Are inlocuieste Val d’Isere si Courchevel

Prima escala a schiului alpin la revenirea in Europa ar fi trebuit sa fie in Franta. Dar in Alpi se sta rau de tot cu zapada. N-a nins inca nici o ninsoare adevarata, iar frig s-a facut doar de cateva zile. Saptamana trecuta, la ora inspectiei, partiile erau verzi. Din fericire, cautarea unui inlocuitor a inceput inca de acum trei saptamani, cand prognoza meteo prefigurase deja imposibilitatea desfasurarii concursurilor in Val d’Isere si Courchevel. Suedezii s-au aratat dispusi sa preia atat etapele feminine, cat si pe cele masculine, prin urmare avem curse in Are.

Din fericire in Suedia e iarna (© FIS Alpine)

Insa nu doar locul s-a schimbat, ci si programul. In loc de sambata-duminica, vom putea vedea schi incepand cu vineri, cand sunt programate toate slalomurile uriase: fetele dimineata, baietii dupa amiaza. Sambata dimineata urmeaza slalomul feminin, iar duminica dimineata cel masculin. Iata si programul in detaliu:

 • vineri, 12 decembrie, slalomul urias feminin – 11:00, respectiv 14:00:
  • 10:45 live pe Eurosport 1 (mansa 1)
  • 14:00 live pe Eurosport 1 (mansa 2)
 • vineri, 12 decembrie, slalomul urias masculin – 17:00, respectiv 20:00:
  • 19:15 pe Eurosport 1 (mansa 1)
  • 19:45 live pe Eurosport 1 (mansa 2)
 • sambata, 13 decembrie, slalomul feminin – 10:30, respectiv 13:30:
  • 10:15 live pe Eurosport 1 (mansa 1)
  • 13:30 live pe Eurosport 1 (mansa 2)
  • 14 dec. – 6:00 pe Eurosport 2 (mansa 2)
  • 15 dec. – 0:30 pe Eurosport 2 (mansa 2)
  • 15 dec. – 6:00 pe Eurosport 2 (mansa 2)
  • 15 dec. – 13:00 pe Eurosport 2 (mansa 2)
  • 15 dec. – 23:00 pe Eurosport 2 (mansa 2)
  • 16 dec. – 4:00 pe Eurosport 2 (mansa 2)
  • 16 dec. – 8:00 pe Eurosport 2 (mansa 2)
 • duminica, 14 decembrie, slalomul masculin – 11:30, respectiv 14:30:
  • 11:15 live pe Eurosport 1 (mansa 1)
  • 15 dec. – 00:00 pe Eurosport 2 (mansa 2)
  • 15 dec. – 6:30 pe Eurosport 2 (mansa 2)
  • 15 dec. – 13:30 pe Eurosport 2 (mansa 2)
  • 15 dec. – 23:30 pe Eurosport 2 (mansa 2)
  • 16 dec. – 4:30 pe Eurosport 2 (mansa 2)
  • 16 dec. – 8:30 pe Eurosport 2 (mansa 2)
  • 16 dec. – 14:30 pe Eurosport 2 (mansa 2)

Duminica, mansa a doua a baietilor vad ca e transmisa abia la miezul noptii, daca vreti s-o vedeti la timp, apelati cu incredere la oletv.

Probleme cu programarea au si cursele de saptamana viitoare. In Val d’Isere, unde fetele au doua curse de viteza, la care va participa si Ania Caill, nu s-ar putea schia saptamana aceasta, dar cantitatea de zapada produsa in ultimele zile i-a convins de pe inspectori ca pana la ora primului antrenament, partia va fi preparata corespunzator. In Italia la Val Gardena in schimb, in ciuda tunurilor pornite non-stop, exista inca prea multe zone verzi. Cum aceasta cursa n-ar avea inlocuitor, s-a decis pasuirea organizatorilor pana sambata.

Acum sa trecem rapid in revista favoritele si favoritii.

