Din nou in frunte. Eva-Maria Brem conduce in Are dupa prima mansa

Pentru al doilea slalom urias consecutiv lidera la pauza se numeste Eva-Maria Brem, austriaca reusind un timp de 1:09,97. Spre deosebire de Aspen, unde avansul primei manse a aratat deja de nedepasit, in Suedia gazdele ii calca pe urme. Surpriza Sara Hector are de recuperat doar 8 sutimi, iar Jessica Lindell-Vikarby 26.

Eva-Maria Brem la panoul de onoare (© FIS Alpine)

In decembrie Suedia este intunecata. Fetele au facut inspectia in cea mai adanca noapte, la ora startului cerul se mai luminase un pic, dar tot intunericul domnea, pentru ca la Lara Gut sa rasara soarele, cuprinzand totul intr-o lumina crepusculara, rosie-galbena-portocalie la est, bleumarin la vest, unde nici razele atintite direct n-au alungat intunecimea.

Dupa cum spuneam in avancronica, statiunea suedeza Are a sarit in ajutorul Europei ramasa fara de zapada in acest inceput de iarna. Etapele feminine de azi si maine fusesera programate initial in Franta, la Courchevel. Nici nordicii nu au multa zapada naturala, dar frigul polar i-a ajutat sa produca cu tunurile ce n-a dat mama natura. Cum nici gerul de la poli nu mai e ce a fost, dupa ce au produs-o, au trebuit s-o injecteze cu apa. A rezultat o pista beton, pe alocuri inghetata, dar si cu priza, devenind chiar agresiva pentru canturile prea ascutite.

Probabil cu gandul la fetele lui, Lara Gut si Dominique Gisin, specialiste de viteza, antrenorul elvetian a marcat un traseu foarte rapid, apropiat de un super-urias, cu distante mari intre porti. A pastrat si o caracteristica importanta a slalomului urias, si anume schimbarile drastice de directie.

Taina reusitei pe acest traseu, a fost balanta intre accelerarea contraintuitiva, simultan cu nedepasirea unor limite care sa permita si viraje mai stranse acolo unde a fost nevoie. Eva-Maria Brem ne-a demonstrat, mai ales in partea superioara a traseului, cum se procedeaza, desi, dupa cum a admis la interviu, nu i-a fost usor sa treaca peste retinerea instinctiva, cand s-a trezit schiind cu atata viteza.

Nuamarul 1 de start nu s-a dovedit un handicap pentru ea, desi multele porti mascate de movile, au ascuns capcane pentru restul fetelor din grupa de elita. Abia dupa ce au ajuns la start informatiile cu pasajele dificile au inceput fetele sa-si curete evolutiile de erori.

Jessica Lindell-Vikarby a inceput dezordonat, cu mainile imprastiate in aer, dar dispusa sa atace, a redus din intarziere pe final, taind in doua distanta de aproape jumatate de secunda dintre Eva-Maria Brem si cea aflata pana atunci pe locul doi.

Finalul a fost de fapt partea mai slaba a liderei, multe fete trecand linia de sosire cu intarzierile de la primele doua puncte de control micsorate.

Distanta mare dintre porti le-a pus in dificultate pe tehniciene. Fie au luat virajele scurt si s-au trezit cu linii drepte mari pe care n-au indraznit sa atace ca vitezistele, fie au incercat o linie mai buclata decat era cazul, ocolul agatand si el multe zecimi de secunda la timpul final.

Cand am estimat sansele fetelor, am uitat de italience, desi n-ar fi trebuit. Nadia Fanchini a schiat remarcarbil asta primavara pe aceeasi partie (locul 4), iar Federica Brignone a revenit pe podium in Aspen, anuntandu-se din nou drept o forta a slalomului urias. Cele doua sunt singurele italience care au scapat neatinse de blestemul abandonurilor – sase nu au terminat mansa.

Nadia (locul 5) a facut din nou o mansa impunatoare. Vitezista fiind nu se teme de viteza si a stiut sa potriveasca si virajele la avantul urias. Fede (4) a fost cu o sutime mai iute decat colega ei, desi a apelat la un stil complet diferit. A lungit abordarea virajelor, ramanand mai mult timp inclinata, fara a lungi si linia lor, eliminand astfel timpii morti dintre porti. Activa in permanenta, a putut ataca fara pauze.

Dupa primele 15 fete, cursa s-a calmat si a intrat intr-o rutina ce a indemnat spectatorul la momente de neatentie. Desteptarea a dat-o o alta reprezentanta a gazdelor. Sara Hector a regasit sinele pe care a trebuit mers intre porti, le-a urmat cu mult elan, si cu un finis perfect s-a apropiat la 8 sutimi de Eva-Maria Brem, relansand intrecerea mansei secunde.

In spatele primelor cinci fete se afla trei dintre favorite. Anna Fenninger a fortat din nou prea mult, cateva intrari directe scotand-o de pe linia ideala in portile imediat urmatoare. Tina Maze a fost surprinsa de o movila care de fapt le arunca pe fete in aer in fiecare an, fara ca ele sa se invete minte. Slovena a aterizat mult sub poarta mascata de teren si a pierdut timp corectand directia. Mika Shiffrin a schiat pasiv, neindraznind sa dea mai multa liberatate schiurilor.

Mansa secunda incepe la 14:00. Clasamentul complet al primei manse se afla la articolul precedent.

Publicitate