa cateva clipe inainte de a se aprinde lumina verde.

„Daca nu consideram aceasta greseala uriasa, am avut o mansa decenta si n-am fost departe de a face puncte de Cupa Mondiala. Simt ca virajele sunt mai bune decat anul trecut. Stiu ca pot reusi mai mult.”

In clasamentul general, Tina Maze s-a detasat in frunte, Anna Fenninger a depasit-o si ea pe Kathrin Zettel, iar Lindsey Vonn a urcat pe locul 4, inaintea Mikaelei Shiffrin.

Clasamentul complet al etapei