Edit Miklos pe podium in Cupa Mondiala!

St. Moritz, locul primului punct obtinut de schioara care la inceputuri a concurat pentru Romania. St. Moritz, locul primului podium al lui Edit, obtinut multumita grijii federatiei romane de schi si biatlon pentru Ungaria. Astazi timpul ei de un minut, 44 de secude si 40 de sutimi s-a dovedit o nuca prea tare pentru toate adversarele cu exceptia elvetiencei Lara Gut (-0,58) si a austriecei Anna Fenninger (-0.26).

Edit Miklos astazi in cursa premiata! (© GEPA)

Asta primavara m-am intalnit cu Edit la Hinterstoder, intr-o zi in care Ungaria a organizat acolo intrecerile nationale. La final am stat un pic de vorba ea. In romaneste, limba pe care o vorbeste inca bine, desi are rareori ocazia sa o practice in viata de acum. Pomenesc de aceasta deoarece oficialii Comitetului Olimpic Roman si ai Federatiei de Schi au declarat anul trecut la Soci ca printre alte probleme pe care le-a avut federatia cu Edit s-a numarat si neintelegerea limbii romane.

Am intrebat-o: „Daca ai fi ramas sa concurezi pentru Romania, crezi ca ai fi obtinut aceleasi rezultate (7 la Soci, 5 in coborarea de Cupa Mondiala din Crans Montana)?” „Daca as fi ramas in Romania, astazi n-as mai fi schiat” a raspuns ea sec. Si mi-a acordat permisiunea de a povesti intamplarile ce i-au dat branci in bratele ungurilor in timpul Jocurilor Olimpice din Vancouver.

Ar fi gresit sa spunem ca Edit Miklos nu a fost sprijinita deloc de Romania. A fost. Dar nu destul. Inceputurile in sportul alunecarii pe zapada pe versantii muntilor i-au fost insotite de antrenorul Ferenc Bonis. El i-a remarcat inclinarea spre schiul alpin, apoi aptitudinea in probele de viteza si tot el a incercat sa revolutioneze sistemul romanesc de antrenament prin cantonamente lungi pe zapada in strainatate, cu toate fetele mai rasarite pe care le avea Romania adunate la un loc. Si cele mici – Edit si surorile Narea, si cele mari.

Edit a ajuns sa ia apoi mentiuni la Campionatele Mondiale de Juniori, la Cupa Europei, a ratat Jocurile Olimpice din 2006 accidentata fiind, dar a reusit cel mai bun rezultat romanesc la Campionatele Mondiale de senioare in 2009. In tot acest timp a fost sprijinita si financiar. Poate nu in intregime, dar destul cat sa nu se planga. Si nu s-a plans.

Secretar general la FRSB a fost in toata aceasta perioada Constantin Arghiropol, care a crezut in Edit si a sustinut-o cum s-a priceput. In primavara lui 2009 Arghiropol a iesit la pensie si la alegerile din aprilie a fost inlocuit de Puiu Gaspar.

Edit intre timp scosese capul in elita schiului mondial. Acumulase un pic de experienta, invatase sa estimeze ce e bine si ce nu in pregatirea ei de sportiva. Prima surpriza a venit atunci cand in primavara federatia a uitat sa onoreze ultimele plati pentru antrenorul ei austriac, cel care a condus-o pana la nivelul Cupei Mondiale dupa ce Ferenc Bonis n-a mai avut ce s-o invete.

Nu stiu precis ce s-a intamplat odata cu schimbarea conducerii in federatie. Trebuie sa fi fost o ciocnire de orgolii. Sef nou, idei noi, program nou. Un iceberg, ne putem imagina, din care singurul aspect vizibil pentru Edit au fost sicanele. Promisiunile neonorate. Reticenta de a i se oferi ceea ce pana atunci fusese de la sine inteles. Refuzul de a-i fi acoperite niste cheltuieli necesare. Retragerea masinii de serviciu, cu care facea deplasarile la concursuri. Inlocuirea antrenorului ei cu unul roman, cand Romania nici macar in ziua de astazi nu are un antrenor mester in ale vitezei. Si motul imbombonat de pe tort, suspendarea ei pentru o luna cu o jumatate de an inainte de Jocurile Olimpice din Vancouver.

