Gazdele in avantaj. Maria Pietilä-Holmner conduce in slalomul din Are

Maria Pietilä-Holmner si Frida Hansdotter au folosit perfect avantajul terenului propriu. Suedezele ocupa primul si al treilea loc dupa prima mansa a slalomului, ce trebuia initial sa se desfasoare maine in Courchevel. Maria (51,81) este singura care a terminat cursa in mai putin de 52 de secunde. Intre ea si Frida (+0,43) s-a plasat nimeni alta decat obisnuita podiumurilor tuturor disciplinelor in acest sezon, slovena Tina Maze (+0,22).

Schiurile paralele, concentrare si pozitie de atac: Maria Pietilä-Holmner in prima mansa din Are.

Daca pe podium intervalele sunt oarecum aerisite, dupa el nu mai este asa. Frida Hansdotter conduce un pluton de 7 schioare, insirate de-a lungul a doar doua zecimi!!! Ceea ce inseamna ca avem 9 candidate la medalii, si de ce nu, si la victorie.

Mansa a inceput cu poticneli. Mikaela Shiffrin a schiat din nou frumos, dar cuminte. Prea cuminte ca sa castige curse. Se afla pe locul 6. Kathrin Zettel a fost, alaturi de Nina Löseth ceva mai tarziu, cea mai rapida in prima parte a traseului. Iute de picior, curata tehnic si activa, austriaca a lasat-o pe Mika la jumatate de secunda in urma. Apoi a venit mijlocul, cu singurele porti in afara ritmului ce s-a putut mentine de sus pana jos, pe traseul usurel marcat de antrenorul canadian.

Kathrin le-a inclus cu prea mare usurinta in tempo-ul general si s-a dezechilibrat la ambele viraje, adunand o intarziere de o secunda si un sfert si coborand ulterior in clasament pana pe locul 20. Urmatoarea concurenta, aceeasi greseala, cu urmari mai grave: Nicole Hosp a iesit de pe traseu. Dezavantajul unui numar prea mic de start. Ulterior fetele au venit pregatite pentru cele doua porti si, cu foarte putine exceptii, au stiut sa le atace rotund si din vreme. Pe Nina Löseth, pomenita mai devreme pentru startul exceptional, o trecem la exceptii. A riscat prea mult si a luat o poarta intre schiuri.

Asa cum se intampla de obicei, simplitatea traseului a avut ca efect nivelarea valorilor. Cum partia nu este un factor, multe fete cu numar de start dincolo de 50 calificandu-se pe locuri bunicele pentru mansa a doua, ne putem astepta la un concurs palpitant in jumatatea secunda, mai ales ca antrenorul austriac, care va marca traseul, va introduce probabil si cateva capcane.

Revenind la mansa de dimineata, dupa aflarea capcanei de evitat, evolutiile fetelor au castigat in acuratete. Cine a punctat si la capitolul actiune, fara a exagera in agresivitate, a terminat in fata. Maria Pietilä-Holmner, sprintara si relaxata, n-a scazut deloc ritmul si a intrecut-o pe Tina Maze pe final. Slovena strecurase doua greselute pe panta dinaintea liniei de sosire.

Frida Hansdotter a parut supra-motivata. Poate pentru ca a incercat sa-si impresioneze conationalii din tribune, sau o fi dorind sa-si daruiasca o victorie de ziua ei. Suedeza implineste astazi 29 de ani!

Spuneam inainte de cursa ca slalomul ar trebui sa fie un furnizor constant de surprize. Schiorele din grupa primelor 30 sunt foarte apropiate ca valoare, doar oscilatiile in evolutii departajandu-le pe fetele care domina disciplina. Astazi a venit randul elvetiencei Wendy Holdener (locul 4) si al austriecei Carmen Thalman (5) sa-si prezinte soloul pe scena mare. Wendy a schiat lejer si cu o degajare de schioara obisnuita sa castige. Iar Carmen a salvat onoarea austriaca, schiind activ si fara presiune pe primele doua treimi, dar tragand usor frana dupa o mica dezechilibrare inainte de ultima panta.

Celelalte aspirante la podium sunt Marie-Michele Gagnon, buna in ciuda handicapului creat de umarul dislocat la uriasul de ieri, Chiara Costazza, cu o eroare mica la mijloc si Michaela Kirchgasser, care n-a gresit, dar a redus ritmul pe final.

Mansa a doua incepe la 13:30. Clasamentul complet al primei manse se gaseste aici.