Tina Maze, cine alta?

Tina Maze ar trebui protejata. Face parte dintr-o specie in extinctie. De fapt specia e dusa, iar Tina este ultimul exemplar de schioara completa. Inainte o mai aveam pe Maria Höfl-Riesch, cea care i-a blocat slovenei tot timpul drumul spre aurul combinatei. Dar in Beaver Creek, la Campionatele Mondiale, Maria a participat doar ca reporterita, asa ca Tina a indeplinit (aproape) formalitatea castigarii aurului in disciplina care uneste extremele schiului alpin, viteza din coborare cu versatilitatea tehnica a slalomului. Pe langa Tina, doar austriaca Nicole Hosp se mai poate lauda cu toate coborarile si toate slalomurile (lipsind totusi din competitiile de urias). Era obligata sa castige argintul. Cea mai fericita dintre toate a fost insa Michaela Kirchgasser. Ei nu-i fusese prevestita medalia de bronz, si a trebuit sa lupte pentru obtinerea ei.

Cele mai complete schioare: Nicole Hosp (2), Tina Maze (1), Michaela Kirchgasser (3)

De luptat a luptat si in Schladming, numai ca in fata propriilor spectatori a aterizat langa podium. Intrebarea daca a evoluat mai convingator acum decat in urma cu doi ani, ar fi mai bine sa nu ne-o punem. Chiar daca unele ierarhii se pastreaza peste ani, schiul nu este un sport anchilozat, in care suflul nou n-are sanse de razbit. Cu exceptia acestei combinate feminine.

Comparand topul clasamentului de ieri cu cel din Schladming, observam ca noile medaliate, au facut sincron un pas inainte, spre locul eliberat de pensionarea Mariei. De nu ar fi trecut de partea cealalta a microfonului, nu stiu ce ar fi putut clinti status quo-ul.

Rezultatul nu surprinde asadar si ar fi mers ghicit inca de dupa mansa de coborare. Dar n-am vrut sa va stric placerea de a urmari slalomul.

Mansa decisiva

Cu doar 27 de concurente ramase in cursa, dupa ce 5 dintre cele inscrise la start nu au ajuns pana la linia de sosire la coborare, mansa nu a avut decat partea in care fetele schiaza in ordine inversa. De la cea cu timpul cel mai slab (Macarena Simari-Birkner) pana la cea mai rapida la jumatatea concursului (Tina Maze). Pentru suspans, desigur, desi la combinata, o coborare buna nu e garantie pentru un slalom pe masura.

Se spune ca proba aceasta le favorizeaza pe slalomiste. Si daca ne uitam la podium, un graunte de adevar exista in aceasta judecata. Dar ceva le retine pe tehniciene de la participare. Cate credeti ca s-au inscris? Sase! Toate cu sanse la un rezultat bun. Una a cazut pe drum, si-au ramas doar cinci. Marie-Michele Gagnon, castigatoare a ultimei combinate din Cupa Mondiala, tinuta demult, demut, tocmai in ianuarie 2014, a ratat o poarta pe abrupt in timpul coborarii.

Dintre cele ramase, slovena Ana Bucik pierduse peste patru secunde cu mansa in care nu e specialista. Si-a facut treaba in mansa a doua si cu al treilea timp la slalom a urcat de pe locul 23 pe 11. Mai mult nu s-a putut.

Cand a venit randul lui Edit (locul 16 dupa coborare), a schiat Elena Fanchini. Edit nu e omul care sa cedeze fara lupta, chiar si intr-o competitie in care nu are nici cea mai mica sansa. Explicatia a venit de pe facebook. Si a lamurit si evolutia mai slaba din prima mansa. Cu o zi inainte, la antrenamentele de slalom, si-a scrantit genunchiul stang pe zapada foarte agresiva. Partia accidentata de la coborare n-a ajutat nici ea. Spera sa fie apta pentru uriasul de joi.

Succint, analiza sanselor dupa prima mansa suna asa: Tina Maze aur. Nicole Hosp argint daca-si face treaba cum trebuie. Michaela Kirchgasser si Kathrin Zettel, impresionante la coborare, au nevoie de un slalom perfect si poate unul imperfect din partea adversarelor deja enumerate, plus a Larei Gut si a Annei Fenninger, ca sa prinda bronzul.

Kathrin Zettel n-a facut mansa vietii ei si nici adversarele n-au ajutat-o. Lara Gut si Anna Fenninger n-au uitat inca tot ce au exersat pana acum patru ani, cand isi incercau puterile in toate disciplinele. O secunda handicap ar fi incins lucrurile, dar una si trei sferturi, cat a avut Kathrin, au plasat-o pe locul 6 la final.

Slalomul Annei a fost un pic mai vioi decat al Larei, pe care a intrecut-o la total cu 5 sutimi. Ambele au schiat suficient de bine incat comentatorul austriac sa le recomande sa revina in Cupa Mondiala si la cursele dedicate slalomului special.

Michaela Kirchgasser s-a speriat si ea de cele doua. La ultimul intermediar, verdele era inca de partea lor. Dar Michi dublase coborarea ei grozava (cu doua doua sutimi mai lenta decat a lui Lindsey Vonn), cu un slalom perfect, rapid, fluent si jucaus, asa cum numai Mikaelei Shiffrin ii mai reuseste uneori. Anna si Lara au crescut ritmul intoarcerilor la inceput, dar portile au tot venit spre ele, fara ragaz, si finalul le-a gasit precipitandu-se si pierzand timp.

Asta e diferenta dintre viteziste si slalomiste. Unde au pierdut Anna si Lara, acolo a castigat Nicole Hosp. O slalomista gaseste intotdeauna o viteza suplimentara in care sa foarfece rapid zigzagul portilor stranse.

Un podium provizoriu complet colorat in ros-alb-rosu – Niki, Michi, Anna – a asteptat verdictul Tinei Maze. Tripla austriaca sau petrecere slovena? Inspaimantator e probabil cel mai potrivit cuvant pentru ce a facut slovena. Antrenorul ei marcase traseul. Viraje stranse pe abruptul de inceput, urmate de un parcurs ritmic, cu porti distantate, ca pentru cineva inca neacomodat la intoarceri in unghi prea ascutit.

Tina a pornit cu grija si usor rigida pe abrupt. Bang! O treime de traseu ramasa in urma, si sase zecimi din cele noua de la start evaporate. Nicole Hosp a inceput sa spere la aur. Insa, scapata de pasajul dificil, Tina a pornit motoarele si n-a mai facut cadou decat 9 sutimi. De parca si-ar fi cunoscut timpii. O evolutie clinic de strategica.

Medaliatele

„Am fost doar obosita. N-am schiat tactic. Ba poate la primele porti.  Nu mai am energie pentru suta la suta. N-am stiut daca voi reusi sau nu. Am reusit. Asa e schiul alpin. A fost o victorie obtinuta cu sudoare.”

Cu toata oboseala, Tinei i-a ramas putere sa glumeasca. „Poate particip si la proba pe echipe.” Amuzata foarte de idee. „Nu, bineinteles ca fac o pauza acum. Ajunge nebunia cu startul la toate cinci probele individuale. Acum e important sa ma refac pentru ultimele doua curse.

Clasamentul complet al cursei

vvv

Publicitate