Statiune noua, castigatoare noua, ca laitmotiv al zilei. Pe urmele lui Travis Ganong in Santa Caterina, suedeza Sara Hector isi trece si ea prima victorie in palmares. Si pentru a duce conincidentele pana la capat, timpul ei, 2:17,61 minute, este tot cu 9 sutimi mai bun decat al locului doi. Unde, pentru prima oara dupa trei ani de victorii in 28 decembrie, s-a aflat o Anna Fenninger racita bocna. La inca 9 sutimi in spate, multumita ca a revenit pe podium, a incheiat lidera primei manse, schioara din Statele Unite, Mikaela Shiffrin.

Sara Hector (© Keystone)
Vizibilitatea la nivelul solului fusese proasta pe partia „Marelui Curaj” si in prima jumatate a cursei. „De la aproape nimic, la nimic” conform declaratiilor celor care au trebuit s-o strabata. Cu ninsoarea intetindu-se pana la calificativul „ca-n povesti”, si vizibilitatea a coborat la zero absolut in partea a doua a intrecerii.
Si bineinteles, sirenele interioare ale fiecarei concurente au sunat alarma la intrarea in viteza pe terenul nevazut, necunoscut. Dar pentru schiatul prudent nu se acorda premii. Cine le-a vrut a trebuit sa-si dea drumul in pofida avertismentelor subconstientului.
Prima care le-a redus la tacere si si-a vazut de atacul la risc maxim a fost frantuzoaica Adeline Baud. Cel mai bun timp al mansei a doua a fost rasplatit mai darnic decat la alte curse. De pe locul 27, Adeline a avansat in top 10, pozitia a noua fiind cel mai bun rezultat din tanara ei cariera.
Frantuzoaica n-a ramas singura care si-a imbunatatit palmaresul. Marie-Pier Prefontaine si Ragnhild Mowinckel au urcat si ele pe cea mai inalta culme de pana acum.
Schioara norvegiana, s-a nimerit la start imediat dupa coechipiera Nina Löseth. Puterea autosugestiei e mare. Ragnhild a vazut-o cum pleaca glont de la start si „m-am hotarat sa atac si eu”. A pus totul pe cartea riscului si a inaintat de pe locul 14 pe locul 5, fara sa stie ca prietena ei nu impresionase.
Adversara din Canada a schiat mai tarziu. Terminase pe 9 prima mansa. Cat pe ce, dar nu chiar-chiar, am putea spune dupa evolutia ei. A atacat din toata inima, insa n-a trecut optim unul dintre valurile finale. Pentru cinci sutimi in plus, a ramas cu locul 6. Si cu o mare bucurie. „In sfarsit am reusit o mansa a doua asa cum stiu ca pot, si n-am mai comis ciudatenii ca pana acum. De fapt n-am prea stiut ce fac. Jumatate din timp am simtit ca hei, ce se intampla? M-am aruncat in jos si am sperat sa se termine cu bine.”
A avut norocul de partea ei. Doua concurente cu aceeasi filozofie, Nadia Fanchini si Anemone Marmottan au fost intrerupte din avantul nebunesc de propria salbaticie scapata de sub control.
In spatele lui Marie-Pier, la egalitate, au terminat cele care avusesera timpi gemeni si in Soci. Campioanele olimpice de la coborare, Dominique Gisin, la cea mai buna clasare de urias a sezonului, si Tina Maze, cu o evolutie nemultumitoare dupa victoria din Are, au ocupat impreuna locul 7. „Nu m-ar deranja sa termin mai des la egalitate cu Tina” a declarat Dominique, tintind desigur la numeroasele podiumuri pe care urca schioara slovena.
Clasamentul primei manse, cu Shiffrin, Hector, Fenninger si Brem in frunte, nu a aratat deloc rezistent. Specialistii au mizat pe austriece ca vor trece in frunte. Cele doua domina constant slalomul urias de un an de zile. Dar Eva-Maria Brem a facut o greseala la intrarea in plat, considerandu-se norocoasa ca a ramas pe traseu.
„M-am suparat atat de tare cand am gresit. Primele porti dupa aceea a fost dificil. Am simtit foarte puternic dezamagirea. Dar apoi am incercat sa ma tin de sistemul pe care il aplic la curse si sa raman fidela planului de la inceput.” Din exterior a parut sa adauge un plus de zvac la atac si desi picase in urma la ultimul intermediar, a fortat pe finis si a trecut in frunte. Nu se asteptase sa vada verde si s-a bucurat enorm.
