Anna Fenninger in zbor spre aur, Ania obiectiv indeplinit

Fetele s-au mutat pe Birds of Prey, partia baietilor, pentru concursul de slalom urias de la Campionatele Mondiale din Beaver Creek. Un traseu rapid, marcat de antrenorul Tinei Maze, a impins fetele la limita. Eva-Maria Brem, Lara Gut, Anemone Marmottan si Federica Brignone au mers prea departe si viteza ridicata le-a trimis afara de pe traseu. Michaela Kirchgasser, Jessica Lindell-Vikarby, Tina Maze si restul fetelor n-au riscat destul. Doar Anna Fenninger a gasit amestecul potrivit si acum conduce cu 8 zecimi avans! Michi e a doua, Jessica a treia, cu inca o zecime in plus, iar Tina Maze are podiumul in vizor, de la doua zecimi din spatele suedezei.

Anna Fenninger s-a detasat dupa prima mansa (AP Photo/Alessandro Trovati)

Partia din Beaver Creek e variata. Are multe valuri, compresii, pante in curmezis, pe scurt, e plina  locuri unde sa te dezechilibrezi daca nu le pregatesti din timp. Sau daca ramai o data in urma. Pe de alta parte, daca mergi ardeleneste, calmul e costisitor rau. Se masoara in secunde.

Maria Pietilä-Holmner, deschizatoare astazi, a schiat curat. A riscat numai cat a crezut ea de cuviinta si atunci n-a gresit. Dar parca a invitat-o pe Tina Maze s-o intreaca. Slovena s-a codit la inceput, luand virajele larg si lasandu-se surprinsa de schimbarea de directie peste primul val mai mare. Apoi si-a recapatat memoria si a inceput sa atace.

Mikaela Shiffrin a schiat cuminte ca o scolarita, tinandu-se timida departe de prea multe porti. Eva-Maria Brem a pornit ca vijelia, a sarit peste primul val inainte sa fi apucat sa pregateasca schimbarea de directie, s-a dezechilibrat in aer si nu a mai avut cum sa prinda urmatoarea poarta.

Jessica Lindell-Vikarby a castigat o singura data un slalom urias in Cupa Mondiala. Anul trecut la repetitia generala din Beaver Creek. Cand iti pica cu tronc o partie, un locsor din inima ramane al ei pentru totdeauna. Asa si la Jessica. S-a lasat in derapaje controlate in unele viraje, ceea ce pe zapada agresiva din State, ruineaza de obicei sansele unui timp bun. Nu si la suedeza, care a stiut sa pastreze finetea la atingerea zapezii si sa nu opuna rezistenta cu canturile. A intrecut-o pe Tina.

Kathrin Zettel a procedat invers decat trebuia. Atenta la mentinerea unei linii bune, a proptit canturile in zapada. Viraj dupa viraj. Bolovan dupa bolovan pe talerul timpului ei.

Apoi a venit Anna Fenninger si a reinventat slalomul urias. Cu pletele fluturand, Anna a dominat partia cea salbatica, ce a tors sub schiurile ei, ca un ghepard imblanzit. A trecut peste primul val cu schiurile lipite de zapada, trasand curba ideala spre poarta mascata de teren. Pe abruptul de la Golden Eagle avantajul a mai sarit cu cateva gradatii. Apoi linia de risc maxim peste ultimul damb, ultimele porti trecute ca la cursele de coborare, si cronometrul a intepenit la -0,90.

Ca si Jessica Lindell-Vikarby, Tina Weirather a facut cunostinta cu succesul la slalom urias tot in Beaver Creek, iarna trecuta. Primul ei podium la o disciplina tehnica, aici, pe Birds of Prey l-a obtinut. Amintirile i-au dat aripi, i-a placut si ca traseul a fost rapid si s-a lasat cuprinsa de betia vitezei, incheind pe locul 5, la doar doua zecimi in spatele Tinei Maze.

A urmat o serie de abandonuri. Lara Gut a calculat gresit trecerea peste primul damb si s-a trezit sub o poarta. Anemone Marmottan a ajuns ceva mai departe. Dar dezechilibrarea de pe buza ultimei pante, a pus un stop amar si cursei ei. Federica Brignone a luat-o pe urmele Larei Gut si a incheiat socotelile cu mondialele in mai putin de jumatate de secunda.

Apoi au reinceput asalturile la primele locuri. Nina Löseth a luat un start lansat si doar finalul trenat a retinut-o pe locul 6.

Inainte de cursa, Michaela Kirchgasser a repetat cu antrenorul ei tot traseul, adaugand indicatiile primite de la Anna. El ii povestea, ea cu ochii inchisi se vedea deja mergand pe unde trebuie. Din cand in cand intreba, ca sa se asigure ca va proceda cum trebuie. La ora startului nu i-a mai ramas decat sa puna in practica tot ce invatase. A reusit tot. Doar la partea cu viteza nebuneasca nu s-a incumetat. Si de aceea a ramas in urma Annei. Bun si locul 2!

Fara Federica Brignone, Italia a gasit o alta fata care sa se protapeasca intre marimile slalomului urias: pe campioana mondiala a junioarelor, Marta Bassino. La doar 19 ani neimpliniti, adolescenta italiana a riscat si n-a gresit. Ingrediente suficiente pentru un excelent loc 8.

Lindsey Vonn a pornit tarziu in cursa (cu numarul 31). A aratat viraje de inalte clasa, dar si greseli copilaresti. Vreo trei au fost suficiente ca s-o arunce mult in spate, pe un loc 27, care i-a ingropat sperantele la o medalie miraculoasa, dar ii ofera un foarte bun numar de start in mansa decisiva.

Sub presiunea obligativitatii calificarii, Ania a facut o cursa prudenta acolo unde n-a stiut daca si cat poate risca, si a atacat cand s-a vazut ajunsa cu bine pe ultima panta. Intarzierea de opt secunde si jumatate i-a permis o clasare (58) intre primele 60 de concurente, cele cu drept la inca un start astazi. Bravo Ania si hai cu o mansa si mai buna!

Edit Miklos a schiat imediat dupa Ania. Nu este mult mai abila tehnic, dar e versata si stie sa joace cartea experientei, accelerand si bazandu-se pe picioare ca o vor sustine si cand strange virajul. A incheiat pe locul 45, cu un avantaj de 3 secunde asupra Aniei.

Partea a doua incepe la 23:15, iar clasamentul fetelor calificate il gasiti cu un articol mai inainte.

Publicitate