Edit n-a stiut niciodata motivul exact al acestei suspendari, iar cei de la federatie, intrebati iarna urmatoare de Radu Savin de ce au suspendat-o, nu si-au mai amintit. Radu n-a stat nepasator in fata acestor seisme. S-a implicat si a vorbit cu federalii. Romania este un izvor nesecat de absurditate si raspunsurile primite se incadreaza in tiparul aiuritor in fata caruia nu stii daca e cazul razi sau totusi sa plangi.

In vara BRD a lansat campania „Cautam oameni mari”, urmand a acorda sase sponsorizari in urma votului popular. Oamenii din lumea schiului si prietenii lor s-au mobilizat exemplar, iar povestea lui Edit a castigat in noiembrie sponsorizarea. A putut plati o parte din banii datorati antrenorului ei, Jürgen Albel, dar n-a avut voie sa-l ia cu ea la Vancouver. A trebuit sa descifreze de una singura tainele foarte dificilului traseu de coborare.

A cazut si s-a accidentat.

Ei bine, cu toate hartuielile pomenite mai sus, Edit inca ar mai fi concurat pentru Romania.

COR are prostul obicei de a face rezervarile in grup pentru deplasarea sportivilor la JO. Un sportiv mai are concursuri de pregatire cu trei saptamani inainte de inceperea lor? Ce mare scofala? Medalii si asa nu ia, deci pleaca atunci cand spunem noi. Adica ei, cei de la COR. Si se intoarce acasa tot asa, la comanda. Biletele de intoarcere in Europa au fost luate pentru o data tarzie. Dupa toate celelalte tari. Ca sa fie mai ieftin.

Avea Edit cursa de Cupa Mondiala? Pfffff. Sare si ea peste niste etape. N-o fi foc.

Dupa ce s-a accidentat, si mai bine. Nu mai avea de ce sa se intoarca in Romania. Cu piciorul in ghips, Edit n-a mai putut face nimic in satul olimpic in afara de a sta inchisa in camaruta mica, holbandu-se la pereti. Si-a dorit sa plece acasa mai devreme. A incercat la Puiu Gaspar. N-a fost ajutata. A cautat disperata sa dea de Ioan Dobrescu, secretarul general la COR. Acesta i-a spus ca nu are cum sa-i schimbe biletul.

Si atunci Edit a luat legatura cu Jürgen Albel, care i-a gasit o varianta de revenire acasa imediata. Fericita, Edit s-a apucat de impachetat cand… a primit un telefon din tara. De la un vechi antrenor de la Miercurea Ciuc. „Edit, am auzit ca vrei sa vii mai devreme acasa. Nu veni! Stai acolo, caci m-au sunat niste amici de la federatie si mi-au zis ca daca te intorci de capul tau, federatia te va suspenda definitiv si nu vei mai putea face performanta.”

Sincer, trebuie admirat machiavelismul perfect al intregului scenariu. Cei din federatie nu pot fi acuzati de ceva. Nimeni n-a amenintat-o vreodata pe Edit direct. Antrenorul a sunat-o din postura de om caruia ii pasa de ea.  Dorind onest s-o ajute. De unde a stiut ca Edit vrea sa plece si oficialii delegatiei romane se opun? Un pic ne miroase a fum. Dar fara sclipirea vie a unui foc, fumul ne scapa evaziv dintre degete.

Nu inainte de a trece pe deasupra paharului cu experiente amare al lui Edit, impingand un strop pe dinafara. La final de martie Edit ma contacta ca sa ma anunte ca va incepe formalitatile de stabilire a domiciliului in Ungaria pentru o mutare ulterioara, cu rugamintea sa nu spun inca nimanui.

