Nu se stie niciodata de unde sare iepurele. Stefano Gross triumfator in Adelboden

Intr-un final de cursa demn de filmele de actiune doar trei sutimi de secunda i-au despartit pe schiorii de pe podium. Italianul Stefano Gross a reusit prima victorie din cariera in Cupa Mondiala, coborand partia Chuenisbargli cu un timp cumulat de 1:56:70. In urma sa la doar 0.02 secunde s-a aflat liderul primei manse, Fritz Dopfer. Pozitia a treia, cu 1:56:73, a fost ocupata de Marcel Hirscher, a carui figura trista de la premiere pare a spune ca nimic in afara de victorie nu e satisfacator. Clasamentul complet este disponibil aici.

Stefano Gross castiga slalomul din Adelboden (foto: EPA)

Un Stefano Gross cu zambetul de la o ureche la alta declara la finalul cursei: ”E extraordinar! E o zi incredibila pentru mine si cred ca si pentru echipa mea!”. Prima sa victorie in Cupa Mondiala a venit cand probabil nu multi i-ar fi dat sanse, dar astazi in Adelboden nu a fost ziua favoritilor. Felix Neureuther si Mario Matt nu au terminat prima mansa, Alexis Pinturault a ratat o poarta inainte de zona de plat in mansa secunda, incercand revenirea dintr-o dezechilibrare, Patrick Thaler, pe 2 la pauza, a ramas pe schiul interior in abruptul de la sosire si a cazut, mai adaugand un nume pe lista si asa lunga a abandonurilor. Veteranii Benjamin Raich (21) si Ivica Kostelic (18) n-au obtinut clasari in primele 15 pozitii, iar Jean-Baptiste Grange, un specialist al probei, care a facut o prima mansa buna, a terminat abia pe 6, dupa ce a pierdut un sfert de secunda pe zona mediana de plat.

Aflat pe locul 21 dupa prima mansa, francezul Julien Lizeroux a facut o cursa impecabila in partea secunda. Plecat cu doar 3 sutimi avantaj fata de Kostelic, liderul intermediar la acel moment, Lizeroux a schiat fara erori, reusind sa genereze viteza pe zona mediana de plat si sa creasca ecartul la peste jumatate de secunda la intrarea pe abruptul final. A terminat cursa la aproape o secunda in fara croatului si a stabilit cel mai bun timp al partii secunde, obtinand la final locul 9. Timpul sau cumulat a fost imbunatatit de Markus Larsson, suedezul plecat de pe 17 si care avea sa ramana mult si bine in fruntea clasamentului intermediar. Pana la Giuliano Razzoli nici Ligety (22), nici Khoroshilov (10), nici Piturault sau Moelgg (17) n-au reusit sa treaca de Larsson si parea ca deteriorarea partiei era cea mai buna scuza. Asta pana cand Giuliano Razzoli, plecat de pe locul 9 cu 98 de sutimi avans, a reusit sa imbunatateasca timpul suedezului, desi a pierdut peste jumatate de secunda pe zona de plat si la intrarea pe abruptul de la sosire. Henrik Kristoffersen a fost si el la un pas sau, mai precis, la o sutime de a ocupa pozitia de lider in clasamentul intermediar. Desi avea 40 de sutimi avans la ultimul intermediar, o singura eroare spre finalul zonei abrupte a fost de ajuns incat norvegianul sa aiba 0.01 in spatele lui Giuliano Razzoli si sa termine pe pozitia a cincea. Cei doi suedezi care, dupa prima mansa, ar fi avut sanse la podium, nu au alunecat la fel de lin si-n partea secunda, Jens Byggmark ratand o poarta dupa o iesire tarzie dintr-un viraj de dreapta si Mattias Hargin adunand mici erori care, la final, l-au trimis in afara primilor 10, pana pe locul 14.

Tricoul cu numarul 13 se pare ca nu i-a adus astazi ghinion lui Stefano Gross. Plecat in cursa de pe pozitia a cincea dupa prima mansa, italianul avea 11 sutimi avans in fata compatriotului sau, Giuliano Razzoli, lider la acel moment. Pana la ultimul intermediar, Gross a mers corect, mentinand avantajul in jurul a 10-20 de sutimi, dar a prins aripi pe final si a castigat aproape jumatate de secunda pe ultima portiune a partiei, schiind perfect in zona abrupta de la sosire. Italianului nu i-au tremurat picioarele in cursa, ci dupa aceea, urmarind ultimii 4 schiori ramasi in competitie. Jean-Baptiste Grange nu i-a dat multe emotii, fiind lent pe zona de plat si prudent pe final, astfel ca a terminat la 57 de sutimi in spatele lui Gross. Marcel Hirscher insa a pornit cu un avantaj de un sfert de secunda pe care l-a mentinut pana la al treilea intermediar, unde cronometrul arata +0,02. Cand stii ca austriacul iti sufla-n ceafa, trebuie ca te trec fiori, dar Hirscher s-a dovedit om de aceasta data, trecand linia de sosire la 3 sutimi in spatele lui Gross. Patrick Thaler, al doilea dupa prima mansa, a vazut cum avantajul sau de 0,89 de la start se micsoreaza semnificativ la fiecare intermediar pana cand se duce cu totul de-a berbeleacul odata cu Thaler, ramas prea mult pe schiul interior. Testul final s-a dat odata cu intrarea pe partie a lui Fritz Dopfer. Germanul avea aproape o secunda avans la start si urma sa coboare pe un traseu montat de antrenorul sau, deci se anuntau toate ingredientele pentru primul sau succes intr-o cursa de slalom. Dopfer nu a fortat, cronometrul a aratat verde la toti intermediarii, iar cele 50 de sutimi avans dupa intrarea pe zidul final pareau a fi de-ajuns pentru o victorie. Dopfer trece linia de sosire in uralele publicului, dar, surpriza, cronometrul e rosu si-arata +0,02. Daca cineva va face vreodata un film dupa cursa de astazi, ii sugerez sa-i spuna ”Trei schiori in trei sutimi”.

La finalul weekendului din Adelboden, Marcel Hirscher, desi aparent nemultumit de rezultatul sau de azi, se-ntoarce la conducerea clasamentului general al probei de slalom, cu 56 de puncte in fata lui Neureuther, consolidandu-si totodata pozitia de lider la general. Peste 5 zile baietii concureaza la Wengen in proba de combinata. Sa vedem ce surprize ne mai asteapta atunci.

Publicitate