Rezultat ermetic in mansa de coborare a combinatei

Inainte de a cincea cursa de la Campionatele Mondiale din Beaver Creek, favoritii erau clari. Alexis Pinturault avea de indeplinit doar o formalitate pentru aur, pentru celelalte medalii candidau amestecati Ted Ligety, Carlo Janka, Ivica Kostelic si Ondrej Bank. Marcel Hirscher era trecut pe lista celor care schiaza degeaba. Totul analizat foarte precis, pe baza prestatiilor de la antrenamente.

Vedere spre linia de sosire in Beaver Creek

Dar cum daca ar avea vreo valoare calculele hartiei, nu s-ar mai organiza deloc intreceri, intamplarile de pe Brids of Prey au rasturnat totul. La combinatele alpine podiumul mansei de viteza – o coborare astazi, pe traseul integral de ieri – este irelevant. Il punem doar ca sa ramana la dosar.

Pe un traseu o idee mai rapid decat ieri – peste noapte partia a inghetat inca o data si a ramas asa pana la ora startului, cu o ora mai devreme decat ieri – baietii s-au aruncat din nou cutezatori pe abrupturi si peste saritori.

Kjetil Jansrud a reusit ceea ce si-ar fi dorit pentru ieri. Cu exceptia unui opt la aterizarea finala, a aratat doar micile inexactitati inevitabile la viteze de peste 120km/h. Si Beat Feuz ar fi luat ieri aur cu timpul de astazi. Doar 9 sutimi mai lent decat norvegian, intr-o cursa mai curata decat cea de ieri, dar la fel de frumoasa si riscanta.

Americanii fac cu schimbul. Ieri au atras privirile Steven Nyman – bun, astazi ii poate fi iertat „doar” locul 12 deoarece a avut numar mare de start (38) – si argintatul Travis Ganong. Astazi au iesit la rampa Andrew Weibrecht (locul 8), dar mai ales Jared Goldberg. Rotatie completa a valorilor in cea mai puternica echipa americana a tuturor timpurilor, cum a fost ea prezentata inainte de inceperea intrecerilor mondiale. Goldberg crede ca asta a fost cea mai buna mansa a carierei, dar si daca nu e, sigur a fost cea mai faina.

Acesta ar fi podiumul. Pentru mansa a doua, Jansrud si Feuz s-au taiat singuri de pe lista favoritilor la medalii, declarandu-si calitatile de slalomisti drept indoielnice.

Sigur pe podium, daca nu cumva chiar pe primul loc, ar fi ajuns si Ondrej Bank. Cehul a schiat cu convingere si disperare, asa cum o face de fiecare data cand sunt medalii in joc. Doua randuri de denivelari i-au venit insa de hac si ma bucur ca pot folosi expresia cu constiinta impacata, atat de brutal a fost ce s-a intamplat dupa.

La primele denivelari cehul a apucat sa schimbe un pic greutatea de pe un picior pe celalalt. Dar cand sa se aseze iar bine pe schiuri, dreptul i-a fugit in lateral. A reactionat corect proptindu-se pe stangul, insa terenul accidentat i-a smuls schiul drept din picior si a ajuns pe buza ultimei saritori intr-un picior si dezechilibrat.

Si-a pierdut cunostinta inainte de a se rostogoli peste linia de sosire turnand tone de plumb pe atmosfera pana atunci entuziasta. Primele rapoarte de la spital sunt foarte optimiste. Are bineinteles o contuzie cerebrala, fara urmari insa. Tomografia a fost curata. Mainile, picioarele sunt si ele intregi. Doar fata a suferit. Multiple taieturi, si posibil si ceva fracturi. Totul reparabil.

Mansa de slalom va fi deschisa de Marcel Hirscher, care cu o coborare mult peste cele aratate la antrenamente s-a plasat intr-o pozitie perfecta pentru o medalie. Carlo Janka (locul 6) este unul dintre contracandidatii cu cele mai mari sanse la aurul mondial. Are doua secunde avantaj, in Wengen a intarziat doar una si jumatate la slalom. Al doilea favorit este Alexis Pinturault, care are jumatate de secunda avantaj fata de Marcel. Oricare dintre cei trei poate ajunge la titlu. Dar n-as sti sa va spun exact care.

Marcel Hirscher ramane insa cu o datorie de onoare la Ondrej Bank. Numai dupa indepartarea cehului din clasamentul coborarii a urcat liderul Cupei Mondiale intre primii 30, pentru asa un numar ideal de start in mansa secunda.

Romed Baumann s-a plasat intr-o pozitie buna pentru medalii si nu prea. Austriacul este considerat de fapt combinatorisul numarul unu. Dar a pierdut la coborare 7 zecimi, exact diferenta dintre el si Jansrud, cand sarind peste Harrier Jump (penultima saritoare) a aterizat aproape in sant. Dincolo de linia albastra si de trasa ideala. Avantajul consistent s-a transformat intr-o sutime intarziere fata de Jared Goldberg si s-ar putea sa-l regrete in mansa a doua.

Pe locul 5 a incheiat Matthias Mayer, care are un slalom mai bun decat am astepta de la un coborator, dar totusi prea salbatic pentru a ajunge la medalii fara ajutor de la (mult prea) multi adversari.

Ted Ligety ar fi trebuit sa schieze mai bine la coborare. Toata lumea s-a asteptat la mai mult, tot asa, bazandu-se pe timpii buni de la antrenamente, unde l-a lasat pe Marcel Hirscher la peste doua secunde in urma. Americanul a fost ghinionistul care a schiat dupa pauza lunga facuta pentru ingrijirea lui Ondrej Bank. A schiat retinut si defensiv. „Am schiat prost”, a recunoscut chiar el. Cele 13 sutimi avantaj fata de Hirscher se vor topi probabil pana la primul intermediar. Ted este campionul din Schladming, dar dupa mansa de coborare, probabilitatea de a si-l apara tinde spre zero.

Ora de incepere a slalomului este 23:15. Nu ratati. Clasamentul mansei se gaseste la articolul precedent.

Publicitate

O părere la “Rezultat ermetic in mansa de coborare a combinatei

  1. mi-a inghetat suflu cand l-am vazut pe Ondrej ca a ramas nemiscat :(… ma bucur ca e OK….
    la viteza 75-85 m/h politia te trage pe dreapta cand alergi cu masina 😦 dar, sportul skiatului iti cere *nebunie* mai ales cand sunt medalii in joc…
    xo,j

Comentariile nu sunt permise.