Dar noi, noi cu cine semanam?

Bun. Federalii nu ne plac si avem multe argumente care nu-i arata deloc frumosi. Ca de exemplu plecarea din tara a lui Edit. Si atunci, putem face ceva?

Teoretic nu avem voie sa spunem nu fara a incerca macar o schimbare. Dar trebuie sa reformulam intrebarea. Cine poate face ceva?

Aici e baiul. Cand au fost alegerile de a ajuns Puiu Gaspar secretar al federatiei in locul lui Constantin Arghiropol, a concurat singur pentru acest post. Nimeni nu s-a infipt la hamul federatiei, asa ca a ramas cel care a poftit la placinta ei. Sunt putin nedreapta. Din discutiile purtate cu oameni care il cunosc si oameni care au nevoie de el, nu placinta federala l-a interesat pe domnul Gaspar, ci coordonarea mancaciosilor schiului national. Fara sa-si doreasca neaparat prosperitatea propriei federatii, dumnealui munceste cat de cat pentru toate sporturile pe schiuri. Unele functioneaza. Dar la schi alpin ii tolereaza pe toti nufacnimicii pomposi si gaunosi.

Ce ne facem daca la blocul in care locuim isi da demisia femeia de serviciu care matura scara? Stam cu gunoiul in fata usii? Unii or sta, insa altii ies cu farasul pe palier si rezolva singuri treaba. Asa ca pana ridica mana sus cineva care sa isi doreasca cu adevarat reformarea schiului romanesc, apelam la solutia de avarie. Ne ajutam singuri.

Raluca Ciocanel asta a facut. Pe modelul schiorilor canadieni si americani, a initiat o campanie de crowdfunding. Jan Hudec, Larisa Yurkiw, Resi Stiegler, sau americanul care tocmai a punctat in Schladming la ceea ce isi imagina ca va fi cursa de retragere, Will Brandemburg. Nu i-am numit decat pe cei mai cunoscuti. Toti s-au trezit parasiti de federatia proprie la un moment dat si au apelat la compatriotii generosi. Pentru zeci de mii de dolari.

Ne place sa mandrim cu mobilizarea noastra masiva pe internet cand e vorba de clickuri. Canadienii si americanii nu ne intrec la apasat butoane pe ecran. Dar cand a fost vorba de scos un dolar, sau 10, sau 500, fiecare dupa dorinta si putinta, campionii lor au strans sumele dorite.

Raluca Ciocanel are 18 ani. Este multipla campioana nationala de juniori, ba acum doi ani a castigat si doua titluri de seniori. Acum doi ani am remarcat-o si eu. La FOTE in Poiana. Romania a mers cu patru fete. Ania Caill, Raluca si inca doua colege. Ania a incheiat pe locul 20, dupa doua manse aflandu-se la mai putin de 6 secunde de invingatoare. Raluca a fost cu inca sase secunde mai lenta. Dintre celelalte doua colege a terminat doar una, la 17 secunde in spatele Ralucai. De aceea mi-a atras atentia Raluca. Suntem obisnuiti sa ne vedem schiorii intotdeauna pe ultimele locuri, chiar si in asa zisele intreceri cu egali, cum au fost cele din Poiana. Raluca n-a reusit sa fie la fel de buna ca Ania, pentru ca nu a avut pregatirea celei mai bune schioare a noastre in anii adolescentei. Dar nu s-a multumit nici cu conditia de codas care nu are cum si pentru ce sa lupte.

Raluca si medaliile ei

Raluca are visuri inalte si munceste enorm pentru aceasta. Daca veti auzi vreodata o critica la adresa ei, aceasta va fi ca munceste prea mult!

Si-a lansat campania de adunare de fonduri acum doua luni, fixandu-i finalul la acest sfarsit de ianuarie. Si-a propus sa adune 2500 de euro. Pagina ei a fost sharuita de 99 de ori pe facebook. Cati bani va imaginati ca a strans? 130 de euro, de la patru persoane.

Nu va rog sa dati bani. Doar sa va ganditi si apoi sa alegeti singuri. Dar de cumpanit, va rog sa o faceti!

Celelalte doua fete participante la FOTE si-au luat gandul de la schiul de performanta. Saptamana aceasta alti patru tineri romani au participat la competitia olimpica europeana in Malbun. Pentru cei care nu mai iesisera din tara la competitii internationale, socul a fost descurajant. Nu-i exclus ca jumatate dintre ei sa se lase de schi.

Raluca are curaj cat pentru 20 de milioane de romani si nu s-a lasat. Doar bani nu are. La federatie lucrurile sunt cum sunt, si noi adultii nu ne descurcam sa le imbunatatim. Dar am putea s-o ajutam altfel. Stiu, banii ni-i dramuim cu totii. Dar pun pariu ca undeva intr-un buzunar, sau colt de geanta aveti macar cinci lei de care ati uitat. Pe care nu-i prindeti in socotelile lunare. Banii acestia i-ati putea trece la rubrica pierduti. Sau de ce nu, daruiti.

Articolul despre Edit a avut 2507 cititori. Deci exista 2507 de iubitori ai schiului care s-au indignat la nepasarea federalilor. Un euro de la fiecare pentru Raluca ar ajuta-o sa-si atinga telul.

Ea si-a luat soarta in maini. Si ne-a ales pe noi s-o sprijinim. Daca avem acei cinci lei de care ziceam mai sus, nu ne ramane decat sa alegem si noi. Stim sa fim solidari? Stim sa iesim pe palier cu matura in mana? Cu cine semanam? Cu federalii, sau cu Raluca?

Timpul de gandire este scurt. Raluca a reusit sa extinda campania cu 10 zile! Daca dupa ce v-ati gandit, ati ales sa o sustineti activ, nu amanati pe maine! Zilele fug si cand vom observa ca inca n-am ajutat-o ar putea fi prea tarziu. Deci click pe butonul verde cu CONTRIBUTE de pe pagina campaniei ei!

Publicitate

O părere la “Dar noi, noi cu cine semanam?

  1. Pingback: De azi pana duminica viitoare | Schi alpin. Deocamdata.

Comentariile nu sunt permise.