Hirscher se desprinde in Kitzbühel

Dupa un loc 3 in Adelboden, un abandon in Wengen si o mansa moderata alaltaieri la combinata alpina, austriacul Marcel Hirscher a revenit astazi la slalomul lui fluent, agresiv si un pic aerian, conducand dupa prima mansa cu un timp de 52 de secunde si 38 de sutimi. Il urmeaza rusul Alexander Horoshilov (+0,19) si suedezul Mattias Hargin (+0,42).

Reactia lui Marcel Hirscher la finalul primei manse (© Reuters/Leonhard Foeger)

Remarcabil este ca Hirscher a dominat pe terenul oponentului sau numarul unu. Nu, n-am mutat Kitzbühel-ul in Germania. Dar traseul dificil a fost marcat de antrenorul lui Felix Neureuther si al lui Fritz Dopfer. Numai ca Marcel iubeste traseele dificile. Si-a depasit toti adversarii inca de la verticala plasata foarte aproape de start si de acolo pana la final ritmul prins la inceput l-a purtat in mladieri de dans printre porti.

Felix n-a fost nici un moment inaintea lui Marcel, si n-a prins nici locul secund, asa cum ar fi sperat, caci la cateva porti inainte de linia de sosire s-a infundat intr-un viraj, a venit in fata gata sa faca o tumba, dupa care a trecut urmatoarea poarta mult sub linia ideala si cu frana trasa pentru mentinerea pe traseu. Eroarea s-a petrecut inainte de indreptarea pantei pentru platul ultimelor porti, ceea ce l-a trimis pe Felix pe locul 5 si la jumatate de secunda in spatele amicului si adversarului sau principal.

Ca traseul a fost dificil nu o spun eu, ci chiar Felix: „antrenorul nostru ne-a supraestimat putin priceperea”. Si a avut un pasaj interesant, cum rareori se intalneste intr-o cursa. Doua porti plasate pe verticala au putut fi trecute pe doua linii in oglinda. Abordarea conservatoare, cea folosita de Marcel si majoritatea concurentilor, a cerut un ocol mai mare pentru intrare, dar a avut o linie directa mai lunga intre cele doua porti. Linia de intrare „progresista” a fost folosita de toti nemtii si de Stefano Gross, care i-a copiat.

La rularea curselor lui Marcel si a lui Felix in paralel s-a vazut ca amandoi au ajuns in acelasi timp la prima poarta de dupa aceasta combinatie, dar impresia expertului televiziunii austriece a fost ca cine a mers pe linia clasica a prins viteza mai mare datorita liniei drepte de pe abrupt, viteza ce l-a propulsat pe schior mai rapid spre finis. E totusi dificil de estimat daca a adus intr-adevar un avantaj si cat de mare a fost. Singurul care a pierdut vizibil dupa aceasta combinatie fara sa greseasca a fost italianul (locul 6).

Dar sa nu va mai plictisesc cu detalii tehnice. Fritz Dopfer a schiat ca fratele geaman al lui Felix. Si l-a depasit cu o singura sutime. Cand deja incepusem sa nu mai deosebim evolutiile mai modeste intre ele, ne-a scot din rutina aparitia pe partie a lui… Felix Neureuther? Iar? Nu, sigur ca nu. Dar gemenii germani au devenit intre timp tripleti. Linus Strasser (locul 10 cu numarul 34 pe tricou) a invatat de la maestru si acum seamana cu Felix de la pozitie pana la casca. Linia lui in verticala a fost desigur cea germana.

Ted Ligety a analizat cu mare atentie combinatia de porti. Thomas Sykora, fostul mare slalomist austriac, i-a fost alaturi exact acolo, deci nu se poate spune ca a fost greseala de inspectie. Dar poate indecis care varianta e mai buna, prin stanga sau prin dreapta, Ted a ocolit prima poarta, schiind printre poarta albastra si cea rosie. Ratacirea i-a fost penalizata cu o descalificare.

Mattias Hargin a deschis slalomul de azi si asa cum face la fiecare cursa in prima mansa, a fost rapid, desi la valurile care au inclinat brusc panta de cateva ori pe parcurs a cam derapat surprins de fuga pamantului de sub picioare. Ocupa un foarte bun loc 3. Pana acum, in mansa a doua, urmele adancite pe traseu i-au ridicat suedezului obstacole in calea schiurilor  care intra tot timpul foarte direct pe langa porti. Sa fie astazi ziua cand isi va indrepta reputatia?

Surpriza mansei a fost rusul care imi place mie, Alexander Horoshilov. Doar plecarea n-a fost la fel de lansata ca a lui Marcel. In restul cursei n-a mai pierdut nici o sutime, s-a strecurat iscusit printre porti, fara ezitare si fara retinere. Pentru prima data in cariera, Alexander Horoshilov abordeaza mansa secunda de pe podium.

Aceasta incepe la 14:30. Clasamentul complet al schiorilor calificati il gasiti la articolul anterior.

 

Publicitate

O părere la “Hirscher se desprinde in Kitzbühel

  1. Pingback: Suedezul zburator il depaseste pe olandez. Mattias Hargin e marele invingator in slalomul din Kitzbühel | Schi alpin. Deocamdata.

Comentariile nu sunt permise.