Recordurile cad, Hirscher ramane in picioare si castiga uriasul de la Adelboden

Printre damburi si santuri, pe o partie departe de conditiile perfecte, Marcel Hirscher obtine, pentru prima data in istorie, trei victorii consecutive la slalom urias intr-un singur sezon, fiind singurul schior care termina cursa de la Adelboden in mai putin de doua minute si 40 de secunde, cu un timp final de 2:39:11, la peste o secunda in fata urmatorului clasat. Alexis Pinturault obtine al treilea podium la urias in acest sezon, incheind cursa in 2:40:24. In urma sa, cu un timp final de 2:40:75, Henrik Kristoffersen completeaza top 3, dublandu-si cel mai bun rezultat personal la aceasta disciplina. Clasamentul complet al cursei este disponibil aici.

Marcel Hirscher in drum spre victorie (photo: Alessandro Trovati)

Ca Marcel Hirscher iese victorios cursa dupa cursa nu mai poate uimi pe multi din cei ce urmaresc desfasurarea evenimentelor in Cupa Mondiala. Ca recordurile se aduna in dreptul numelui austriacului nici asta nu mai poate sa fie de mirare. Dar ca pe o partie plina de damburi si santuri, pe care mai toti schiorii au avut probleme si au facut erori, Marcel Hirscher termina cursa la o secunda si 13 sutimi in fata urmatorului clasat, schiind ca din alta lume, ca si cand ar cobori pe alta partie, asta este uimitor. Nu doar ca a reusit pentru prima data in istorie trei victorii consecutive la urias (Are, Alta Badia si Adelboden), nu doar ca l-a egalat pe Benjamin Raich la totalul de victorii cumulate pentru slalom si urias, aflandu-se, cu 28 de reusite, pe locul 3 intr-un clasament al tuturor timpurilor, dar si-a lasat adversarii fara drept de apel iar pe Ted Ligety l-a lasat cu ochii in soare, privind spre globul de cristal al probei pe care, cu doar 3 curse ramase la aceasta disciplina, americanul numai printr-un miracol l-ar mai putea castiga.

Ligety a incheiat cursa de astazi pe locul 7, dupa o prima mansa corecta, dar in care i-a lipsit stralucirea de alta data si dupa ce in partea secunda a pierdut pe sectiunea de plat tot avantajul de la start. Mai tinerii Henrik Kristoffersen si Alexis Pinturault au schiat curajos. Norvegianul a mers foarte bine in portiunea superioara, in care mai toti schiorii au pierdut timp, incurcati fiind de partia din ce in ce mai deteriorata, si a reusit, profitand si de timpul bun din prima mansa, sa termine pe podium. Rezultatul lui Kristoffersen a fost dublat pentru echipa Norvegiei de timpul bun al coechipierului sau, Leif Kristian Haugen, care a incheiat pe locul 8.

Cursa lui Pinturault din mansa secunda a fost nerecomandata cardiacilor. Plecand cu doar 0.01 secunde avantaj in fata lui Kristoffersen, lider la acel moment, francezul a acumulat mici greseli pe prima portiune, dar a recuperat pe zona de plat si a schiat impecabil pe abruptul final, reusind sa incheie la 51 de sutimi in fata norvegianului, dupa ce vazuse rosu la primii doi intermediari.

Intre podium si pozitia a saptea, ocupata de Ligety, s-au intercalat Fritz Dopfer (4), Felix Neureuther (5) si, surprinzator, italianul Florian Eisath (6), care a reusit prima clasare in top 10 la slalom urias din cariera. Eisath si compatriotul sau, Giovanni Borsotti (15), au fost singurii schiori care au coborat partia Chuenisbargli sub un minut si 21 de secunde in mansa a doua.

Povestile celor doi germani din top 10 nu sunt, insa, similare. Fritz Dopfer s-a dezechilibrat inainte de intrarea pe abrupt in prima mansa si a pierdut mult timp, dar a facut o cursa fara eroare dupa pauza, reusind sa recupereze la total. Felix Neureuther declara zilele trecute: ”Astept cu nerabdare clasicele de la Chuenisbargli in Adelboden. Amintirile de la victoria de anul trecut din cursa de slalom urias sunt remarcabile”. Timpul al doilea inregistrat in prima parte a cursei parea a-i da sperante ca ar putea face o declaratie similara si anul viitor, amintindu-si victoria de astazi. In mansa secunda insa, desi a plecat cu un avantaj de 41 de sutimi in fata lui Pinturault, lider la acel moment, Neureuther a schiat prudent, cu mici erori care, pana la final, l-au costat nu doar titlul ci chiar o prezenta pe podium. Maine, insa, in cursa de slalom, are sansa sa-si spele pacatele si sa mai adune niste ”amintiri remarcabile”.

Francezii si italienii s-au prezentat, ca de obicei, onorabil, cu 3, respectiv 4 clasari in top 15. Mathieu Faivre (9) si Victor Muffat-Jeandet (12) au terminat in top 10 prima mansa, dar mici erori si dezechilibrari le-au redus din avantaj in partea secunda. In tabara italiana a fost ziua rezultatelor surprinzatoare, unde, alaturi de clasarea lui Florian Eisath pe locul 6, veteranul Massimiliano Blardone, cu numar de concurs 30, a terminat cursa pe locul 12 dupa ce a facut fata cu brio zonelor mai deteriorate ale partiei, carora multi schiori inaintea sa le cazusera victime, si a urcat de pe locul 16 pe care se afla dupa prima mansa. Compatriotul sau, Roberto Nani, nu a fost la fel de constant in abordarea cursei, astfel ca avantajul ce-l plasa pe locul 6 la pauza, s-a dus odata cu inceputul prost si intrarea tirzie in chiar a doua poarta a traseului partii secunde a cursei, Nani incheind pe locul 10. Ultimul italian din top 15 este si schiorul cu cel mai bun timp in mansa secunda (1:20:82), Giovanni Borsotti, care, desi a plecat de pe 29, a parut de neclintit din fruntea clasamentului intermediar timp de 8 concurenti, pana la venirea coechipierului sau, Florian Eisath.

Dupa cursa de azi avantajul lui Marcel Hirscher la general creste la 152 de puncte in fata lui Kjetil Janstrud, profitand si de abandonul norvegianului in mansa secunda. Despre proba de slalom urias nu mai raman multe de zis. Un glob al probei pentru Hirscher este aproape inevitabil, dar pariul meu personal e ca Ligety nu va reusi nici macar sa termine anul pe locul secund daca lucrurile merg in continuare ca pana acum pentru american. Doar un rezultat bun in fata propriului public la Campionatul Mondial din februarie ar mai putea sa-i salveze un sezon cu poate prea multe asteptari si prea putine rezultate. Pana atunci, insa, ne intalnim maine pentru cursa de slalom din Adelboden.

Publicitate