Mattias Hargin, echipa Suediei si lectia primei manse la Wengen: totul sau nimic

Mattias Hargin conduce dupa prima mansa a slalomului din Wengen, pe care a terminat-o in 54:80. Castigatorul de saptamina trecuta de la Adelboden, Stefano Gross, se afla pe 2, cu 14 sutimi intarziere. Pe pozitia a treia sta la panda pentru finalul cursei Henrik Kristoffersen, care a ajuns la sosire in 55:12. Clasamentul complet la pauza este disponibil aici

Mattias Hargin conduce in slalomul de la Wengen (foto: Alexis Boichard/Agence Zoom/Getty Images Europe)

Partia dificila, zapada din abundenta si temperaturile peste ceea ce ar fi de dorit pentru conditiile ideale de schi au dus echipa Suediei in situatia imparatului din legenda: cu un ochi rade, iar cu celalalt plange. Mattias Hargin n-a facut o cursa perfecta, dar a riscat, a atacat, n-a lasat micile erori de pe abrupt sa-i strice concentrarea si, cu putin noroc, a terminat primul la pauza in Wengen. Andre Myhrer si Markus Larsson pleaca si ei din top 10 in mansa secunda, de pe 7 respectiv 10. Cat despre lacrimi si necaz, ele se datoreaza faptului ca jumatate dintre suedezi n-au trecut linia de sosire. Axel Baeck n-a bagat de seama ultima poarta de pe abruptul median, drept care a trecut pe langa ea, Jens Byggmark, singurul schior din echipa Suediei care are deja un loc asigurat la Campionatul Mondial, s-a culcat pe-o ureche si-a dat cu fundul de pamant dupa ce a ramas prea mult pe schiul interior, iar Anton Lahdenperae a completat lista abandonurilor suedeze. La cat s-a ratat in prima mansa, cei care s-au ales cu un DNF ar putea foarte bine sa-si organizeze o parte secunda doar pentru ei, un soi de salon al refuzatilor Wengenului. S-ar aduna nume mari, chiar dintre favoritii la titlu, de mentionat fiind Ivica Kostelic, cazut victima a unui damb aflat chiar la baza unui fanion si care l-a aruncat in afara traseului, alaturi de Marcel Hirscher, liderul clasamentului mondial al probei, austriacul incalecand un bat pe portiunea abrupta de la jumatatea cursei.

Umbla vorba pe vremea unui nene celebru la timpul sau, Vergiliu cica-i spunea, cum ca norocul e de partea celor curajosi. Cam asa au stat lucrurile si astazi. Mattias Hargin nu s-a-ncurcat cu maruntisuri si-a atacat convingator de sus pana jos. La fel ca el au procedat si Stefano Gross, care pare a fi prins curaj dupa victoria de saptamana trecuta, dar si Henrik Kristoffersen, care-a terminat mansa pe 3, cu un zambet cat pentru trei victorii. Lectia atacului a fost, poate, insusita cel mai bine de un alt norvegian, Jonathan Nordbotten, venit de nicaieri, cu numar de start 32 si care va pleca de pe 16 in mansa secunda, precum si de Alexander Khoroshilov (6) si de Luca Aerni, numar de concurs 30, care si-a bucurat compatriotii cu un loc 11 la pauza. De partea cealalta a baricadei, Felix Neureuther, unul dintre favoritii probei si care, spre deosebire de Hirscher, a castigat in trecut slalomul de la Wengen, a mers prudent azi, terminand prima mansa abia pe locul 5, la 35 de sutimi in spatele liderului si la doar una dupa compatriotul sau, Fritz Dopfer. Din top 10 vor mai pleca dupa pauza Alexis Pinturault (8) si Patrick Thaler (9).

Ne vedem in mansa a doua sa verificam daca lectia lui Hargin se aplica si pe mai departe si daca vom avea parte de al doilea slalom consecutiv cu invingatori surpriza.

Publicitate