Un ciur numit Sljeme. Mikaela Shiffrin conduce detasat

Dupa doua slalomuri usoare, in Are si in Kühtai, era vremea sa vina unul dificil pentru a reordona valorile amestecate de timpii stransi din cursele accesibile tuturor. Partia Sljeme, aflata la portile capitalei croate Zagreb, a impartit plutonul in 4 grupe. Din prima face parte doar campioana ultimelor doua sezoane, americanca de 19 ani, Mikaela Shiffrin. Timpul ei de 56,88 secunde il depasteste cu 8 zecimi pe cel al austriecei Kathrin Zettel, acompaniata in grupa a doua valorica de o singura schioara, si anume ceha Sarka Zahrobska, cu un timp final la o secunda si 3 sutimi in urma liderei.

Mika in prima mansa din Zagreb (© Antonio Bronic/Reuters)

Grupa a treia include patru schioare, departajate intre ele de doar 14 sutimi, dar care au incasat intarzieri de cel putin o secunda si 69 de sutimi. Handicapul pentru restul lumii depaseste clar doua secunde, plutonul fiind condus de o Frida Hansdotter mai rezervata decat de obicei.

Cand am scris avancronica nu le-am pomenit nici pe Sarka, nici pe Kathrin din doua motive opuse, care au totusi o radacina comuna. Kathrin Zettel a mers in sub posibilitati, iar Sarka aparent peste ele, pe o partie cum nu se poate mai diferita de cea de pe Muntele Ursului croat. In Tirol fetele au avut o partie plata, cu zapada noua, din care schiurile au muscat cu pofta. In Zagreb le-a asteptat o pista demna de intrecerile Cupei Mondiale, lunga, abrupta si la inceput si la final, inghetata beton, pe care care canturile au trebuit ascutite la maxim ca sa nu derapeze.

„A fost chiar mai alunecoasa decat am estimat la inspectie”, a declarat la final Kathrin Zettel multumita ca in sfarsit a avut parte de conditiile ei favorite. A fost normal sa se intample asa, ne-a explicat expertul televiziunii austriece, Thomas Sykora. Intre vizitarea pistei de catre fete si startul cursei, partia a fost slefuita nu numai de toate concurentele si antrenorii lor, care au parcurs-o cu schiurile perpediculare pe directia de coborare, ci si de cateva cohorte de derapatori.

Din pacate pentru ele, multe fete au estimat gresit si nu au ales canturi adecvate pentru gheata croata. De aici nesiguranta manifestata pe traseu. Si tot acesta a fost motivul departajarii atat de nete pe grupe.

Tina Maze a schiat relativ curat, cu viraje rotunde si foarte linistita. N-a lasat deloc sa se vada dificultatea pistei. Aproape egala ei s-a dovedit suedeza Maria Pietilä-Holmner, la care totusi s-a observat cum un schi tot incerca sa fuga in lateral pe oglinda de la suprafata la fiecare schimbare de directie.

Si mai evident a devenit acest lucru la Nicole Hosp, care a iesit din cursa dupa un derapaj clasic. Abandonul ei si rezerva Fridei Hansdotter au facut loc intre fruntase pentru doua dintre fetele grupei a doua valorice. Ma refer la clasificarea FIS, cea care atribuie numerele de start, si nu la trierea facuta de ciurul partiei. Referindu-ne la impartirea din urma, in grupa a treia, Tinei si Mariei li s-au alaturat Michaela Kirchgasser, plina de incredere dupa rezultatele constant bune din aceasta iarna, si Nina Löseth.

Norvegiencei ii place partia Sljeme. Aici a reusit printr-un loc patru in urma cu doi ani cea mai buna clasare a ei in Cupa Mondiala. Intotdeauna cand schiezi pe o pista care iti place, dispare complet rigiditatea si eliberarea aceasta da aripi. Asa a schiat Nina astazi in prima mansa, depasind-o pe Tina Maze si egalandu-si performanta anterioara.

De ajuns pe podium in mansa a doua va fi insa foarte greu. Acesta este cvasi-inchis, ocupantele curente putandu-se cobori numai prin propriile greseli de pe el.

Slalomul de incheiere a lui 2014 a fost un declic pentru Sarka Strachova, care si-a regasit in Kühtai naturaletea din miscari. Nam fost sigura daca o va pastra in orice conditii. Dar cand a coborat astazi, am crezut pentru un minut ca am vazut perfectiunea. A atacat cu finete, n-a aratat nici cea mai mica ezitare si a accelerat in fiecare viraj.

S-a putut si mai bine. Kathrin Zettel a facut o cursa voioasa si vioaie, riscand mai mult decat Sarka, mai ales pe abrupturi, unde n-a lasat decat milimetri intre schiuri si porti. Asa a intrecut-o pe schioara ceha.

Convingerea ca mai bine nu se poate a fost zdruncinata, si apoi bine nivelata de demonstratia de schi a Mikaelei Shiffrin. N-as sti sa va spun ce a facut mai bine decat austriaca. Probabil ca pur si simplu instinctul i-a permis sa coteasca firesc, fara a pierde sutimi planuind pe unde s-o ia. Ceea ce la Kathrin a fost strategie, la Mika a devenit joaca. Doar asa se explica avantajul urias, obtinut cu o greseala saritoare in ochi pe final, in fata evolutiei fara cusur a schioarei din Alpi.

Nostim este ca imboldul spre atac i l-a dat chiar adversara ei. Cu numere de start succesive, Mika a vazut-o din cabina de la start pe Kathrin tasnind printre primele porti. „Uiiiii, e tare iute!” s-a gandit pustoaica americana. „Eu trebuie sa schiez si mai repede.” Si exact asa a schiat.

Mansa secunda incepe la 13:45, iar clasamentul complet al primei manse il gasiti la articolul anterior.

 

Publicitate

O părere la “Un ciur numit Sljeme. Mikaela Shiffrin conduce detasat

Comentariile nu sunt permise.