Garmisch reloaded: Jean-Baptiste Grange e campion la slalom in Beaver Creek

Scurt si la obiect, Franta bate Germania si (spoiler alert), Hirscher se bate singur, deci podiumul la slalomul Mondial arata asa: Jean-Baptiste Grange (1:57:47), Fritz Dopfer (+0.35), Felix Neureuther (+0.55). Grange a dat o lectie de schiat oricui vrea sa o invete. Clasamentul complet – adica lista celor care probabil luau notite – e disponibil aici

Jean-Baptiste Grange ia aurul la slalom la Campionatul Mondial din Beaver Creek. (foto Don Emmert)

Oare care poveste de la cursa asta va fi mai mare: victoria lui Grange sau ratarea lui Hirscher? Intrebat fiind la finalul cursei ”Marcel, ce s-a intamplat astazi?”, austriacul a raspuns grabit ”Cui ii pasa?” si precis sunt destui care sa-i replice la randul lor: ”Mie!”. S-o spunem drept: date fiind ”antecedentele” lui Marcel Hirscher in Cupa Mondiala si in Campionat in ultima saptamana, cu un avantaj de aproape 3 zecimi fata de al doilea clasat dupa prima mansa, putini se asteptau ca lupta in partea a doua a slalomului sa se dea pentru altceva decat pentru argint si bronz. Hirscher nu-i schiorul care sa dea cu oistea-n gard cand ti-e lumea mai draga si nici nu pare sa sufere prea tare cand e sub presiune si, cu toate astea, in dreptul numelui sau azi scrie mare DNF.

Pe de alta parte, sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului: Jean-Baptiste Grange a facut o cursa admirabila! In mansa secunda, a judecat inteligent, a ales sa piarda sub 10 sutimi in primele porti ca sa se-aseze in traseu astfel incat sa obtina maximul din restul cursei si apoi a calcat acceleratia pana la final, punand zecime dupa zecime intre el si urmaritori. A castigat timp pe zona de plat, a zburat prin ultimele porti, a fost agresiv si elegant, a fost un spectacol ca-n vremurile bune, care i-a adus o victorie pretioasa dupa o perioada cu accidentari si departe de forma cea mai buna. La sosire am zis ca mi-as dori sa-l vad pe podium pentru cat de frumos a alunecat, dar mai erau patru schiori, patru slalomisti pur sange si se putea intampla orice.

Cursa lui Hargin a venit ca un contraexemplu la cea a francezului. Ii spuneam Pinguinului ca as vrea sa vad o filmare cu cei doi, unul langa altul, doar cu jumatatea de sus a corpului lor. Ar fi fost un contrast evident intre echilibrul si fluiditatea miscarilor lui Grange si contorsiunile suedezului. La un slalom montat ca cel din mansa secunda, rapid, cu linii drepte, cu spatii intre porti exact cat sa acumulezi maximul de viteza, cu ace de par unul dupa altul, in contrapartida cu prima parte, larga si virajata, orice miscare inutila – a mainilor, a trunchiului – strica fluxul si costa timp, iar asta s-ar fi vazut perfect intr-o filmare paralela a celor doi. Harghin s-a luptat cu partia si a pierdut unde Grange s-a lasat dus de ea si a castigat timp. Suedezul ajungea jos la peste jumatate de secunda in spatele francezului. Myhrer, pe 3 la pauza, avea 22 de sutimi avantaj la start si a pleacat montat, in uralele antrenorilor, aparent agresiv, dar n-a reusit sa gaseasca trasa cea mai rapida, sa ia liniile drepte drept, a trecut larg pe langa porti si s-a trezit la final pe 6 cu 74 de sutimi in urma liderului. Grange avea asigurata o medalie, moment in care camera de luat vederi se muta pe echipa Frantei, unde Jean-Baptiste se lasa felicitat si imbratisat de colegi, cu un zambet senin. La start, Alexander Horoshilov, care putea scrie istorie pentru Rusia. Avantajul de 60 de sutimi s-a dus la o singura eroare pe prima sectiune, apoi o dezechilibrare pe abruptul inghetat de sus l-a aruncat din poarta-n poarta si l-a dus la final pe 8, la o secunda si 47 de sutimi dupa Grange. Marcel Hirscher avea 88 de sutimi avantaj in fata francezului. Marcel Hirscher avea de aparat titlul de la Schladming. Marcel Hirscher avea 5 podiumuri la slalom in acest sezon de Cupa Mondiala. Marcel Hirscher a pierdut timp la fiecare intermediar, din mici erori, dar inca avea 6 sutimi dupa zona de plat, la intrarea in ultima sectiune, inca putea sa ia titlul. Dupa schimbarea de panta a ramas pe cozi, a intrat tarziu in urmatoarele doua porti, iar la a treia tarziul s-a facut prea tarziu, fanionul trecandu-i austracului printre picioare si titlul scapandu-i printre degete.