Nu avea nici o obligatie fata de mine. Dar o ajutasem in campania de la BRD si Edit a considerat ca asa este corect. Am plans. Am avut inima grea zile in sir. N-am incercat s-o abat de la hotararea ei. Nu pentru ca n-am vrut. Ci fiindca in perioada de un an si jumatate cat i-am fost alaturi cu articolele de pe blog, vrand-nevrand, m-am incurcat si eu in jugul la care ea a tras tot timpul. Si oricat de puternica ar fi fost, nu avea cum sa mearga inainte cu o federatie tragand indaratnica in sens opus.

Edit nu a vrut decat sa faca performanta adevarata. Ramanerea in Romania ar fi insemnat acceptarea posibilitatii suspendarii pe viata la orice vorba sau actiune in dezacord cu federalii care nu inteleg performanta. Cu mentiunea ca multimea federalilor care inteleg performanta in schiul alpin este vida.

Cand au auzit ca Edit schimba tricolorul, n-a incercat nimeni sa discute cu ea. Sa-i intinda mana in ultimul moment cu buna credinta. Au lasat-o sa plece de parca ar fi scapat de o belea, ba chiar, daca ne luam dupa ce s-a publicat in presa in perioada respectiva, au incercat sa stoarca niste banuti de la vecinii unguri. Ca doar la fotbal vanzarea de sportivi e practica legitima. Fraieri suntem daca n-o extindem si la schi.

Intre timp, fiindu-le alaturi si altor schiori ai nostri, nu pot sa nu vad ca nu exista numai reavointa la federatia romana. Dar incompetenta, ingamfarea ignoranta, haosul si dezorganizarea prospera si acopera bunele intentii. La un sef care doreste, sunt zece subordonati care pun voiosi bete in roate si apoi privesc fuduli la carul rasturnat.

Iar atunci cand a plecat Edit nici seful n-a dorit-o. Pentru motiv ar fi doua explicatii. Fie a intuit ca va ajunge sus, lucru inadmisibil pentru pacea institutiei conduse de cel care dupa ratarea unei medalii de catre Dana Haralambie la FOTE 2013 a declarat „E mai bine că a venit pe locul opt. Dacă ar fi luat o medalie, nu ne mai înţelegeam cu ea”. Fie nu a vazut potentialul imens ce statea boboc umflat in Edit, gata sa pocneasca in orice clipa, lucru la fel de grav pentru cel de care depinde intreg schiul alpin romanesc.

La Jocurile Olimpice oficialii care se deplaseaza acolo fac glumite de cunoscatori fini atunci cand sportivii nostri esueaza previzibil. Sau imprevizbil. Comentariul unuia dintre ei dupa accidentarea lui Edit a sunat „a gresit ca o incepatoare”. As spune si cine e autorul care si-a tradat cu aplomb lacunele intr-ale schiului, dar am ratacit adresele unde a fost publicata declaratia si fara patalama la link ma paste acuzatia de defaimare.

Dupa ce Edit a pus lucrurile in miscare, totul s-a intamplat rapid. In toamna astepta decizia Federatiei Internationale, in ianuarie 2011 primea aprobarea de a concura pentru Ungaria. Cu palmaresul trecut pe zero. A pornit-o de jos, de la curse FIS pentru scazut punctele de penalizare si imbunatatirea numarului de start. A pierdut cam doi ani cu reatingerea nivelului la care se accidentase schiind pentru Romania.

Am intrebat-o in perioada aceea. Ce e mai bine la unguri, Edit? Primesti mai multi bani? Nu, banii sunt putini si aici. Dar ma simt sprijinita. Cum esti sprijinita? Presedinta federatiei ma suna sa ma felicite dupa curse. Si site-ul lor publica stiri cu toate rezultatele mele. Atat? Da.

