Somnul, pisica si victoria lui Jansrud in coborarea-sprint de la Kitzbuhel

Dupa doua ore de intarziere pe motiv de ceata si mutarea startului la jumatatea partiei, scurt si la obiect, asa cum a fost si cursa in care schiorilor nu le-a trebuit nici macar un minut sa coboare pe Streif: Kjetil Jansrud ia premiul I si coronita in 58:16, fiind urmat de castigatorul de ieri, de la super-urias, Dominik Paris (+0,02) si de francezul Guillermo Fayed (+0,21). Clasamentul complet este disponibil aici

Kjetil Jansrud se pregateste intens pentru coborarea pe Streif

Cu vreo doua ceasuri inainte de inceperea, cu intarziere, a cursei de coborare de la Kitzbuhel, Hannes Reichelt punea pe facebook poza de mai sus, uimit fiind ca Jansrud putea sa doarma ca un prunc, fara sa-l chinuie ganduri de competitie si victorie. La trezire, proaspat ca un ghiocel si gata de atac, Jansrud a aflat ca organizatorii au decis mutarea startului cam la jumatatea partiei, comentand pe twitter hotararea astfel: ”un tigru s-a transformat intr-un pisoi”. Astazi norvegianul a facut pisoiul sa toarca si-a castigat coborarea-sprint de pe Streif in mai putin de un minut. Ca termen de comparatie, Hannes Reichelt iesea victorios anul trecut dupa ce ajungea jos in 2:03:38, dar el avusese de imblanzit tigrii, nu de mangaiat pisicute.

Dupa uriasul de ieri Didier Cuche spunea intr-un interviu ca, in opinia lui, favoritii la podium in cursa de coborare sunt Dominik Paris – proaspat castigator la super-G – Kjetil Jansrud, Matthias Mayer si Didier Defago, dar numai daca elvetianul nu repeta erorile din cursa abia incheiata la momentul acela. A nimerit doua din trei, Guillermo Fayed incurcandu-i pronosticul.

Premiantii n-au gresit in cateva puncte cheie ale cursei: constransi de imprejurari, au dat convingător din bete la start si si-au luat avant, au pastrat echilibrul la cele cateva viraje inainte de saritoare – ceea ce Rok Perko, singurul care n-a terminat cursa, nu a reusit sa faca – au aterizat zdravan, fara ezitari la coborarea de pe Hausbergkante si au mentinut trasa ideala, castigand viteza pe traverseul de dupa saritoare. Matthias Mayer a sarit prea lung si o mica dezechilibrare la aterizare l-a costat din avantul pe ultima parte si destule sutimi incat sa termine cursa pe 10, cu al 8-lea timp, pe locurile 7, 8 si 9 aflandu-se, la egalitate (58:59), Patrick Kueng, Romed Baumann si Werner Heel.

Didier Defago, celalalt dintre favoritii lui Cuche, a mangaiat plasa laterala la un viraj de dreapta in portiunea de la start si, desi din fericire contactul nu s-a lasat cu zgarieturi sau vreun abandon, elvetianul a fost nevoit sa franeze, pierzand peste jumatate de secunda si terminand cursa abia pe 34 (59:39). La egaliatate cu el s-au aflat compatriotul sau, Mauro Caviezel, dar si castigatorul de anul trecut, Hannes Reichelt. Despre austriac Cuche declara ca e sub prea mare presiune si ca nu l-a vazut zilele astea schiind asa cum o poate face si de aceea nu-l trece pe lista favoritilor. Dupa aterizarea de pe Hausbergkante, pe traverseu, Reichelt a ramas pe interior, a pierdut aderenta pe schiul exterior si a iesit mult din trasa, parca dandu-i dreptate lui Cuche.

Revenind la desfasurarea evenimentelor, dupa victoria lui Reichelt de la Wengen de saptamana trecuta, elvetienii ar fi vrut sa le-ntoarca austriecilor favorul si sa castige azi. Au aruncat in lupta cei trei muschetari, Zurbriggen, Caviezel si Janka parcurgand, unul dupa altul, Streiful. De bine ce i-a mers in cursa, Zurbriggen a batut cu ciuda zapada cu batul la sosire si a terminat pe 33, Caviezel era cat pe ce sa ia in brate plasa de siguranta pe traverseu, incheind cursa pe 34, iar Carlo Janka a fost, spre dezamagirea multora, departe de cel din weekendul trecut, ajungand la final pe 22. In top 15 dintre elvetieni au fost doar Beat Feuz (15) si Patrik Kueng (7), care ar fi avut sanse la o clasare in primii 5 daca mai scurta din saritura de pe Hausberkante. De partea cealalta, desi n-au urcat pe podium, austriecii au fost mai buni si astazi, cu Georg Streitberger coborand primul, pe o partie despre a carei stare nu stia mare lucru si incheind cursa pe 4, la 18 sutimi de podium. In top 15 au mai fost Baumann (la egalitate cu Kueng), Mayer si Max Franz, care, cu doar o sutime in urma lui Fayed (lider la acel moment) la ultimul intermediar, a parut aproape de podium pana cand o ezitare si-o iesire din trasa ideala i-au stricat socotelile si l-au trimis abia pe 13.

Din categoria ”pentru unii muma, pentru altii ciuma”, scurtarea cursei de astazi si vremea plina de toane, cu ninsoare din belsug, au fost prielnice pentru clasarea in top 20 a unor schiori plecati cu numere mari in concurs. Klemen Kosi a reusit sa repete cel mai bun rezultat al sau intr-o competitie de Cupa Mondiala terminand astazi pe 14. In urma lui, pe 16, 17 si 18 au incheiat Andreas Sander, Benjamin Thomsen si Klaus Brandner, la start cu numerele 43, 38 si respectiv 37. Surpriza cea mare a venit de la francezul Maxence Muzaton care, plecat al 39-lea, a terminat spectaculos pe locul 11, la 55 de sutimi in spatele castigatorului si in fata multor schiori cotati cu sanse serioase la top 10.

Maine avem slalom la Kitzbuhel, deci Hirscher are de lucru sa mai puna ceva puncte alaturi de cele 82 care-l separa de Jansrud in cursa pentru globul mare de cristal. De partea cealalta, dupa victoria de azi norvegianul sade din ce in ce mai confortabil in fruntea clasamentului de coborare, unde top 3 arata precum podiumul cursei desfasurate mai devreme pe Streif.

Publicitate