Felix Neureuther conduce la pauza slalomului din Are

Vineri se oprea in prima mansa, tinandu-se batraneste de sale. Astazi i-a lasat pe toti in urma cu agerimea picioarelor. E vorba de Felix Neureuther, neamtul care cu timpul de 50,27 este in fruntea clasamentului la slalomul desfasurat astazi in Are. Etapa suedeza o inlocuieste pe cea anulata in Val d’Isere, din lipsa de zapada. Austriacul Marcel Hirscher se afla pe locul 2 (+0,25), urmat de surpriza mansei, americanul Ted Ligety (+0,44).

Felix Neureuther, oricand gata de o noua gluma. Cu atat mai mult atunci cand e cel mai bun (© FIS Alpine)

Ted a surprins pe toata lumea, inclusiv pe el insusi, motiv pentru care cand si-a vazut rezultatul a rostit un singur cuvant: „Bizar!” Ultimul lui slalom special la fel de puternic s-a petrecut atat de demult incat ar trebui sa caut in arhive prafuite pentru a-l gasi, ceea ce voi si face daca isi va mentine rezultatul.

Americanul a profitat de marcajul simplu setat de antrenorul italian. Ritmic si foarte rapid, traseul n-a acceptat impunerea schiorilor mai greoi. Agilitatea extrema si activitatea fara pauza au primat si i-au adus pe posesori in avantaj.

Mario Matt a deschis mansa cu o evolutie fara greseala, perceputa de el insusi ca putin „sufocata de canturile prea ascutite”. A ramas langa podiumul provizoriu. L-a depasit mai intai Marcel Hirscher, cu agresivitatea-i binecunoscuta, completata de precizie si control. Si o noua greseala, care dupa parerea specialistilor austrieci ar fi insemnat iesirea de pe traseu la alti schiori, dar la Marcel a aratat doar ca o mica tresarire.

Pe Felix Neureuther il doare in continuare spatele. Dar „solicitarea de la slalom e mult mai mica decat la urias”. Optic inexistenta, cursa lui semanand a joaca si dans. S-ar fi putut distanta si mai mult de Marcel de nu i s-ar fi fofilat un derapaj, corectat ametitor de iute, in alunecarea eleganta.

Slalomul lui Ted Ligety sufera de obicei prin lipsa de control. De data aceasta schiurile au stat incredibil de lipite de zapada, paralele in toate virajele cu exceptia celui de la intrarea pe ultima panta, eroare care l-a costat fix jumatatea de secunda in plus de la final.

Dupa ce campionii anilor trecuti au schiat urseste si si-au ratat mansele partial – Andre Myhrer, sau complet – Ivica Kostelic, pe care l-am vazut pentru prima data impiedicandu-se si cazand, suedezul Axel Bäck si rusul Alexander Horoshilov au aratat ca partia ofera inca toate sansele celor dispusi sa si le insuseasca. Doua evolutii gemene, cu trupul aplecat inainte pentru atac si picioarele sprintene, i-au adus pe locurile 6, respectiv 5. Rusul a schiat atat de inflacarat, incat a smuls si o poarta din zapada cu avantul sau.

Lipseste marele favorit. Henrik Kirstoffersen e faimos pentru ca nu abandoneaza. In toata cariera, din copilarie pana acum, in sutele de curse de slalom la care a participat, numarul abandonurilor este sub 10. Poate chiar sub 5, dar exact nu-si mai aminteste nici el. In Cupa Mondiala s-a mai intamplat o singura data. Si azi a doua oara. A riscat prea mult, a intrat direct la o poarta si n-a mai avut timp sa intoarca schiurile spre urmatorul viraj.

Mansa a doua incepe la 14:30. Rezultatele complete ale primeia se afla la articolul anterior.

 

Publicitate