Rosu e culoarea preferata a lui Marcel Hirscher…

…Motiv pentru care a mers in prima mansa a slalomului de la Campionatul Mondial in asa fel incat toti cei care l-au urmat au vazut numai rosu la toti intermediarii. Hirscher a plecat primul in cursa si primul a si ramas pana la pauza, ajungand jos dupa 1:03:38. Il secondeaza Alexander Horoshilov (1:03:66), urmat, la 66 de sutimi de lider, de suedezul Andre Myhrer. Clasamentul complet la finalul primei manse este disponibil aici

Marcel Hirscher conduce dupa prima mansa in proba de slalom din Campionatul Mondial (foto Alessandro Trovati)

Acum, ca ne cunoastem mai bine, va fac o confidenta: daca am de ales, prefer probele de viteza in detrimentul celor tehnice. Acolo-mi pare ca schiorii-s mai barbati, mai gladiatori in lupta, ca iti trebuie ceva curaj ca sa te avanti la vale cu 130 de km/h. Astazi norvegianul care a montat nebunia de traseu din prima mansa a facut-o parca gandindu-se tocmai la schiorii care n-au facut armata (cica-n armata treci din stadiul de baiat in cel de barbat, asa umbla vorba): ruperi de ritm, vreo doua diagonale de porti in ac de par de-a latul partiei, distante foarte mari intre porti pe anumite sectiuni, plus un slalom de peste un minut, cu plecare de la aproape 3000 de m altitudine (ca dovada ca Hirscher inca mai gafaia cand Hargin, plecat imediat dupa el, ajunsese deja la sosire). Ca un facut, organizatorii au ridicat si mai sus nivelul de dificultate, punand la dispozitia schiorilor un teren jumatate inghetat, jumatate pudra, ca sa contribuie si cu niste ruperi de aderenta la deja amintitele ruperi de ritm.

Cu toate ca primul pleacat a ramas la conducerea cursei da capo al fine, a fost una din cele mai spectaculoase manse de slalom de care puteam avea parte. Ce-au facut fruntasii? Hirscher ar putea recita linistit din Eminescu, spunand ”Ia, eu fac ce fac de mult”, adica a mers admirabil de sus pana jos, mai ales pe abruptul inghetat de la mijlocul partiei, care se termina intr-un plat la fel de inghetat unde multi viteji si-au aflat sfarsitul. Horoshilov a gresit la a doua poarta, ceea ce a fost suficient incat sa nu  il depaseasca pe Marcel. Pe de alta parte, rusul a fost singurul schior care a castigat timp intre al doilea si al treilea intermediar, deci taman in zona cu gheata si plat de care povesteam si despre care Ted Ligety (15 la pauza) spunea la finalul cursei ca e mai curand ca o arena de hochei decat ca o partie de schi. Despre Myhrer nu va pot spune foarte multe, nu din alte motive dar a plecat al 15-lea, imediat dupa Jean-Baptiste Grange. Asta n-ar fi in sine un motiv, dar inca eram sub imperiul gimnasticii acrobatice facute de francez la intrarea in abrupt. Grange a mers ca-n zilele lui bune, a fost la doar 12 sutimi in urma lui Hirscher la primul intermediar (nimeni n-a mai reusit sa se apropie atat de mult de austriac in restul cursei), parea ca zboara ca vantul si ca gandul si, in ciuda unei erori care aproape l-a scos de pe traseu, avea sub 20 de sutimi intarziere la al doilea intermediar si eu inca ma chinuiam sa-mi dau seama cum a reusit sa se redreseze asa rapid, ce sange de felina-i curge prin vene si ce timp ar fi avut daca nu era acea eroare. Grange e pe 5 la pauza, cel mai bine clasat dintre francezi. In conditii normale, un loc 5 dupa prima mansa lasa sperante chiar si la aur, dar cand esti la aproape o secunda in spatele lui Hirscher, e greu de crezut. Un podium ar fi, insa, posibil. Mattias Hargin e pe 4 la pauza, Byggmark e pe 10 semn ca partia asta le-a placut suedezilor. Nemtilor, insa, nu le-a fost la fel de draga. Neureuther spunea inainte de cursa ca trebuie sa fii foarte agresiv ca sa ai sanse, ca e un traseu dificil, cu sectiuni mult diferite intre ele si ruperi de ritm. O spunea cam cu jumatate de gura si tot asa a si executat-o. Eleganta lui Felix pe schiuri si brutalitatea pasarilor de prada de azi nu s-au potrivit de nici un fel, astfel ca o eroare la intrarea pe abrupt, pe zona inghetata, plus multe probleme cu aderenta l-au dus pe Neureuther pe 7, imediat in spatele compatriotului sau, Fritz Dopfer. Dintre favoriti in top 10 au mai ajuns Alexis Pinturault (8) si Henrik Kristoffersen (9). Francezul a pierdut aderenta cam pe unde avea sa greseasca si Grange, si a mers in general prudent, iar norvegianul a colectionat erori ici si colo destul cat sa termine cu o secunda si 26 de sutimi dupa Hirscher. Italienii vor pleca acasa fara medalii de la mondialul asta. Cel mai bine clasat dupa prima mansa e Stefano Gross, pe care Lindsey Vonn il vedea cu bronz la final, dar care a incheiat pe 11 la pauza.

De regula va spun cuminte si care-s schiorii care n-au terminat mansa, ca sa stiti sa nu-i asteptati dupa pauza, dar azi ma tem ca m-ar prinde mansa secunda doar insirindu-le numele. Printre ei se numara Giuliano Razzoli, Mario Matt, Benjamin Raich, Daniel Yule, Luca Aerni si Dave Chodounsky, alaturi de alte cateva zeci de schiori (da, zeci am vrut sa scriu!). Ca sa va faceti o idee, Victor Muffat-Jeandet, care a gresit in prima parte, a incalecat o poarta si a batut un metru de partie la deal ca sa revina, ajungand jos cu peste 16 secunde intarziere, s-a calificat in mansa secunda. Probabil e vreun record si aici.

Vorbind de recorduri, daca Marcel Hirscher isi pastreaza pozitia de la pauza atunci va fi primul schior care reuseste sa-si apere un titlu de slalom de la Ingemar Stenmark incoace (1978, 1980, 1982). Fie si numai pentru asta si-ar merita urmarita cursa, dar as paria ca o sa avem parte si de alte intamplari spectaculoase.

Publicitate

2 păreri la “Rosu e culoarea preferata a lui Marcel Hirscher…

  1. Un slalom atat de inchis nu am mai vazut de foarte mult timp!!! Acum ceva ani…buni i-as fi spus „hora staccato”!:)
    Superb!

    • Frank Worndl facea nazuri, a zis ”terrible course set by the Norwegian”, dar, pe de alta parte, spunea asta dupa ce coborasera si Dopfer si Neureuther, deci as zice mai curind ca e la categoria vulpea si strugurii. Sunt curioasa cum va arata mansa a doua

Comentariile nu sunt permise.