La slalom urias feminin avem trei austriece cu pretentii: Eva-Maria Brem, Kathrin Zettel, Anna Fenninger, cu mentiunea ca aceasta din urma sufera destul de rau de jet lag. Anna a castigat ultimele doua curse de urias din Are, in martie anul acesta. Aici a inceput si ascensiunea Evei-Maria, cu primul podium al carierei. Viktoria Rebensburg este si ea specialista a partiei. Suedezele Jessica Lindell-Vikarby si Maria Pietilä-Holmner, nu numai ca sunt in general printre favoritele oricarui slalom urias, dar de data aceasta schiaza pe o partie pe care o cunosc mai bine decat oricare adversara si sunt sustinute de proprii suporteri.

Lara Gut trebuie doar sa nu greseasca catastrofal si poate prinde podiumul. Iar daca nu greseste deloc va fi greu de depasit. Interesant va fi s-o urmarim pe Tina Maze. O curiozitate mica: lidera Cupei Mondiale se afla doar la 17 puncte in urma totalului adunat la vremea aceasta acum doi ani, cand a fixat un record de neatins. Dar atunci punctase coplesitor la slalom urias, singura disciplina care sezonul acesta a tradat-o. Va recupera in Suedia?

Mi-e greu sa fac previziuni pentru slalomul feminin. Favorita din presezon, Mikaela Shiffrin, trece prin prima perioada de declin al carierei. Celelalte fete stralucesc cate o mansa si doar Tina Maze si Frida Hansdotter dovedesc constanta necesara unui pronostic apropiat de realitatea viitoare. Mai ales Frida, cu neobisnuita ei serie de locuri secunde. Ultimele slalomuri din Are au fost castigate de Mika, poate revenirea intr-un loc cu mai multe succese o va readuce pe drumul succesului.

Austriecele au cel putin patru fete cu sanse la podium: Nicole Hosp, Kathrin Zettel, Bernadette Schild si Michaela Kirchgasser. Suedezele sunt si ele foarte puternice. Pe langa Frida, Maria Pietilä-Holmner e cea mai probabila candidata la un rezultat bun. Sau de ce sa nu ne surprinda din nou placut Sara Hector?

De fapt numele noi pe podium n-ar trebui sa fie o surpriza la slalomul feminin, care ofera cel mai compact camp valoric dintre toate disciplinele.

***

La baieti e destul de simplu. Cercul mic al favoritilor slalomului urias ii include pe Ted Ligety, Marcel Hirscher, Alexis Pinturault. Daca s-ar fi schiat in Val d’Isere, austriacul avea cele mai mari sanse. In Are insa zapada e agresiva, mai apropiata de cea din Beaver Creek si terenul destul de plat, cam ca in prima jumatate a partiei pasarilor de prada, acolo unde Ted Ligety a scapat de amorteala si ne-a aratat o mica mostra din maiestria-i.

Pe circumferinta acestui cerc mic, se invarte Benjamin Raich, inca nehotarat sa li se alature celor trei. In cercul larg ii includem pe Fritz Dopfer, Felix Neureuther, care dupa ce in America a trecut fara dureri de spate proba solicitarii unui urias, si-a recapatat agerimea si va ataca. Apoi vin francezii. Pintu nu e singur in elita uriasului, ci are o tripleta de muschetari: Faivre, Fanara, Muffat-Jeandet, oricare dintre ei poate ajunge pe podium daca unul dintre cei trei mari favoriti o zbarceste. Si sa nu uitam de Henrik Kristoffersen. Seria lui de greseli se va opri pana la urma si ne va uimi si la aceasta disciplina.

La slalom special situatia e similara. Doar numele difera partial. Cel trei mari favoriti sunt Henrik Kristoffersen, Marcel Hirscher si Felix Neureuther. Pe circumferinta il gasim pe Mario Matt. Fritz Dopfer e la fel de vioi si in disciplina in care timp de un minut schiorii sunt nevoiti sa ia o suta de decizii. Tara gazda are cel putin doi candidati la medalii: pe Andre Myhrer si Mattias Hargin. Si cam atat. Alte adaugiri pe lista favoritilor ar fi hazardate.