Hirscher, ”vijelia-ngrozitoare care vine, vine, vine, calca totul in picioare” si castiga uriasul din Alta Badia

Marcel Hirscher a triumfat la slalomul urias din Alta Badia, spulberand adversarii si zapada in 2:30:17, cu o secunda si 17 sutimi in fata lui Ted Ligety. La 3 sutimi in spatele americanului norocos, podiumul a fost completat de francezul Thomas Fanara, care a terminat cursa in 2:31:65.

Marcel Hirscher in timpul slalomului urias din Alta Badia (foto Marco Trovati)

Didier Cuche spunea, inainte de cursa din Alta Badia, ca Ted Ligety este sub presiune iar faptul ca Marcel Hirscher isi forteaza cu succes limitele il face pe american sa greseasca si mai mult. In plus, Cuche sustinea ca Ligety n-ar mai fi asa sigur pe el cum a fost in sezoanele trecute. De vreme ce americanul a declarat ca isi doreste globul mare de cristal, poate participarea lui in probe de super urias cum a fost cea de ieri din Val Gardena i-ar da dreptate lui Cuche, sugerand ca pentru Ligety, marele specialist al slalomului urias, victoriile la aceasta proba nu mai sunt o certitudine in sezonul 2014-2015. Clasarea americanului abia pe locul 7 dupa prima mansa, la 1,33 secunde in spatele lui Hirscher, parea un argument in plus pentru Cuche.

Cursa de astazi de pe partia Gran Risa din Alta Badia confirma, daca mai era nevoie, forma excelenta in care se afla Marcel Hirscher, care a castigat uriasul la peste o secunda in fata lui Ted Ligety. Victoria austriacului nu e nici pe departe o surpriza, dar e impresionant modul in care a reusit sa-si domine adversarii. Ligety declara, dupa prima mansa, ca partia dificila, cu multe trepidatii, se potriveste mai curand stilului agresiv al austriacului, iar rezultatele ii dau cu prisosinta dreptate. Privind, insa, desfasurarea evenimentelor tehnice din acest inceput de sezon, unii s-ar intreba ce partii nu i se potrivesc lui Hirscher. Cu putin noroc si profitand de micile erori acumulate in mansa secunda de francezii Thomas Fanara (3) si Alexis Pinturault (4), precum si de germanii Fritz Dopfer (8) si Felix Neureuther (5), aflati toti in fata sa la finalul primei manse, Ted Ligety a reusit sa termine cursa pe pozitia secunda. Alexis Pinturault, al doilea ”la pauza”, a incheiat abia al patrulea, dupa o rocada cu Thomas Fanara, la doar o sutime de secunda in afara podiumului. Clasamentul integral este disponibil aici.

Daca in prima mansa cea mai mare surpriza a fost, pentru unii, cursa slaba facuta de Ligety, in cea de-a doua parte scena a apartinut slovenului Filip Zubcic. Venit din neantul numerelor mari de start, simpla calificare in mansa secunda ar fi reprezentat motiv de bucurie pentru pustiul de 21 de ani. Zubcic insa s-a incapatanat sa-si imbunatateasca cel mai bun rezultat la urias, un loc 25 obtinut la Are saptamana trecuta si a terminat cursa de astazi pe 7, cu al doilea cel mai bun timp in mansa secunda, dupa cel al elvetianului Gino Caviezel, care a urcat si el de pe locul 24 la pauza, pe 9 la final. Urmand zicala ”tineret, mandria tarii”, asteptam sa vedem ce ne mai rezerva pentru restul sezonului Zubcic, Caviezel si altii precum olimpicul Kristoffersen.

Schiorii au decis sa confirme ca Gran Rosa nu-i o partie de joaca, drept care s-a picat pe capete in Alta Badia, 21 de sportivi ratand, dintre care 5 in mansa secunda. Printre ei se numara francezul Steve Missillier si austriacul Matthias Mayer, caruia zapada italieneasca nu pare sa-i fi placut deloc in acest final de saptamana.

Desi, facand referire la dificultatea partiei Gran Rosa, afirma ca niciodata nu poti spune ca esti pregatit pentru Alta Badia, Kjetil Jansrud pare sa-si fi facut totusi bine temele pentru astazi. Norvegianul a reusit sa termine pe 14 cursa (20 dupa prima mansa) si sa mai adune niste puncte albe pentru zile negre la clasamentul general, unde Hirscher e la 70 in spatele sau. Facem din nou calculul dupa slalomul de maine, de la Madonna di Campiglio.

Publicitate