Neureuther si Dopfer conduc in Madonna di Campiglio

Surpriza la slalomul din Madonna! Austriacul Marcel Hirscher nu a terminat intre primii 10 schiori. In schimb germanul Felix Neureuther si-a vazut de treaba si a oprit cel mai devreme cronometrul, cu un timp de 50,60 secunde. Doar cu 9 sutimi mai lent a fost coechipierul sau, Fritz Dopfer. Distanta pana la locul 3 este un pic mai mare, suedezul Andre Myhrer avand de recuperat o intarziere de 33 de sutimi.

Felix Neureuther in prima mansa a slalomului din Madonna (© AFP)

8 grade la ora sase seara, intr-o statiune care are baza la peste 1500m. Temperatura pe care cu siguranta italienii din Madonna di Campiglio o intalnesc uneori vara la aceeasi ora. Numai ca acum calendarul indica sfarsit de decembrie. Trei zile inainte de Craciun! Si totusi s-a schiat ca primavara.

Altitudinea ridicata le-a adus gazdelor iarna la timp, si partia a fost preparata inainte de izbucnirea nechematei primaveri. Zapada compacta, dura, suferind totusi la suprafata din cauza caldurii, conducand astfel la „dusurile” din viraje atat de cunoscute de la cursele de final de sezon. Fiecare intoarcere in jurul unei porti a improscat un val de stropi mari.

Si au fost multe intoarceri. Mike Pircher, antrenorul lui Marcel Hirscher a montat un traseu copiat dupa cel din urma cu doi ani, cand elevul sau a castigat ultimul slalom din Madonna. Dificil, si asta l-a facut pe Marcel sa se culce pe o ureche. De obicei pe astfel de trasee, austriacul e de neajuns.

Slabit si de o raceala, Hirscher nu a mai atacat. Si surpriza! „Ieri am scos un timp neasteptat, azi am scos un timp neasteptat.” In Alta Badia crezuse ca a mers prost si a castigat cu o secunda si jumatate avans. Astazi a crezut ca a mers bine si a terminat cu aproape o secunda intarziere. „Am crezut ca a fost bine. E vina mea. Am atacat prea putin. Mi-am inchipuit ca pe traseul greu e de ajuns sa fac o mansa curata. E evident insa ca ceilalti au atacat.”

Si inca cum! Zapada primavarateca s-a agatat din cand in cand de schiuri, franandu-i pe baieti. O astfel de frana aproape inobservabila a simtit si Fritz Dopfer, care dupa o cursa altfel fara greseala a clatinat nemultumit din cap. Fusese primul si n-a avut termen de comparatie.

Nici Felix n-a scapat de piedicile zapezii, dar cum el s-a impiedicat la intrarea pe abrupt, iar colegul de echipa pe plat, l-a intrecut pe Fritz. Putintel, dar e in fata.

Suedezii Andre Myhrer si Jens Byggmark s-au luat la intrecere pentru ultimul loc de pe podiumul provizoriu. Primul a mers ceas, a prins ritmul portilor inca de la primele viraje si nu l-a mai scapat pana la finis. Cand doi se cearta, uneori al treilea nu castiga, dar rusul Alexander Horoshilov mai are timp pentru aceasta in mansa secunda. Este plasat intre cei doi suedezi, la 6 sutimi de Myhrer.

Gazdele au putut aclama evolutia si rezultatul schiorului lor, Stefano Gross, foarte iute in miscari, care a accelerat la fiecare viraj si ocupa un bun loc 6 in ciuda unor greseli la intrarea si la iesirea de pe abrupt. E urmat de austriacul Mario Matt, care nu a gresit, dar cum n-a reusit sa treaca linia de sosire la nici unul din slalomurile sezonului, astazi a fost putin prea prudent.

Tot insir schiori si Marcel Hirscher nu mai apare? Nu, fiindca asa cum spuneam la inceput, Marcel nu a prins un loc intre primii 10. Intarzierea adversarului lui Kjetil Jansrud in duelul pentru marele glob de cristal l-a plasat abia pe locul 11.

Desi partia a devenit mai salbatica pe masura ce s-a avansat spre sfarsitul listei de start, doi schiori au reusit totusi calificarea venind mult din urma. E vorba de elvetianul Justin Murisier (numarul 56) si cunostinta noastra din Are, suedezul Calle Lindh (51), care acolo a urcat in top 10 cu cel mai bun timp al mansei secunde.

Daca m-ar intreba cineva care e cea mai mare tristete care ma incearca in activitatile mele de cronicar al sezonului curent al Cupei Mondiale, as nominaliza punctul singur care sta in clasamentul general in dreptul lui Ivica Kostelic. Nu este clasat nici in Madonna foarte bine, locul 22, dar macar astazi croatul s-a calificat pentru mansa a doua, o premiera pentru el in acest sezon de slalom.

Mansa secunda incepe la 21:45. Clasamentul complet al primei manse il gasiti la articolul anterior.