Jansrud se tine de cuvant si castiga super-uriasul de la Val Gardena

Kjetil Jansrud a promis sa-si ia revansa dupa locul doi obtinut la coborarea de ieri, in urma americanului Steven Nyman. Ca orice norvegian de cuvant, Jansrud a castigat astazi cursa clasica de pe partia Saslong in 1:33:87. Dominik Paris, favoritul publicului local, a obtinut un onorabil loc 2 acasa in 1:34:33. Podiumul a fost completat de Hannes Reichelt, austriacul care i-a stricat lui Jansrud scorul perfect din acest sezon de super-urias prin victoria de la Beaver Creek.

Kjetil Jansrud in Val Gardena (Keystone)

Primăvara de la Val Gardena pare sa-i fi priit norvegianului Kjetil Jansrud, care si-a spulberat adversarii, terminand la aproape jumatate de secunda in fata urmatorului clasat. Alaturi de el, austriecii s-au bucurat si ei de soare, in ciuda unei atmosfere mai curand innourate in federatie, de unde in ultimele zile a plouat cu admonestari de la proaspat numitul vicepresedinte Michael Walchohofer in directia competitorilor la acest inceput slab de sezon. Locul 3 ocupat de Reichelt (1:34:41) a fost completat de inca 3 clasari austriece in top 10: Otmar Streidinger pe 10, Romed Baumann pe 8 si mai tanarul Vincent Kriechmayr pe un neasteptat loc 4. Clasamentul final este disponibil aici.

Carlo Janka si-a bucurat fanii confirmand inceputul bun de sezon, dupa cativa ani mai putin straluciti, si terminand pe un onorabil loc 6, cea mai buna clasare reusita anul acesta. Nu acelasi lucru se poate spune despre austriacul Matthias Mayer care, desi a plecat bine in cursa, vazand verde inaintea ochilor la toti timpii intermediari, a incheiat super-uriasul trecand printr-o poarta, alta decat cea de la sosire, imediat dupa iesirea din ultimul traverseu. Erori similare au stricat socotelile si altor schiori, Patrick Kueng, de exemplu, ratand o poarta pe ultima portiune, culmea, tocmai pe un traseu montat de antrenorul lotului Elveției. Nici Peter Fill, Johan Clarey sau Ted Ligety n-au reusit sa termine cursa, iar pentru ca revansa lui Jansrud sa fie completa, americanul Steve Nyman, victorios ieri la coborare, s-a ales și el azi cu un DNF.

Daca ne uitam mai jos de top 10, astazi la Val Gardena a fost ziua outsiderilor. Nu mai putin de 7 schiori care au plecat cu numere mari de concurs au reusit clasarea in primii 30. Printre acestia se numara: Kosi Klemen (22), Mattia Casse (23), Marc Berthod (25) si Ondrej Bank (27). Mai mult, atat Brice Roger (start 54) cat si Guillermo Fayed (start 62) au terminat in top 20, pe 15 si respectiv 16, reusind sa-si surclasesze coechipierul, pe Alexis Pinturault (17) care, desi nu e nici pe departe un specialist al probei, a obtinut un podium in super-uriasul de la Beaver Creek luna asta. Urmarindu-i insa evolutia, inclin sa cred ca tanarul francez are toate sansele sa devina poate cel mai complet schior din circuit in urmatorii ani.

Cu vantul sufland energic in panzele lui Jansrud atat la general, cat si in clasamentul probei, nu ne ramane decat sa savuram cursele de urias si slalom de la Alta Badia si respectiv Madonna di Campiglio, unde Hirscher este asteptat in urmatoarele doua zile sa dea un raspuns pe masura.

Publicitate