La un pas de legenda. Lindsey Vonn castiga in Val d’Isere

Lindsey Vonn le-a raspuns stralucitor contestatarilor neconvinsi de revenirea ei dupa victoria din Lake Louise, invingand si pe partia pe care in urma cu un an si-a ingropat visul olimpic. Timpul americancei, 1:44,47 minute, a fost cu 19 sutimi de secunda mai bun decat al celor doua fete clasate la egalitate pe locul secund: austriaca Elisabeth Görgl si surprinzatoarea schioara germana, Viktoria Rebensburg. Cu aceasta victorie, Lindsey Vonn a ajuns in Cupa Mondiala la un total de 61, lipsindu-i una singura pentru egalarea recordului detinut de Annemarie Moser-Pröll.

Lindsey Vonn si noua ei vacuta (© Lindsey Vonn)

Bucuria ei cea mai mare n-a fost apropierea de record, si nici cursa superba reusita, ci premiul oferit de organizatori special pentru eventualitatea in care va castiga ea: o vitelusa de un an. Lindsey a castigat prima vacuta franceza in 2005. Ar fi putut alege echivalentul premiului in bani, dar americanca a preferat-o pe Olympe. A cazat-o la o ferma austriaca, in apropiere de baza americana de cantonament din Europa si intre timp are un intreg septel acolo.

Cand francezii au aflat dintr-un articol publicat de revista Skiracing ca Lindsey ar prefera si anul acesta o vacuta, au reactionat prompt, desi nu aveau de unde sa stie ca ea va castiga. Reporterul televiziunii austriece a avut privilegiul de a o anunta pe invingatoare despre premiul surpriza in timpul interviului de dupa cursa. „Normal ca o iau cu mine!” a sarit Lindsey in sus de bucurie. Pana la conferinta de presa i-a gasit si un nume: Winnie.

Nume ce i s-ar potrivi si schioarei din State dupa remarcabila ei revenire. Iesita din prim-planul schiului alpin in urma unei dublei accidentari, Lindsey si-a reocupat locul dupa numai patru curse, din care a castigat doua si a terminat pe podium in a treia.

Priviti-o pe Marion Rolland, campioana mondiala la coborare in Schladming. Accidentata dupa americanca, a revenit la fel ca Lindsey in Lake Louise. Dar drumul inapoi spre elita e incurcat si dificil. Asa arata mai toate revenirile. Chiar daca nu pare, nu-i altfel nici pentru Lindsey Vonn. Schioara care va ramane probabil in istorie drept cea mai buna coboratoare din toate timpurile, inca se afla pe panta ascendenta a recapatarii increderii si a eliminarii erorilor de pe parcurs.

Dar e deja in fata adversarelor. As elimina din raportari si comparatii sezonul 2012-2013. A fost perioada in care Lindsey, mai preocupata de ascunderea relatiei cu Tiger Wood, a neglijat schiul. Cu un an inainte, cand i se dedicase total, termina la o secunda in fata celorlalte fete. Acolo va ajunge si acum, la finalul drumului ei de revenire.

In prima cursa din Val d’Isere, Lindsey a atacat decis, atingand o viteza atat de mare incat n-a mai putut ramane in interiorul marcajului albastru. „Am simtit ca sunt rapida. Stiti, in Val d’Isere, daca esti aruncata de teren si sari inalt peste valuri, poti fi sigura ca mergi repede.” Greseala nu a facut decat sa o indarjeasca si mai tare. „N-am stiut cat timp am pierdut. Am mai facut greseli si in alti ani in Val d’Isere si am castigat. La fel ca atunci, am incercat sa ajung din nou pe linia buna si sa schiez intr-o pozitie si mai joasa.”

Analiza greselii lui Lindsey si a virajului imediat urmator, e de pus in manuale, ca demonstratie de virtuozitate. Americanca a derapat usor pe o linie joasa intr-o compresie pe o traversa. In fata ei, un viraj strans si foarte apropiat de plase. Aproape intinsa in zapada, Lindsey a indreptat varfurile schiurilor un pic in sus ca sa poata lua curba de la inaltime, s-a ridicat din nou pe ele, si imediat ce a depasit poarta din viraj a schimbat directia, luand-o drept spre vale, pe linia cea mai rapida, fara sa taie din viteza, de parca la ea legile fizicii nu sunt aplicabile.

Anna Fenninger a remarcat si ea momentul: „schioarele rapide aici, lasa schiurile sa fuga, chiar daca uneori o mai iau si pe langa linia ideala. Dar la Lindsey s-a vazut: acum era mult in afara ei, in momentul urmator a apasat pe schiuri si la prima poarta se afla din nou pe linie.”

