Mikaela Shiffrin conduce in Kühtai

Cu clapari noi si numarul 1 pe tricou, americanca Mikaela Shiffrin a revenit pe drumul spre victorie. Timpul ei de 1:08,16 minute s-a dovedit prea bun pentru adversare. Surpriza din Are, suedeza Sara Hector, vazuta de toata lumea ca o minune de o zi, ne-a oferit proba contrarie. Cu o intarziere de 27 de sutimi, ea a depasit-o pe austriaca Anna Fenninger, care are de recuperat 39 de sutimi pentru a o intrece pe lidera.

Din nou la panoul de onoare: Mikaela Shiffrin (© FIS Alpine)

O victorie neasteptata in Sölden si apoi nici un podium. Nici macar la slalom, disciplina dominata de ea in ultimele doua ierni. Situatie inedita pentru Mikaela Shiffrin. Dupa un prim soc, prelungit mai mult decat la fetele experimentate, Mika a luat masuri. Din Are, a plecat cu un autocar plin de oameni si echipament in Italia, unde a testat materiale timp de 10 zile in Santa Caterina, acolo unde astazi schiaza baietii.

In Kühtai, statiunea tiroleza care inlocuieste Semmering-ul, unde iarna a venit mult prea tarziu, adolescenta din State s-a prezentat la start cu clapari noi, usor de recunoscut dupa rosul aprins. Cei vechi erau gri. „Nu e diferenta mare fata de perechea veche, dar pot ataca mai bine cu cei noi.” Posibil sa fie doar o chestiune de uzura, caci ca orice incaltari, prin purtare, claparii se lasa, iar la schi e important ca piciorul sa fie ca intr-o menghina. Secretul timpului bun a fost dupa parerea Mikai inspectia foarte buna, in timpul careia a descoperit toate pasajele cheie si cum trebuie abordate.

Aici a fost punctul slab al austriecelor Eva-Maria Brem si Anna Fenninger. Amandoua au gresit scump in acelasi viraj, intrarea directa pe langa o poarta aruncandu-le pana aproape de urmatoarea, si trebuind sa franeze exact la intrarea pe terenul plat. Pana si timpii finali sunt asemanatori, Eva-Maria pierzand cu 5 sutimi mai mult decat Anna.

Daca ele au fost asteptate pe podium, clasarea Sarei Hector este o surpriza, in ciuda locului secund ocupat acum doua saptamani in Are. Startul suedezei nu a fost curat. Pe singurul pasaj abrupt, cel aflat imediat sub cabina de plecare, schiurile i-au luat-o necontrolat, ba certandu-se si nemaivoind sa aiba de-a face unul cu celalalt, ba tinzand sa se pupe la varf. Dar dupa jumatatea de secunda pierduta cu aceste balbaieli, Sara n-a mai adaugat nimic la intarziere, ba chiar a redus-o la jumatate cu un finis foarte angajat.

Tot la capitolul surprize le putem trece si pe fetele care o urmeaza pe Eva-Maria. Atat Tina Weirather, cat si Dominique Gisin si Elisabeth Görgl au cunoscut vremuri mai bune la slalom urias. Dar iarna aceasta nu a corespuns asteptarilor nici uneia dintre ele. Ce este insa un start mai lent altceva decat un mic sughit pentru niste luptatoare de talia lor? Tina a prins un ritm bun devreme si l-a potrivit peste multele coline ale traseului, Dominique a continuat sa atace si sa munceasca in ciuda brutalitatii cu care a fost trimisa de valurile neobservate in afara liniei ideale, iar Liz nu s-a lasat oprita de teancul de erori adunate tocmai pentru ca a fost rapida.

Toata lumea o astepta pe Tina Maze intre primele, dar lidera Cupei Mondiale a schiat mult prea prudenta, asa cum a facut-o deja in cateva din cursele acestui sezon. Sa nu uitam totusi ca cu cat a fost mai in urma la pauza, cu atat a atacat mai cu avant dupa ea.

Mansa a doua incepe la 14:15, iar clasamentul primei manse il gasiti la articolul anterior.

Publicitate