Frida Hansdotter incearca sa scape de eticheta

Eterna secunda a slalomului feminin, suedeza Frida Hansdotter, conduce dupa prima mansa etapa in nocturna programata astazi in Flachau, cu un timp total de 55 secunde si 40 de sutimi. Locul doi, la 23 de sutimi in urma ei, este ocupat de lidera clasamentului general, slovena Tina Maze. Schioara ceha Sarka Zahrobska, cu 49 de sutimi intarziere, completeaza podiumul provizoriu.

Frida Hansdotter in prima mansa din Flachau

Astazi numerele de start 1 – 2 – 3, s-au dovedit a fi mai degraba un handicap. Pentru a intelege de ce, trebuie sa studiem putin starea vremii in ultimele zile in muntii de la sud de Salzburg. Iarna a venit in a doua zi de Craciun. Cu ninsori si geruri. Oraganizatorii au inceput atunci cu prepararea stratului de baza al partiei. Gros si compact, dupa ce au dat caldurile, acesta a inceput sa se moaie. Temperaturile negative de duminica au inghetat bocna aceasta baza, devenita un bloc urias de gheata. Duminica a nins din nou, iar stratul cel nou a fost tasat. Astazi insa a fost din nou cald si a zapada noua a devenit umeda.

Pe aceasta suprafata au pornit in cursa fetele. Baza de gheata jos, un strat subtire de zapada noua si uda deasupra. Conditii excelente pentru turisti, nu insa si pentru schioare profesioniste. Slalomistele pun mult mai multa forta in viraje. Si fac santuri in omat. Mai intai subtiri si imposibil de urmarit de restul lumii, apoi tot mai adancite, pana cand langa fiecare fanion de pe traseu apare o groapa.

Primele fete au schiat in rol de plug, indepartand zapada moale de pe traseu. Iar ultimele fete au dat din groapa in groapa. Doar intre aceste doua grupe, timp de cateva concurente obstacolul de pe traseu a fost minor, desi, declaratia lui Kathrin Zettel de la final, „as fi preferat sa-mi aleg singura linia”, ne spune ca nici pentru ele n-a fost confortabil. Nu este o intamplare ca pe primele cinci locuri, regasim numerele de start 6, 7, 4, 5.

Si un foarte merituos numar 13, cel al Ninei Löseth (locul 4). Norvegianca a prins gustul primelor locuri in Zagreb, si cu increderea nou dobandita a schiat fara greseala, coordonand din pozitie joasa si centrala forfecarea ritmica a picioarelor.

Sarka Zahrobska si Kathrin Zettel (locul 5) au dat semnalul revirimentului in grupa de elita, schiind fin si dand impresia ca abia ating zapada. Frida Hansdotter a ridicat stacheta, desi cursa ei activa si vioaie a inclus si o mica greseala inainte de primul timp intermediar. Suedeza a terminat de doua ori pe locul 2 in Flachau si a folosit experienta precedentelor succese pentru a o lua la fuga pe ultimul tronson, pe care a sufocat pretentiile la primul loc ale Tinei Maze.

In spatele primelor cinci, a incheiat spectaculoasa Wendy Holdener, care a inceput mansa cu o eroare costisitoare. Dupa ea, cursa schioarei elvetiene n-a mai avut nici un cusur.

Bun, si Mika? Adolescenta americana a avut ghinion la tragerea la sorti (numarul 2 de start) si ocupa locul 8, la o sutime in spatele deschizatoarei primei manse, austriaca Nicole Hosp. La amandoua s-a vazut cum schiul din exterior a fugit in viraje, lipsit de proptelele unei zapezi tari. Si Mikaela Shiffrin si Nicole spera ca raceala noptii sa le ofere o pista mai buna in partea a doua a intrecereii, pentru a incerca recuperarea diferentei.

Mansa secunda incepe la 21:45. Clasamentul fetelor calificate pentru ea, se afla la postul precedent.

O părere la “Frida Hansdotter incearca sa scape de eticheta

  1. Pingback: Frida merge pana la capat si castiga in Flachau | Schi alpin. Deocamdata.

Comentariile nu sunt permise.