Revenirea. Marcel Hirscher conduce cu un avans consistent in Zagreb

Dupa ce in Madonna a terminat doar al saptelea, austriacul Marcel Hirscher a revenit pe o pozitie cu care este mai obisnuit. Locul 1, in 57,26 de secunde, dupa o cursa in care si-a permis sa includa si doua erori mari. Urmaritorii sai, suedezul Mattias Hargin si americanul David Chodounsky, n-au gresit si au totusi intarzieri de 77, respectiv 79 de sutimi.

Marcel Hirscher in prima mansa a slalomului din Zagreb (© AP)

„In Madonna n-a fost usor de digerat si de inteles locul 7 dupa doua manse foarte bune”, spunea Marcel Hirscher inaintea primului slalom al noului an, ce se desfasoara astazi in Zagreb, pe Muntele Ursului. La interviul de dupa cursa italiana, austriacul ii marturisea reporterului ca stie ce va face de sarbatori. Acesta l-a intrebat curios ce. Iar Marcel a replicat mirat ca pentru reporter nu e evident: „ma antrenez la slalom!”

Sase zile a dedicat doar celei mai tehnice discipline. S-a antrenat pe abrupt, pe plat, pe zapada tare, pe zapada cu priza, pe gheata, pe flescaiala, pe trasee dificile, pe trasee usoare. Si a revenit astazi pregatit sa le tina piept celor doi nemti pe care-i vedea favoriti.

A deschis prima mansa, nu inainte insa de a se alatura tuturor in minutul de reculegere, tinut pentru cei doi schiori din lotul american de juniori, decedati ieri intr-o avalansa din Sölden.

La a opta poarta, schiurile au vrut sa iasa de pe traseu, Marcel s-a opus cu trupul incordat, le-a innabusit rascoala la timp ca sa nu abandoneze si a parut sa atace mai departe cu si mai mult aplomb. Verticala de la mijloc a crosetat-o mai repede decat am putut intelege ce se intampla, apoi viteza a devenit asa de mare incat pentru prima data s-a vazut cu ochiul liber ca restul corpului ramane in urma si trebuie sa lupte ca sa le prinda din urma. A aratat sceptic cand a ocupat locul de la panoul de onoare.

Mario Matt nu i-a oferit un timp spre comparatie. Campionul olimpic a iesit de pe traseu pentru a patra oara in patru slalomuri desfasurate iarna aceasta. Mattias Hargin in schimb a schiat curat, etaland o tehnicitate perfecta. Primul timp, ca al lui Marcel. Al doilea timp, ca al lui Marcel. Al treilea timp, 77 de sutimi in spatele austriacului.

„Pentru mine e de neinteles unde am adunat atata avantaj” declara Hirscher din nou nedumerit de propria prestatie. Completand spre dumerirea noastra cum a fost partia astazi. „Pe gheata asta trebuie sa fii permanent pregatit. Esti in fiecare moment mai aproape de abandon decat de orice altceva.”

Usor nepregatit pentru gheata croata s-a dovedit schiorul german Felix Neureuther. La fiecare viraj i-au scapat schiurile un pic in lateral in derapaj, nepermitandu-i sa forteze accelerarea. „Am avut probleme cu priza. Inainte de finala mai trebuie sa ajustam un pic setarile si va fi totul in ordine.”

Chiar si luat prin surprindere, Felix tot si-a confirmat statutul de favorit la podium, alaturi de colegul Fritz Dopfer, mai lent pe platul de la mijloc, si de rusul Alexander Horoshilov. Curat nu, rapid da, Horoshilov a dat iute din picioare, stanga-dreapta si-napoi, si impingand tot timpul cu genunchii inainte, a prins viteza destula ca sa fie inca o data pretendent la un premiu. Rapid n-a fost numai in trecerea printre porti, ci si in redresari, scotandu-si frumos in evidenta conditia fizica de top.

Spre surprinderea tuturor, Felix n-a ramas pe podium. De prima amenintare a scapat. Pe drumul spre locul 2, italianul Giuliano Razzoli a iesit din ritm pe abruptul final, incalecand pana la urma o poarta si cazand.

Cu numarul 26 la start, David Chodounsky a schiat mai concentrat ca niciodata. Toti americanii au purtat doliu astazi. Daver a inceput cu un abrupt exceptional, cel mai bun vazut in intreaga cursa, cu 3 zecimi mai rapid decat al lui Marcel Hirscher. A schiat puternic si la mijloc, apoi foarte exact pe abruptul final si cu porti suficient de stranse ca sa devina capcane pentru vitezomani. La sfarsit a aratat cu mana spre casca cu doua nume scrise pe ea – Ronnie Berlack si Bryce Astle – si spre cer. Pentru ei, pentru colegii care si-au pierdut viata ieri, a schiat pana pe locul 3.

Mansa a doua incepe la 19:10. Clasamentul calificatilor din prima mansa se afla la articolul precedent.

 

Publicitate