Impotriva nemtilor sa nu te crezi victorios pana nu s-au urcat in autocar. Felix Neureuther castiga in Wengen

In mansa a doua de la Wengen surpriza a venit de la unul dintre favoriti, Felix Neureuther castigand slalomul cu un timp cumulat de 1:46:63. Locurile 2 si 3 s-au mentinut si dupa pauza, cu Stefano Gross si Henrik Kristoffersen la 20, respectiv 44 de sutimi in urma germanului. Clasamentul integral al cursei este disponibil aici

Felix Neureuther in drum spre victorie in slalomul de la Wengen (foto: Giovanni Auletta)

Regula de mai sus e din fotbal, dar as schimba titlul si as zice: fizioterapeutul lui Felix Neureuther ne tine cu sufletul la gura in cursa pentru globul de cristal al probei de slalom. Dupa prima mansa spuneam ca germanul a mers prudent si a terminat abia pe 5 la pauza, la 35 de sutimi in spatele liderului de la acel moment. Se pare, insa, ca rezultatul sub asteptari al lui Neureuther s-a datorat unui lant al slabiciunilor fizice, adica o vertebra buclucasa i-a dat, la propriu, dureri de cap, iar migrena i-a adus problemele de vedere care l-au impins la prudenta si in afara podiumului la pauza. Intre cele doua manse un fizioterapeut priceput l-a ”reparat” pe Neureuther, care ne-a incantat in partea a doua cu eleganta miscarilor venite din partea unui slalomist pentru care, in zilele bune, si cele mai dificile partii par o plimbare lina pe-un camp cu flori, nu pe-un traseu cu gropi, hopuri si denivelari.

Pe podium s-au mai aflat Stefano Gross si Henrik Kristoffersen. Italianul pare sa fi gasit un alt ritm de cand cu victoria de saptamana trecuta, iar azi a mers ca si cand avea ceva de dovedit. A dovedit ca o clasare pe podium nu a fost accidentala. Henrik Kristoffersen a mers, ca-n prima mansa, agresiv, dar a tras prea tare mai ales avand in vedere conditiile in care se gasea partia la plecarea lui de la start, astfel ca o dezechilibrare aici, un hop dincolo i-au redus avantajul si l-au trimis, la final, cu 44 de sutimi in spatele lui Neureuther.

In afara podiumului, dar facand o cursa excelenta in mansa secunda, Alexis Pinturault, castigatorul de anul trecut, a atacat din prima pana-n ultima poarta si a urcat 4 pozitii fata de prima mansa. Mai mult, ne-a dat ocazia sa vedem (inca) o dovada de fair-play si colegialitate in schiul alpin, lucruri care lipsesc uneori de prin alte sporturi.

După ce primii 15 schiori au ajuns la sosire – cu excepția lui Missilier, care a ajuns în contact prea brusc cu partia si-a iesit din cursa – am avut parte de o pauza neprogramata, din cauza accidentarii unui spectator care a trebuit scos din preajma partiei cu elicopterul. Cele 10-15 minute de asteptare n-au facut decat sa creasca tensiunea in randul celor mai buni sportivi din prima mansa, care asteptau ocazia sa imbunatateasca timpul lui Reinfred Herbst, lider la acel moment.

La reluarea cursei, Julien Lizeroux a plecat ca o torpila si, pe prima sectiune, a castigat destul timp incat sa ajunga jos cu 16 sutimi avantaj – in ciuda unor dezechilibrari pe seciunea mediana – si sa-si manifeste fara retineri bucuria in fata camerelor de luat vederi de la sosire. Inca doi schiori traverseaza partia, dupa care vine randul celuilalt veteran al slalomului din echipa Frantei, Jean-Baptiste Grange, care parea sa fi dat timpul in urma cu vreo 5 ani, facand o cursa impecabila si trecand linia de sosire la aproape o secunda in fata compatriotului sau, rezultat care pe Lizeroux a parut sa-l bucure sincer. Luca Aerni (11), Markus Larsson (9) si Patrick Thaler (13) au incercat, pe rand si fara succes, sa-l detroneze pe veteranul Grange.

Alexis Pinturault pleaca din boxe ca din pusca si, desi face mici greseli la mijlocul partiei, termina la peste jumatate de secunda in fata lui Grange, care avea sa incheie pe 8. Cadrul de la finalul cursei sale, insa, nu este nici cu Jean-Baptise Grange, nici cu Pinturault, ci cu Julien Lizeroux aplaudandu-si cu toata convingerea mai tanarul coechipier si aratand de ce schiul e frumos si dincolo de viteza si eleganta miscarilor, sau de tensiunea competitiei la varf, in anticiparea urmatoarei rasturnari de situatie.

Pauza neanuntata de care vorbeam mai sus e o scuza la fel de buna ca oricare alta pentru liderul primei manse, Mattias Hargin, pe care erorile cumulate l-au trimis abia pe 6 la final. Nici Fritz Dopfer nu s-a simtit mai confortabil in mansa secunda. Germanul declara, dupa slalomul de saptamana trecuta, de la Adelboden ”Trebuie sa fie si randul meu pentru o victorie in curand”, facand probabil referire la pierderea cursei pentru doar doua sutimi. Astazi nu a fost, insa, destul de curand, astfel ca germanul a terminat pe 7. In top 10 s-au mai aflat, pe langa cei deja mentionati, Alexander Khoroshilov pe 5 si Andre Myhrer, care a mers, din dezechilibrare in dezechilibrare, pana pe locul 10.

Dupa abandonul lui Hirscher din prima mansa, echipa Austriei nu parea a se simti foarte bine astazi, iar rezultatele o confirma. Singura clasare in top 15 este cea a lui Reinfred Herbst, pe 14. Austrieci se pot mandri, insa, cu cel mai bun timp al mansei secunde, care n-a venit nici de la Benjamin Raich (16), nici de la Mario Matt (20), dar apartine totusi lui Matt, Michael Matt (17) – mult mai tanarul frate al lui Mario – care, la 21 de ani, a reusit pentru prima data in cariera sa termine – cel putin onorabil, as zice – o cursa de Cupa Mondiala, dupa ce a plecat in concurs cu numarul 63.

La finalul zilei Felix Neureuther revine in fruntea clasamentului general al probei, iar noi ne pregatim pentru coborarea de maine, sper eu de sus pana jos, daca ninsoarea si ceata nu vor impiedica desfasurarea in siguranta a cursei pe intreg traseul.

Publicitate