Seria continua. Marcel Hirscher dubleaza rezultatul din Are, castigand si la slalom

Austriacul Marcel Hirscher este, dupa norvegianul Kjetil Jansrud si slovena Tina Maze, al treilea schior alpin care ajunge in aceasta iarna la trei victorii. Invingator in slalomul urias desfasurat vineri seara in statiunea suedeza Are, Marcel Hirscher a terminat victorios si slalomul special, cu un timp cumulat de 1:40,37 minute. L-au insotit pe podium germanul Felix Neureuther (+0,10), care a pierdut locul fruntas detinut la pauza si rusul Alexander Horoshilov (+0,15).

Marcel Hirscher in mansa a doua a slalomului din Are (© GEPA)

„Am facut cu o greseala mai putin decat Felix”, si-a explicat succesul Marcel, insistand ca a avut si enorm de mult noroc. Si ca nu-i mai bun decat colegii de podium. „Cand castigi o cursa cu o zecime avantaj nu inseamna ca esti mai bun, sau mai slab. Inseamna ca am schiat toti la nivel maxim si la fel de bine ar fi putut sa castige si Felix. O tremuratura a schiului si s-a dus zecimea. E frumos ca a reusit sa ni se alature si Alexander. A tot atras atentia in ultima vreme cu ce poate.”

Marcel are dreptate, a avut noroc, dar sa nu uitam ca norocul e de multe ori prieten cu cei indrazneti.

Mansa a doua a inceput de parca un regizor nevazut ar fi strigat aaaaaaand… action! Sebastian-Foss Solevaag, norvegianul surpriza din Levi, dezamagise prin pasivitate in prima jumatate a cursei, prinzand la limita calificarea, de pe ultimul loc. A deschis mansa si cand l-am vazut, am spus, da, acesta e baiatul care aproape a urcat pe podium in Finlanda. Dar apoi a venit suedezul Calle Lindh, relativizand tot ce facuse norvegianul.

Solevaag schiase totusi foarte bine, timpul lui a rezistat pana aproape de final pe locul secund, fiind pana la urma al treilea al mansei. Cei doi, au urmarit apoi un sir lung de schiori care n-au mai reusit sa ii imite. Si au ramas impreuna pe primele doua locuri mult timp, Calle Lindh mimand tot mai accentuat incredulitatea, pe masura ce nume mari ale slalomului, idoli de-ai lui la inceputul carierei, au trecut linia de sosire infranti.

Abia Espen Lyhsdahl, locul 11 dupa prima mansa, a reusit sa se intercaleze intre cei doi. Espen, norvegian de loc, dar care acum studiaza in State, fiind inclus in programul de schi al universitatii sale, i-a umplut de mandrie pe americani cu locul 9 de la final.

Dupa el a incercat Fritz Dopfer sa preia conducerea. Degeaba. Demonstratia de compas, cu trunchiul fix in jurul caruia picioarele traseaza curbe, a turat mai putin in plat si a ratat timpul suedezului cel nou (Lindh a inceput mansa intai cu numarul 62!) cu trei sutimi de secunda. Locul 7.

Italianul Patrick Thaler a zburat un pic la intrarea pe ultima panta, scapare costisitoare din cauza careia a incheiat pe pozitia care la sfarsitul cursei avea sa devina 9. Si Calle a mai facut o victima, pe colegul de echipa Jens Byggmark, intarziat de mici nesincronizari intre schiuri.

Ceilalti doi coechipieri aflati in top 10 la pauza nu l-au mai iertat. Mattias Hargin, a etalat un elan fara limite, o linie aproape de porti si actiune necontenita, inregistrand al patrulea timp al mansei. Iar Axel Bäck a schiat si el dezlantuit, nefiind oprit nici macar de o eroare in urma careia a fost cate pe ce sa calce o poarta.

Apropo de calcat portile. Cursa din Are a fost un slalom in care subiectul a aparut in toate formele sale.

In pauza dintre manse, agitatie mare, pe seama unei posibile calcari de poarta a lui Felix Neureuther, liderul provizoriu. S-au analizat toate imaginile inregistrate, n-a fost gasita nici o neregularitate. Apoi in mansa a doua, Benjamin Raich si Mario Matt (pe locul 4 dupa prima mansa) au calcat cate o poarta. S-au oprit imediat, asa cum scrie in regulament.