Anna Fenninger a schiat ca pe sine. Intrarile prea directe in cateva viraje, le-a corectat finut fara a taia viteza. Totusi i-ar fi prins bine disperarea Evei. A pierdut o parte din avantaj pe final si chiar daca sefia temporara i-a fost confortabila, n-a ramas mult timp pe prima pozitie.
„S-a spus despre pista ca ar fi usoara. Nu este asa. Trebuie sa i te dedici de la bun inceput, si in plus, cu lumina asta proasta, valurile de pe traseu sunt aproape invizibile. In prima mansa m-am lasat surprinsa si am reactionat, in loc sa actionez. Am stiut ca nu se vede, dar e altceva cand parcurgi traseul cu viteza de concurs decat atunci cand il inspectezi. Nu sunt suparata. Cu raceala de care sufar, am obtinut maximul posibil. Acum ma duc acasa si pun schiurile la colt pana la anul ca sa ma fac bine.”
Cum Tina Maze si-a luat avant in clasamentul general, Anna a fost intrebata daca isi mai acorda sanse si mai lupta pentru apararea marelui glob de cristal. „Tina este puternica in toate disciplinele si este printre favorite la toate cursele. Constanta este punctul ei forte. De aceea castigarea Cupei Mondiale nu reprezinta un obiectiv pentru mine. Tina schiaza intr-un sezon cu zece curse mai mult. Daca la fiecare dintre ele merge nu extraordinar, ci doar normal, n-ai cum s-o invingi.”
Dintre cele doua fete dinaintea ei, Mikaela Shiffrin nu si-a pastrat avantajul primei manse, desi a schiat pe o linie foarte precisa si nu s-a lasat dezechilibrata de nimic. Doar ca a luat-o valul rotirilor si dupa ce a trecut de ultima poarta mica, a mai intors o data, desi poarta de sosire era destul de larga ca s-o primeasca in interiorul ei si daca ar fi mers drept. A costat acest ocol 9 sutimi? Sigur. A costat chiar 18? Poate.
„M-am gandit imediat dupa ce am intors ca asta a fost o greseala. Dar eram prea ocupata sa atac.” N-a stat sa planga dupa victoria ratata, ci s-a bucurat de revenirea pe podium. „In conditii ca aici, unde traseul este asezat atat de direct, si mie mi s-a parut foarte direct, nu-mi vine sa atac, ci am tendinta sa exagerez cu virajele, mai ales in mansa a doua, sau atunci cand imi este teama. Am incercat sa nu fiu speriata astazi, si sa imbratisez sansa de a ataca in conditii dificile, o lectie pe care am nevoie sa o invat.”
Retinerea e un termen necunoscut deocamdata de Sara Hector. Ajunsa pentru prima data pe podium la uriasul din Are, suedeza a aplicat din nou reteta recent descoperita a succesului. Debordand de energie, Sara s-a aruncat spre vale, a parcurs suveran abruptul, s-a balbait un pic la mijloc din cauza vitezei prea ridicate, pentru ca sa recupereze fara probleme timpul pierdut cu un finis din nou puternic.
Exuberanta pe partie, exuberanta la interviuri, indiferent daca au fost in engleza sau in germana. Surprinsa sau nu? „Da, sunt un pic surprinsa. Dar tot sezonul de pana acum a fost bun. La antrenamente merg bine de mult timp. Acum reusesc si in curse. Materialul este super, mental si fizic ma simt mai bine, si de aceea sunt si rezultatele mai bune. Pe deasupra avem si o echipa foarte puternica, in care ne intrecem una cu cealalta, fara sa uitam de distractie.”
Emotii? „Le-am avut deja acum o saptamana (de fapt doua saptamani, caci s-a referit la Are). Dar e ok sa ai emotii daca te poti concentra.” Ai visat vreodata ca vei invinge? „Dintotdeauna! In ultima vreme chiar foarte des!” Nu mai sunt slalomuri uriase in calendar pana la Mondialele din Beaver Creek. Ce zici, esti favorita la medalii? „Hm, da, asa s-ar zice. Dar nu stiu. Voi incerca.”
Imi plac articolele de pe acest site. L-am descoperit de curand.
Vreau sa semnalez doar o mica „greseala de tipar”: citez din text…”suedeza Sara Hector isi trece si ea prima cariera in palmares” ….. Nu ti se pare nimic in neregula cu exprimarea asta? La multi ani si un 2015 cu multe curse frumoase!
Bun venit, Cristian. Multumesc pentru cuvintele frumoase si pentru atentionare. Corectorul meu obisnuit e ocupat pana peste cap si nu imi mai atrage atentia cand gresesc. Eu citesc dupa ce scriu, dar nu vad chiar tot.