Sah la rege. Marcel Hirscher conduce in Are.

Intrecerile de slalom urias ale acestui sezon au devenit o partida interesanta in care doi jucatori fac mutarile pe rand, cate una pe cursa. S-a ajuns aici pe de o parte din cauza scaderii de forma a lui Ted Ligety (SUA), aflat abia pe locul 3 dupa prima mansa, avand de recuperat un handicap de 81 de sutimi, pe de alta, datorita pregatirii speciale efectuata in timpul verii de Marcel Hirscher (Austria). Campionul ultimelor trei editii ale Cupei Mondiale conduce la pauza etapei din Are cu timpul de 1:17,86. Intre cei doi s-a plasat Fritz Dopfer, cu o intarziere de 57 de sutimi.

Marcel Hirscher multumit de prima mansa (© FIS Alpine)

Comparati timpul lui Marcel cu cel al Evei-Maria Brem (1:09,97). Partia a fost aceeasi, punctul de start la fel. A diferit doar traseul, marcat de aceasta data de antrenorul norvegian. Cele opt secunde in plus de care a avut nevoie cel mai bun schior de la baieti, descriu fidel desenul portilor. Situate la distante mici, pe un teren cu inclinarile unite prin legaturi plate sau in contrapanta, portile au fortat schiorii sa taie din viteza. Incomodati, multi s-au chinuit intr-o lupta ce a parut data in reluare, cu incetinitorul. De aici si intarzierile uriase cu care s-a obtinut calificarea: peste patru secunde!

Mansa a fost deschisa de Benjamin Raich, din nou fara erori. Dar si prea putin combativ, fapt ce s-a vazut imediat, cand a luat startul Fritz Dopfer. N-a fost nevoie sa asteptam timpii intermediari. Neamtul a schiat aplecat mult in fata, fortand accelerarea din pozitia corpului. Adaugam ritmul perfect, virajele curate, luate rotund, zig-zag-ul lin si fata smucituri si obtinem avantajul de peste o secunda, luat lui Benni.

Austriacul s-a temut ca va pica mult in clasament, dar adversarii au lasat teama fara temei. Nici macar Alexis Pinturault, care a inceput bine, dar s-a infundat in platuri, nu l-a intrecut. Si nici colegii acestuia, Thomas Fanara si Mathieu Faivre, suferind de aceeasi pasivitate optica, indusa de lentoarea traseului. Cu cei trei francezi va trebui sa se dueleze Benni in mansa a doua daca vrea sa-si pastreze sau imbunatateasca locul 6. Toti sunt la doar cateva sutimi in urma lui.

Ramas cu avantajul urias de peste o secunda dupa primii cinci concurenti, Fritz Dopfer a fost coborat cu brutalitate din euforie, de Marcel Hirscher. Austriacul a aratat agresiv si puternic, foarte stabil, schiind controlat si riscant in acelasi timp. Pe portiunea de inceput, la primele 10 porti, singurul pasaj unde partia a fost cu adevarat abrupta, Marcel a orientat in permanenta schiurile drept la vale si totusi n-a avut deloc probleme din cauza sfruntatei indrazneli. La fel ca in Sölden, n-a facut economie la efecte speciale, incluzand si o dezechilibrare corectata atat de rapid, incat a aratat mai degraba a iluzie optica. Aproape 6 zecimi avantaj. Echivalentul unui macel.

Ted Ligety l-a urmat. Dupa demonstratia de forta din prima parte a mansei secunde din Beaver Creek, stim ca daca se straduieste cu adevarat, americanul inca mai este la acelasi nivel ca anii trecuti. Insa parca nu mai are chef sa ne demonstreze de fiecare data tot ce poate. E drept ca nici traseul nu l-a avantajat. Lui Ted ii place sa inchida cu trupul unghiurile fata de teren. Dar asta se poate numai atunci cand viteza corespunde, iar astazi s-a mers, din pacate pentru el, incet. O sansa mai mare pentru a-si arata maiestria va avea in mansa a doua, cand traseul va fi marcat de propriul antrenor.

Cand Kjetil Jansrud a abandonat, a aparut tentatia de a intreba, oare cu cine a tinut antrenorul norvegian. Raspunsul il primisem deja. Pentru tehnicienii lui, chiar daca Henrik Kristoffersen n-a profitat in totalitate. Leif Kristian Haugen in schimb, mai puternic decat tanarul sau coleg, a atacat intr-un ritm bine sustinut de sus pana jos. Va porni in mansa a doua de pe locul 5.

Pe 4 a terminat neamtul care in ultimii doi ani, la cursa din Val d’Isere, cea ramasa fara zapada si in locul careia a fost introdus Are in calendar, a urcat de fiecare data surprinzator pe podium: Stefan Luitz. Crezusem ca partia foarte abrupta din Franta e cea care il ajuta. Dar nu. Aplecat in fata, exact la fel ca Fritz Dopfer, foarte agil si complet lipsit de erori, Stefan e pregatit sa atace din nou podiumul.

Mansa secunda incepe la ora 20:00. Clasamentul complet al primei manse se afla aici.

 

O părere la “Sah la rege. Marcel Hirscher conduce in Are.

Comentariile nu sunt permise.