Deja vu. Tina Maze conduce dupa coborare cu 2 sutimi avantaj

Deja vu si mici permutari, ca sa fim exacti. In mansa de coborare a combinatei alpine din cadrul Campionatelor Mondiale din Beaver Creek, Lara Gut a jucat rolul Annei Fenninger, care a inlocuit-o perfect pe Lara. Slovena Tina Maze a fost din nou cea mai rapida pe partia Raptor si a smuls tot numai doua sutimi celei mai bune adversare, elvetianca Lara Gut. Intarzierea austriecei Anna Fenninger nu este foarte mare: 26 de sutimi. A restului adversarelor se apropie insa de o secunda.

Tina Maze multumita si de timp si de rezultat. Urmeaza al doilea aur?

Timpul Tinei, 1:45,25 este mai rapid cu 64 de sutimi decat cel cu care castiga vineri coborarea speciala. Nu pentru ca ar fi schiat mai bine astazi. Nici nu ajunsese prima concurenta jos, ca mesajele antrenorilor de pe traseu si de la baza isi luasera zborul. Atentie, traseul e mai rapid si mai neregulat! De aceea indicatiile, mai ales pentru specialistele de slalom, au sunat „dai drumul la schiuri. Oricat de repede mergi, da-le drumul!”

Pentru Tina, Lara si Anna, aceasta e lectie stiuta deja pe de rost. Tina a aratat din nou liniile ei largi, abordate foarte de sus si tocmai de aceea foarte rapide. Pe abrupt n-a avut totusi nesabuinta incantatoare a Larei Gut. Pana si o schimbare de directie in saritura ne-a aratat Lara, batandu-si joc de inertie. Un viraj mai larg spre finalul mansei i-a oprit insa zborul spre primul loc. Atunci cand a coborat nu s-a vazut. Avantajul i-a crescut consistent de la un intermediar la urmatorul. Dar cand a coborat Tina, acolo a reusit sa-si pastreze un pic de avantaj.

In loc de mica si ca sageata, Anna Fenninger a fost doar mica in platul de inceput. Din intarzierea de acolo a recuperat aproape jumatate cu linia ei directa pe virajele de pe abrupt. Jumatatea mai mare, cu care a ramas, va atarna probabil prea greu in partea a doua a intrecerii.

Nu numai fetele mignone au pierdut zecimi intregi pe plat, ci si unele bine crescute. Asa ca Nicole Hosp sau Lindsey Vonn. Nicole macar a recuperat pe final o parte din intarziere si abordeaza mansa secunda de pe locul 4.

Spre deosebire de vineri, Lindsey nu doar ca a taiat viteza atunci cand s-au strans curbele, ci s-a si dezechilibrat de prea multe ori. Nu catastrofal, ci cat niste ezitari marunte. Care insa n-au lasat-o sa impinga schiurile ei uriase (inca mai schiaza cu schiuri de baieti) in acceleratie in pasajele cu raza de intoarcere mai mare. Alexandra Meissnitzer crede ca aceste schiuri lungi poarta o parte din vina pentru esecul lui Lindsey in cele doua coborari. Sunt prea dificil de manevrat cand raza curbelor coboara sub o limita. Astazi Lindsey a fost aproape ajunsa de o slalomista sadea.

Michaela Kirchgasser a pierdut doar doua sutimi fata de ea. Si Michi, dar si Kathrin Zettel, au dat dovada de mult curaj si riscul asumat le-a fost rasplatit cu pozitii in top 11.

Prestatia lui Edit Miklos a fost din pacate si mai putin reusita decat cea de vineri. Cu locul 16 si doua secunde si jumatate intarziere nu mai are ce sa faca in mansa de slalom, disciplina in care n-a stralucit decat pe plan intern.

Doar doua concurente participa in Cupa Mondiala la toate coborarile si toate slalomurile: Tina Maze si Nicole Hosp. Amandoua au castigat cate un slalom in aceasta iarna. De pe primul loc, slovena pare intangibila in mansa secunda, mai ales ca traseul slalomului a fost marcat (deja) de antrenorul ei. Intrebarea este daca dezavantajul de 9 zecimi, respectiv 65 de sutimi, fata de Lara si Anna, este recuperabil de Nicole.

Lara Gut va schia cu mult foc. Daca ajunge jos, fara o greseala echivalenta cu o iesire de pe traseu, nu m-ar mira sa sarbatoreasca diseara o medalie. Anna Fenninger s-a antrenat doar ieri cateva manse de slalom. Dar tot atatea avea in bagaj si acum patru ani in Garmisch, cand desi incheiase coborarea la egalitate cu Tina Maze, a depasit-o pe slovena in mansa a doua, cucerind primul ei aur major.

Nu foarte mult in spatele lui Niki, pandesc celelalte doua austriece, Michaela Kirchgasser si Kathrin Zettel, ambele puternice la slalom. Pandesc, fiindca au nevoie nu numai de doua manse foarte bune, ci si de greseli ale adversarelor. Nu neaparat mari, ar ajunge si moderate.

Cum schioara canadiana Marie-Michele Gagnon a iesit de pe traseu, alte candidate la medalii nu au mai ramas. N-ar trebui totusi sa uitam ca Lindsey Vonn n-ar fi luat astazi startul daca n-ar fi crezut in sansa ei la slalom. Ultimele doua zile le-a petrecut in padurea de porti, luand-o de la inceput cu lectiile. Mai intai pe plat, fara abrupturi, apoi pe pante tot mai inclinate. Pe plat, antrenorul ei zicea ca merge deja rezonabil. Nu pare suficient pentru o medalie, dar cine stie.

Mansa a doua incepe la 23:15, iar clasamentul complet al coborarii se afla la articolul precedent.

 

3 păreri la “Deja vu. Tina Maze conduce dupa coborare cu 2 sutimi avantaj

  1. Pai de ce merge Lindsey pe skiuri de barbati, ii da voie regulamentul? Stiu ca la fete trebuie minim 210cm pt coborare…sau defapt regula se aplica decat pentru valori minime?

Comentariile nu sunt permise.