Atat si-ar fi dorit Edit si in Romania. Sa fie vazuta si apreciata exact la valoarea ei. Nu peste, dar nici sub. Acesta este punctul la care a esuat federatia. Care atunci cand e criticata pentru plecarea lui Edit, ne arunca in fata banii „aruncati” pentru „mofturile” de operatii platite, operatii pentru doua accidentari din perioada junioratului, petrecute in timp ce Edit schia pentru tricolorul romanesc, pe care l-a purtat dupa aceste accidentari acolo unde nu-l mai urcase nimeni.

***

Schiul alpin e un sport in care e nevoie de enorm de multa rabdare. Dezvoltarea unui schior se face in etape care nu pot fi arse. Dar ce poate deveni, este vizibil de cand dau mugurii. Cu conditia sa aiba cine sa-l vada.

Ungurii au fost foarte fericiti s-o aiba pe Edit. Nu s-au descurajat la pasul mare inapoi facut dupa mutare. Fara ca ea sa aiba rezultate, au ajutat-o sa-si gaseasca sponsori, au ascultat la ceea ce a avut ea de zis si au urmat drumul pe care ea l-a crezut cel mai potrivit. Iarna trecuta a inceput cu mai multi bani, cu o echipa care a inclus si un fizio-terapeut, cu antrenor maghiar, cu antrenor austriac, fiecare concentrat pe specialitatea lui, si cu om platit pentru promovarea imaginii ei pe facebook.

La Jocurile Olimpice la coborare le-a depasit pe toate austriecele, ceea ce a facut-o faimoasa in republica alpina. Reporterul ORF i-a luat interviu in Soci si in St. Moritz si-a amintit razand de reactia ei cand i-a spus ca trebuie sa fie foarte bucuroasa ca a terminat pe locul 7. „Nu sunt multumita. Eu am venit aici, la fel ca toate celelalte sportive, ca sa castig o medalie.”

In St. Moritz nu i-au dat medalie la premiere, ci un buchet de flori. Dar a avut voie sa urce pentru prima data pe podiumul unei Cupe Mondiale, intr-o cursa la care iubitorii schiului alpin au asistat increduli la insirarea succesiva a favoritelor lor in urma lui Edit.

Edit alaturi de Lara Gut si Anna Fenninger (© Reuters)

Cu o seara inainte trasese la sorti numarul 2 si postase pe facebook o analiza a caracteristicilor noii partii din St. Moritz. Elvetienii au inceput sa se pregateasca de Campionatele Mondiale din 2017 si anul acesta au prezentat noul traseu pentru coborarea feminina. Nu foarte dificil si nici abrupt. „Schiurile rapide sunt foarte importante, avem nevoie de alunecare rapida si sa stam cat se poate de mult in pozitie ghemuita. Dar cel mai important este sa nu franam si sa nu pierdem viteza.”

Edit a avut rachete in picioare si pe primul pasaj, cel de alunecare pura, doar austriaca Mirjam Puchner a intrecut-o, majoritatea adversarelor incepand partea tehnica cu un handicap de cel putin jumatate de secunda. In pasajele stranse de la mijloc, Edit a intrat un pic prea direct, ceea ce a obligat-o sa faca ce nu-si dorise. Sa franeze usor la ajustarea trasei. Dar de indata ce a ajuns pe linia buna, a dat din nou drumul la schiuri si finalul a gasit-o accelerand din nou.

A intors perfect in ultima curba. A cautat tabela la trecerea liniei de sosire. A vazut avantajul mare, o secunda si 24 de sutimi fata de Nadia Fanchini. Abia daca a schitat un zambet. Avea de asteptat.

Si a asteptat la locul fruntasei mult si bine. N-a fost usor. Imediat dupa ea, reprezentanta gazdelor, Nadja Jnglin-Kamer (locul 6) s-a aratat capabila de un timp mai bun. Pana aproape de final. Doua greseli si gata, i s-a inrosit timpul. Viktoria Rebensburg (locul 4) a fost si ea cat pe ce s-o depaseasca pe Edit. Dar la ultimul viraj schiurile au decolat in directia afara de pe traseu, Viki pierzand elanul la redresare.