Alexis Pinturault a calcat o poarta, a iesit de pe traseu, s-a intors inapoi, dar in zapaceala momentului, nu la poarta calcata. Asa ca, desi a terminat cursa, a fost descalificat ulterior. Iar Ted Ligety… hm, dificil de judecat intamplarea. Ted a calcat o poarta. La fel de clar ca Benni si Mario. Dar dupa 6 ani de la ultimul podium intr-un slalom, avea din nou sansa unei medalii. Asa ca nu s-a oprit. A continuat, si abia cand a facut o greseala care a costat timp, a tras pe margine si a abandonat. Daca ar fi trecut linia de sosire, ar fi fost descalificat si amendat.

Intrebarea este ce ar fi facut daca n-ar fi gresit? Acum cativa ani, cand Marcel Hirscher a fost acuzat de Ivica Kostelic ca ar fi castigat o cursa desi calcase o poarta, Ted i-a luat apararea austriacului. Deoarece calcarea unei porti nu aduce nici un avantaj, ci adauga la timpul final o zecime-doua, si pentru ca… si el, Ted, are curse terminate in puncte desi a calcat fara ca altcineva sa observe. Prin urmare, hotul neprins e schior cinstit.

Cum insa Ted s-a retras pana la urma de pe traseu, discutarea acestei interesante si spinoase teme – este lipsa de fair-play nerespectarea pe ascuns a unei reguli care de fapt nu-l avantajeaza pe cel ce o incalca? – se amana.

Alexander Horoshilov n-a avut cum sa stie ca Mario Matt si Ted Ligety vor abandona. Rusul sarjase spre podium si in Levi. In Are doar a confirmat ca in sfarsit a facut pasul in elita. Plin de avant, a reusit al doilea timp al mansei in ciuda unui viraj scapat in larg. A ratat victoria, dar a sters praful de pe arhivele nationale ale schiului alpin. Ultimul podium rusesc masculin data din martie 1981, cand Alexander Jirov castiga un urias concurand pentru URSS.

Victoria i-au negat-o doi dintre cei trei mari favoriti ai cursei. Dupa ce Henrik Kristoffersen iesise de pe traseu in prima mansa, Felix Neureuther si Marcel Hirscher ramasesera sa se dueleze intre ei. Neamtul cu avantajul de un sfert de secunda din prima mansa, dar si cu handicapul spatelui lezat din nou vineri in timpul uriasului.

Amandoi au insirat erori ca perlele pe o ata. Perle, fiindca atunci cand unul dintre ei greseste, redresarea e fie imposibila, fie spectaculoasa, fie impresionanta, fie toate acestea si inca ceva in plus. Dupa cum zicea Marcel, el a facut cu o greseala mai putin. Si asta desi a luat un viraj culcat practic in zapada.

Dar e de inteles. „Inca trebuie sa fiu atent cu accidentarea mea. Nu pot face la fel de multe manse de antrenament ca ceilalti baieti. Cele pe care le fac, ma straduiesc sa fie bune” a explicat Felix dupa cursa. Si a adaugat: „Solicitarea este mai mica la slalom decat la urias. Iar pe partia aceasta si la cat de bine e preparata zapada, nu este nevoie sa schiezi in pozitii extreme. Asta m-a ajutat.” S-a bucurat si ca a eliminat diferenta de o secunda fata de amicul sau, inregistrata in Levi. „Dar tot ma asteapta foarte, foarte multa munca.”

Victoria lui Marcel, a 14-a la slalom, l-a adus in fruntea clasamentului celor mai buni slalomisti austrieci din istorie, la egalitate cu Benjamin Raich si Mario Matt! In clasamentul international, cei trei, alaturi de Ivica Kostelic, se aflat pe locul 4. Pe 3 este Marc Girardelli cu 16 succese. Locurile 1-2 sunt inca foarte departe: Ingemar Stenmark (40), Alberto Tomba (35).

Cu cele doua 200 de puncte castigate in cele doua zile de concurs in Are, Marcel Hirscher a trecut din nou in fata lui Kjetil Jansrud in clasamentul general al Cupei Mondiale. Si chiar daca norvegianul i-o va lua inainte in Val Gardena (un super-G si o coborare), cum duminica si luni austriacul este din nou favorit la uriasul din Alta Badia si slalomul din Madonna di Campiglio, Marcel are toate sansele sa sarbatoreasca Craciunul ca purtator al tricoului rosu.

Clasamentul complet al etapei

 

Publicitate