Asta-i istoria aurului mondial, in cateva vorbe. La finalul cursei, din toate declaratiile despre invingator prefer sa o retin pe cea a lui Kristoffersen, care a spus cam asa: ”Cred ca e foarte cool ca Grange a castigat! Era marele meu erou cand eram copil.” Intre cei doi e un deceniu, deci norvegianul avea 13 ani cand francezul castiga primul slalom in Cupa Mondiala. Probabil si azi a mai trecut la catastif inca o lectie de invatat de la eroul lui din copilarie.

Cat despre restul podiumului, cu putin noroc germanii si-au facut norma la medalii, cu Dopfer mai bun azi decat Neureuther si in prima si in a doua mansa. O eroare la mijlocul cursei, unde a ramas pe schiul interior destul cat sa piarda aderenta si sa intre tarziu in urmatoarea poarta, l-a costat pe Felix poate nu doar argintul ci chiar victoria.

Rezultatele din manse secunda merita o privire un pic mai atenta. Fruntas a fost Grange, desigur, urmat la 11 sutimi de Markus Larsson si la 19 de Kristoffersen, care a incheiat cursa pe 4, la doar 2 sutimi de podium. Larsson a plecat de pe 13 la pauza si a mers ca vantul si ca gandul, asa ca nu m-as mira sa se-ntrebe acum ce era daca nu s-ar fi dezechilibrat cu cateva porti inainte de plat. Avea, la al doilea intermediar, avantaj o secunda și 85 de sutimi în fața lui Foss-Solvaag, lider la acel moment, si-a ajuns jos cu 1.31 mai repede decat norvegian. cele 50 de sutimi pierdute la o singura eroare ar fi fost mai mult decat suficiente sa-i aduca titlul mondial. Larsson a incheiat pe 7 tripleta suedeza cu Hargin (5) si Myhrer (6). Si nemtii au fost tot 3 in top 10, cu Linus Strasser pe ultima pozitie. Despre el Frank Worndl (ultimul german care a luat aur la slalom in Campionatul Mondial, in 1987), spunea ca e schiorul de urmarit, ca are un stil foarte asemanator cu cel al lui Neureuther, dar ca e mai tanar cu aproape un deceniu si deci viitorul slalomului german. Prezente exotice in top 15 as fi zis, in conditii normale, ca sunt Justin Murisier si Filip Zubcic, dar avand in vedere toate abandonurile din prima mansa, multi sportivi de pluton s-au trezit cu rezultate peste medie la final. Din pacate, Ivica Kostelic nu e unul dintre ei, croatul incheind cu al 15lea timp si poate ordinea la final (Zubcic mai rapid cu 6 sutimi) e semnul unei schimbari in echipa Croatiei, de unde se tot zvoneste retragerea lui Kostelic.

Ar mai fi poate multe de spus – cursa interesanta a lui Foss-Solvaag, care a recuperta 5 zecimi pe ultima portiune a traseului, vantul prielnic pentru canadieni, care poate le-aduce finantare mai consistenta la Federatie, abandonurile lui Thaler, Pinturault si Byggmark, ratarile italienilor care pleaca acasa fara vreo medalie – dar zic sa ramanem cu imaginea unui slalom spectaculos, cu doua manse diametral opuse din mai toate punctele de vedere și care a incheiat apoteotic un Campionat Mondial frumos. In 2017 lupta se reia la St. Moritz.

Publicitate

2 păreri la “Garmisch reloaded: Jean-Baptiste Grange e campion la slalom in Beaver Creek

  1. Pe mine m-a impresionat în prima manșă Horoshilov, care părea capabil în a doua să-i pună probleme inclusiv lui Hirscher. Dar n-a fost să fie.

    • Nici n-a fost nevoie, nu de alta dar Hirscher și-a pus probleme singur în manșa a doua ;). Altfel da, Horoshilov a mers bine tare în prima manșă, ceea ce nu-i musai surprinzător dacă e să ne uităm la cum i-a decurs sezonul în Cupă. Pe de altă parte o manșă impresionantă nu-i destul pentru titlu, după cum au aflat și Horoshilov și Larsson, de exemplu

Comentariile nu sunt permise.