Fabienne Suter (locul 5) a inceput cursa de urmarire a lui Edit de la plus opt zecimi. S-a apropiat, cu intarzierea la fiecare intermediar tot mai mica si mai mica, pana aproape a disparut. Un ocol suplimentar la ultima curba si Edit a scapat din nou.

Dupa primele 15 concurente, Edit era inca pe primul loc. Dar urma grupa de elita si slabiciunile cursei ei, relevate de evolutia timpilor adversarelor mai sus pomenite, erau prea expuse pentru a nu fi valorificate de nici una dintre cele mai bune sapte coboratoare ale lumii.

Lara Gut a plecat cu cronometrul setat pe +0,50. Insa de cum au aparut virajele a intruchipat perfectiunea. A ramas ghemuita pentru atac chiar si la intoarcerile stranse care indemnau la ridicare in picioare. Nu i-a dat nici o sansa lui Edit, chiar daca la ultima curba a ocolit si ea, ca si colega Suter ceva mai inainte.

Liz Görgl a intarziat si sus, si in partea tehnica, si s-a scos singura din ecuatie. Tina Maze a inceput aproape la fel de bine ca Edit, dar slabita de o gripa, n-a avut energie destula pentru a lupta in virajele tehnice, devenind turista scuturata pe denivelarile in formare de la mijloc.

Anna Fenninger a inceput decisa, cu doar o sutime mai lenta decat Edit, apoi a inceput sa adune viraje cam largi si doar finalul bun a intercalat-o intre Lara si fosta noastra schioara.

Tina Weirather n-a avut pozitia joasa si decisa a Larei si Annei. Elena Fanchini a schiat ca vulturul. Cu mainile intinse si planand deasupra traseului in ocoluri largi. Doar Lindsey Vonn o mai putea da jos de pe podium pe Edit. Aici a intervenit norocul. Americanca a fost lenta sus. Probabil vantul. A fost lenta si in al doilea pasaj, inca expus capriciilor curentilor razleti. Si apoi a gresit. O intrare directa intr-un viraj a prins-o in caruselul centrifugii si doar o franare brutala a mentinut-o pe traseu. Si a trimis-o in anonimatul subsolului clasamentului zilei.

Locul trei a ramas al lui Edit, care a revenit dupa aproape un an in boxa ORF-ului, calma si flegmatica. De parca n-ar fi scris istorie. „Ai avut noroc cu vantul? A batut din spate?” „Am avut vant in cursa, dar nu stiu din ce parte a batut. Am fost prea concentrata la cursa ca sa observ.” „Vor sari in sus de bucurie ungurii acum?” „Nu stiu inca, vom vedea astazi.” „Te surprinde podiumul?” „Putin. Dar am mai avut rezultate bune si anul trecut, la Soci si in Crans-Montana.”

Saptamana trecuta, cu puncte in toate cele trei etapele desfasurate in Cortina d’Ampezzo, Edit marcase deja trendul puternic ascendent al formei de moment. Am felicitat-o dupa cursa si i-am promis ca „tin pumnii pentru primul podium”. Edit a zambit.

Si a urcat pe podium in St. Moritz. „Pai Edit, daca stiam ca asa usor merge, eu comand si tu te conformezi, iti ziceam ca astept victoria!”

A zambit din nou, completand: „treapta cu treapta, inainte!”

Clasamentul final al etapei

Publicitate

10 păreri la “Edit Miklos pe podium in Cupa Mondiala!

 1. Felicitări Edit! Aș vrea să aud ce are de zis onor federația și dl. Gaspar vis-a-vis de această performanță… este comparabilă cu performanțele obținute de biatloniști? merita să fie susținută în continuare?