Anna, cea mai rapida la antrenament, a incercat sa aduca imbunatatiri in urma analizei video. Acestea insa au cumintint-o, iar linia ei n-a fost cea de atac, vazuta ceva mai devreme la colega de echipa, Elisabeth Görgl. Liz a schiat salbatic, amintind de faimoasele ei coborari din Garmisch, unde a devenit dubla campioana mondiala. La antrenament nu se simtise confortabil, dar dupa cateva ajustari la clapari, in cursa a tinut o linie riscanta de la care nu s-a abatut.

Linia aceasta a fost cea care a mentinut-o in fata Larei Gut, obisnuita a podiumurilor din Val d’Isere. Elvetianca a rotunjit virajele si a lungit inutil ramanerile pe canturi in jurul portilor. Dupa terminarea evolutiilor din grupa elita, Lara se pregatea deja sa celebreze locul 3.

Dar Viktoria Rebensburg a preluat rolul Mariei Riesch si din tehniciana stralucita si specializata strict pe slalomul urias, a devenit o fina schioara de viteza, clasata constant in top 10 in acest sezon. A atacat foarte direct, specialitatea ei si la cursele de urias, si a trecut cu usurinta peste dezechilibrari si iesirile mai largi din cateva viraje. A luat-o din nou pe o linie dreapta spre finis, recuperand ce pierduse cu ocolurile si egaland timpul lui Liz.

Surpriza mai mare decat primul podium la coborare al lui Viki, este clasarea compacta a elvetiencelor in top 10. Nu mai putin de patru fete s-au insirat intre locurile 4-8, desi in Lake Louise fusesera toate inghitite de pluton. Fabienne Suter (6) a schiat impecabil in prima jumatate si a cedat un posibil podium cu un viraj ocolit spre final. Dominique Gisin (5) a combinat indrazneala cu tehnicitatea. Iar Marianne Abderhalden (8) a prins o asemenea viteza, incat a devenit imposibil pentru ea sa nu ramana un pic in urma schiurilor, motiv pentru care a si agatat mai multa intarziere decat colegele la timpul final.

Intre elvetience, pe locul 7, si-a facut loc lidera Cupei Mondiale, slovena Tina Maze. La fel ca Lara Gut, a mers pe o linie mai rotunda si intarzierea de jumatate de secunda adunata in partea superioara a traseului s-a dovedit irecuperabila.

Edit Miklos a avut mare ghinion la antrenamentul de ieri. Saritoarea Colombin, prima de dupa start, le-a aruncat pe fete nu numai departe, ci si foarte sus. Edit a avut numarul 3 si la fel ca celelalte patru fete de la inceputul listei de start, a avut probleme la saritura. S-a dezechilibrat, a ramas pe spate si in decursul redresarii s-a accidentat la mana.

Nu mana a incomodat-o astazi, ci, descoperire noua, genunchiul usor lezat si el. Incomodata de acesta, a schiat foarte larg pe virajele ce au urmat dupa saritura, pierzand si viteza pentru urmatorul pasaj. Doar finalul i-a fost la inaltimea fetelor din top 10, ceea ce este totusi incurajator pentru urmatoarele curse. Astazi a ramas in afara punctelor, ocupand locul 40.

Ieri am rugat-o pe Ania Caill sa ne povesteasca putin despre partie si antrenament. „Traseul a fost foarte frumos! Zapada a tinut bine, s-a adancit numai la cateva porti tehnice, dar altfel a fost foarte buna! Azi a fost greu sa merg la maxim pentru ca din lipsa de zapada nu am putut schia multa viteza si increderea se face cu antrenament! Am facut ce am putut si mi-a placut foarte mult. De asta increderea pentru maine e mai mare si in locurile unde am fost timida azi o sa fiu mai sigura maine! Cu increderea asta pot sa castig timp maine! a declarat ea special pentru cititorii partieeeeei.

Astazi s-a tinut de cuvant. A atacat cu curaj, a scazut intarzierea la primele doua puncte de cronometraj, radarul a inregistrat-o cu viteza mai mare, dar lipsa de experienta si de antrenamente la coborare si-au spus cuvantul cand s-a dezechilibrat in compresia in care gresise si Lindsey Vonn. Ania n-a putut sa se redreseze si a cazut. La final a fost consolata de sora ei mai mica, Andra Caill, speranta Romaniei pentru FOTE 2015.

Speram ca lacrimile de pe obraji au fost mai mult din cauza dezamagirii decat a durerii de tibie, simtita dupa ce s-a adunat din zapada. In momentul caderii, Ania era pe drumul obtinerii unui rezultat la doar 6 secunde de Lindsey Vonn, cu una sub ce reusise la antrenament. Rezultat exceptional pentru o fata de 19 ani care nu are in spate sustinerea financiara si logistica a schioarelor din tarile cu traditie.

Pentru doritori, iata cursa ei de la antrenament:

Clasamentul complet al etapei

 

Publicitate

O părere la “La un pas de legenda. Lindsey Vonn castiga in Val d’Isere

  1. Pingback: Record egalat! | Schi alpin. Deocamdata.

Comentariile nu sunt permise.