 2. Edit, felicitări si tot binele si sănătatea din lume, suntem mândrii de tine si ma bucur ca am avut ocazia sa te văd la vreo doua curse

 3. Nu impuscati. Concediati.

  Pentru Romania concureaza doua fete nascute in Franta, nu in Germania. Concureaza si sunt mai bune decat copiii din Ro, care tanjesc dupa antrenamente pe zapada, dar au rareori parte de ele. Dar si pentru surori este dificil, caci depind de aceeasi federatie romana inerta.

  • 1.”Pentru Romania concureaza doua fete nascute in Franta, nu in Germania.” Jurnalist Spiru Haret – Dan Horea se referea la patinaj – da avem si acolo o concurenta nascuta in afar tarii – in Germania nu in Franta.
   2. „Concureaza si sunt mai bune decat copiii din Ro”
   Din nou lipsa de profesionalism.

   Federatia Franceza le-a spus celor doua surori ca Franta are destule sportive in fiecare proba si ca ele nu vor putea concura pt. Franta la Olimpiada si JO. (intr-o cursa la JO sau CM nu sunt aceptati mai multi de 5 sportivi din aceeasi tara. Surorile Caill nu erau printre primele 5 in nici o disciplina.

  • Federatia franceza nu le-a spus niciodata surorilor ca nu vor putea concura pentru Franta. Cand Ania a schimbat tara tocmai terminase pe locul 2 la nationalele Frantei pentru categoria ei de varsta.

   Cat despre profesionalismul pe care-l asteptati, mergeti la ziare sa-l pretindeti. Eu nu sunt decat o amatoare cu un hobby.

  • „Nu impuscati. Concediati.”

   Din pacate nu mai exista oameni profesionisti care sa se priceapa la conducerea unei federatii. Sa spunem adevarul: ski-ul este un sport scump. Cei care ajung la varf pleaca dupa concursuri cu cec-uri mari. Problema este: cine trebuie sa ii subventioneze pe sportivi? Federatia? Parintii / Familia? In Romania noi am ramas la mentalitatea de „sa ne dea statul bani si noi aducem medalii”

   In tenis Halep a ajuns unde a ajuns cu bani de la familie. Nu a primit mai mult sprijin de la federatie decat sprijinul primit de schiori. Si isi alege antrenorii. Pe care bineinteles ca ii plateste ea. Federatia nu plateste nimic. De ce la ski sa fie diferit? De ce sa plateasca federatia din banii contribuabilului roman cand acesti sportivi pot deveni milionari (intrebati-o pe Tina Maze cati bani are in cont – va asigur ca nu moare de foame).

   Si un ultim exemple. La olimpiada 2014 la Sochi Jenny Jones a obtinut medalai de bronz la snowboard. Nimic neobisnuit pana aici. Interesant este povestea ei. Si federatia britanica nu prea are bani pentru sporturile de iarna. Numai ca Jeeny Jones este indragostita de snowboarding. Si s-a dus in Franta unde s-a angajat pe post de camerista la un hotel intr-o statiune alpina si dupa program se antrena. Si cu banii obtinuti din munca isi platea instructorul si antrenorul.

   Morala: banul este numai o scuza. Cine vrea si is doreste sa ajunga sus ajunge. Dar trebuie muncit mult.

  • https://partieeeee.wordpress.com/statistici/cupa-mondiala-programclasamente/2011-2012/castiguri-fete/

   Atat se castiga la schi. Pentru banii astia probabil ca nici parintii Simonei n-ar mai fi investit in ea. Sumele sunt castigurile dintr-un an de zile. In toate tarile cu rezultate, sportivii sunt sustinuti financiar de federatie. Cei mai buni si de sponsori. Dar pe drumul pana la sponsori federatia e de baza.

   In anul in care la schi alpin va obtine medalie olimpica un schior sau o schioara cu un job de zi, va voi accepta rationamentul. Pana atunci, sa spunem ca snowboardul are norocul sa se afle inca in perioada lui romantica.

Comentariile nu sunt permise.